Sunday, April 1, 2007

Amerikanarna tar inte ut hela semestern

I förra veckan läste jag i New York Times att amerikanarna endast tar ut ca 70% av sin semester. Detta tycker jag är helt häpnadsväckande med tanke på hur lite semester de har per år. När jag förvärvsarbetade så hade jag 20 dagar semester, vilket är relativt bra vad jag förstått. Andra på företaget hade 10-15 dagar, och det var inklusive sjukdagar, dvs var man sjuk så drogs det av de totala dagarna. Och enligt the Society for Human Resource Management så tenderar amerikanarna nu dessutom att ta kortare semester, dvs en vecka eller kortare.

Att så många inte tar ut hela semstern anses bland annat bero på att de känner ett stort tryck att behöva vara på jobbet , att de hellre vill ha ut pengar längre fram, och att deras arbetsplats helt enkelt är anti-semester.

Ja annat var det hemma i Svedala där man i alla fall kunde ta ut några veckor i stöten utan att någon höjde på ögonbrynet!

19 comments:

Anne-Marie said...

När jag har berättat för människor här i USA att den lagstadgade semestern i Sverige är minst 5 veckor tror de mig knappt. Jag är övertygad om att det är nyttigt att ha flera veckors semester och folk här i USA skulle må bra av mer ledighet.

Desiree said...

Detta med att inte ta ut den lilla semester de har är verkligen något jag inte fattar, hur mycket jag än försöker. Jag hade aldrig överlevt med bara en veckas semester per år. Jag håller helt med anne-marie om att folk skulle må bra av att ta ut sin semster och ha en länge semester.

Anonymous said...

Håller med er andra om att semester är något folk behöver och mår bra av. Jag har känslan av att arbetskulturen här i USA (generaliserar nu) innebär att det är hög status att jobba mycket. En person "skryter" om hur mycket han jobbar och hur lite han därför hinner vara med familjen och sina barn. Jag blir dock inte särskilt impad av nån som skryter om hur han jobbar hårt och länge så han bara hinner se sina barn några timmar på helgerna.

Monica said...

Ja,vissa saker är helt klart bättre i Sverige, semster tex.

Nu vet jag inte om det beror på att vi har så lite semester här eller om vädret hjälper till, men jag tycker att helgerna känns som små mini-semestrar...

Jag läste en recension av en managment-bok idag, True North av Bill George, som bland annat handlar om det här med balans mellan karriär, familj, fritid etc. Intervjuer med många framgångsrika företagsledare visade att de drivs av andra saker än makt och pengar och att de ofta har aktiva liv vid sidan om sina karriärer.

Anonymous said...

Intressant bok du läst. Ämnet balans mellan jobb-familj tycker jag är väldigt intressant och nåt jag funderar en hel del på.
Samt hur vissa verkar få ihop tiden bättre och mer än andra.
Mycket intressant fråga detta med att kombinera karriär-familj som sagt. Ska nog leta upp den där boken och förkovra mig lite mer.

Var tror du annars man har bästa förutsättningarna att på ett tillfredsställande och bra sätt kunna kombinera yrkesliv och familjeliv, i USA eller Sverige?

-Anne

The Hanssons said...

ja du, så är det, precis som du skriver. Bor man sedan dessutom i en konservativ stat som exempelvis Ohio är det nästan en döds synd att gå till doktorn på arbetstid, eller att ta ut mer än några dagar semester och gud förbjude om man skulle bryta armen och behöva få den gipsad innan arbetsdagens slut.

önskar en en skön påsk

Annika said...

Ja, visst är det underligt. Har också läst att dom flesta bara tar long weekends under året. Hur i hela världen kan man koppla av då? I detta landet där folk jobbar så hårt är dom allt värda den stackars lilla semester som dom har.
Absolut är saker många ggr bättre i Sverige, semester är en!

Monica said...

Japp, vi verkar ju alla överens om att vi vill ha mer semester åt folket... :)

Anne, intressant frågeställning det där om balansen mellan karriär, familjeliv etc...Jag vet faktiskt inte riktigt. Rent generellt så tror jag ju att det krävs av amerikanarna att de ska vara på jobbet mer och då kanske det är svårare att få till en jämn balans. Att Sverige är världens mest jämställda land är ju också ett faktum...så som kvinna är det ju mycket lättare att göra karriär samtidigt som man skaffar barn, och ägnar sig åt dem i några år, i Sverige. I USA så går det ju knappast, 3 månaders mammaledighet och sedan tillbaka till jobbet. Om man tar bort jämställdheten (vilket ju är svårt, men vi gör det ändå) så tror jag att livet med tex hemmafru eller hemmaman däremot kan vara väldigt harmoniskt för hela familjen. Jag är ju hemma med mina barn och fixar allt som behöver fixas under veckorna så att vi har hela helgen till att bara umgås med varandra. Igen, jag ser detta ur ett praktiskt-harmoniskt-famijeperspektiv och inte ur ett jämställdhetsperspektiv. Frågan är ju dock mer komplex än så...

Så summan av kardemumman, generellt tror jag att det är lättare att förena yrkesliv och familjeliv i Sverige, allt sammamtaget! Framförallt som kvinna!

Jo, jag har inte bloggat på ett tag och det beror på att vi snart ska flytta, inte så långt bort dock, vi stannar kvar i Palo Alto. Samtidigt så har vi svärföräldrarna på besök och påsklov på preschool, så det blir inte så mycket tid över...till något!! Oh well...

Glad Påsk på er alla!

Mathias said...

Lycka till med flytten!

Anonymous said...

In tressant det där med ledighet. Jag jobbar en del med våra franska kunder och där är det inte ovanligt med 9 veckors semester! Japp, egentligen har de en 35 timmars arbetsvecka, men många företag och anställda ändrar det till en 40 timmars vecka mot att de får extra semesterveckor. Dock har jag hört att de har problem med den generösa 35-timmars veckan det går inte ihop sig nationalekonomiskt.

Och våra grannar norrmännen har "bara" 4 veckor och en dag i semester. De brukar ta två veckors semester på sommaren, en till jul och en till påsk, men å andra sidan jobbar man bara 37,5 timme per vecka, och hemmafruar är väldigt vanligt. Jag tror Monika har rätt i att det finns andra saker som gör att behovet av semester minskar.
/Cara

Fia said...

Jag kommer in i denna diskussion något sent men vill ändå ge mina 2 cent...

Att det funkar i Sverige för kvinnor att göra karriär samtidigt som de skaffar familj tror jag är en av de största kvinnofällorna vi sett i modern tid.

Den en undersökningen efter den andra kommer fram till samma sak - att de svenska kvinnorna har en helt enorm arbetsbörda! Att Sverige skulle vara jämställt lär enligt vissa vara näst intill en myt. Visst pappor hämtar och lämnar på dagis, men hur mycket av allt det andra hushållsarbetet gör de? Enligt många undersökningar väldigt lite...

Jag ser och hör med mina kompisar som fortfarande bor och jobbar i Sverige att de har en arbetsdag som får mig att bli matt bara jag hör talas om den!

Att folk jobbar många timmar i USA är sant. MEN det finns inget industriland som har så många "långa helger" som USA, dvs antingen måndag eller fredag som heldag i anknytning till lördag och söndag.

Sedan kan man titta på effektiv en medelamerikan är jämfört med, låt oss säga en svensk, så vinner INTE amerikanen. På den tiden jag fortfarande jobbade på advokatbyrå så hade jag den STORA lyckan att få ha en svensk som min assistent ett tag, vilken skillnad. Både i effektivitet och - framför allt - förmåga till att se vad som skulle göras utan att jag var tvungen att påpeka det hela. Jag tror att det kan hänga ihop med den platta modell av chefsskap som praktiseras i Sverige, jämfört med den pyramid-modell (där varje lite chef över varje anställd talar om exakt vad som ska göras, hur det ska göras och när dt ska göras) som används här i USA. Det gör att egna initiativ på golvnivå inte premieras, för känner sig chefen över denne individ hotad.

Detta i sin tur leder till att de flesta som jobbar här VET att de inte lägger 100% under en arbetsdag och är livrädda att det ska synas hur liten skillnad det är omd e skulle vara borta i flera veckor och därmed bli ersatt med någon annan.

En annan ansledning är all den statistik som förs på en årsbasis inom många yrken. Är man då borta "för mycket" så sabbar man ju sina siffror för hela året.

Monica said...

Cara, tack för intressant kommentar.Tänka sig att de har så mycket ledigt i Frankrike, det visste jag inte.

Jag har däremot jobbat i Norge och jag måste säga att trots lite mindre semester så är de väldigt duktiga på att ta tillvara på sin fritid. Jag såg inte många jobba sent om kvällarna och de ägnade sig åt en massa utomhusaktiviteter på helgerna.

Däremot så undrar jag vad det är som gör att de i Norge har fler hemmafruar, vet du det??

Fia, tack för att du delar med dig av dina tankar, jag uppskattar det verkligen. Vet du, det är precis detta som jag vill att min blogg ska handla om, att vi kan lära av andra kloka bloggare.

Du snuddar ju vid något som jag funderat mycket över, dvs när jag valde att hoppa av kärriärskarusellen för att vara hemma med mina barn, är jag då en bakåtsträvande kvinna?...jag vill se det som att jag genom detta fria val kan bära frukten av vad många kvinnor tidigare kämpat för...

Detta med att Sveriges jämställdhet och att det skulle vara en myt måste jag dock motsätta mig mot. World Economic Forum kom så sent som i december förra året ut med en rapport om köns-gapet i 115 länder och Sverige hamnade i topp, alltså minst skillnad mellan män och kvinnor vad gäller faktorer som ekonomiska möjligheter och delaktighet, utbildning, politisk delaktighet, hälsa och livslängd. Givetvis så kan man ifrågasätta vilka faktorer de baserar rapporten på, men jag har även sett andra rapporter från FN med lite andra faktorer och Sverige har ändå hamnat på topp.

Sverige har tillsammans med Costa Rica och Rwanda mest kvinnor i riksdagen (eller motsvarande parlamanet). I Sverige är hela 47.3% kvinnor.

Däremot så håller jag ju verkligen med dig om att det måste vara tufft att både hinna med karriär och familj . Och att jämställdheten inte tagit sig ända in till varje hushåll stämmer ju också!

Jag har flera kompisar som delat föräldralediheten rakt av, vilket jag verkligen tror leder till större jämställdhet i familjen och framför allt till en mycket större förståelse för hur resp. part har det.

Fia, efter vad jag sett så beskrev du verkligen en korrekt bild av amerikanarna på arbetsplatsen. fast tyvärr så verkar det här med ledighet på alla helgdagar inte ha nått hit till Silicon Valley. Min make har endast ledigt de riktigt stora helgdagarna, och måste jobba då andra som bla statligt anställda har ledigt.

Monica said...

Hmm, såg precis att du ju skrev att det var en myt att Sverige var jämställt (du skrev inte att det inte var mer jämställt än andra länder)...alltså så mot-sade jag dig inte eftersom jag ju inte heller tycker att vi har total jämställdhet...ooops...

Anonymous said...

Håller med dig Monica om norrmännen sällan arbetade övertid. De tittade något bekymrat på mig en kväll när jag stannade efter kl 17 och undrade om det var väldigt kris och panik med mitt projekt :-)

Orsaken till Norges alla hemmafruar är nog att "barnehage" dvs dagis är väldigt dyrt i Norge. En kollega som jobbade i Sverige när hennes barn var små var lyrisk över hur billigt det var med dagis i Sverige - och tänk att blöjor och mat till barnen ingick i priset!

Något jag undrar över med hemmafrus-debatten är varför det aldrig är några män som är hemma med barnen? Är det alltid männen som tjänar mest i alla förhållanden? Att någon av föräldrarna stannar hemma med barnen är ju naturligt, men varför alltid mamma, eller är det bara jag som har missat de pappor som är hemma flera år med sina barn? Känner ni till några?
/Cara

Fia said...

Monica,
Du har helt rätt i att utländska undersökningar där intervjuer INTE ingår utan man baserar hela undersökningen på objektiva data, så som antal kvinnor på arbetsplatser, antal kvinnor i riksdag, löneklyftor osv ja DÅ ligger Sverige bra till, men tittar man på helheten så anser jag (ej h-e-l-t vetenskapligt) att det är mer myt än sanning.

Och din fråga om du skulle vara bakåtsträvare för att du väljer att vara hemma med dina barn NEJ; NJE; och åter NEJ! Du utför det viktigaste jobb som finns och det är guld att ni kan göra så.

Där om någonstans ser man vilken press det är på de svenska kvinnorna som bor i Sverige jämfört med svenska kvinnor utomlands. I Sverige är det, om inte fult, ändå lite suspekt om man väljer att stanna hemma med sina barn och man "hotar" hela deras världsbild genom att göra så. En del verkar tro att om kvotan med hemmavarande mammor blir för stor så försvinner allt det som kvinnor kämpat för. DET tyder ju på att den svenska kvinnan inte anser att det är ett självklart jämställt smahälle.

Jämställt blir samhället enast då jämställdheten har "nått ända hem" dvs då mannen inte frågar vad han kan "hjälpa till med" utan gör sin del i hemmet.

Monica said...

Cara, good point, du har helt rätt i att det är konstigt att inte fler män är hemmapappor, jag känner personligen bara en.

Hos de flesta par jag känner så tjänar männen mer än kvinnorna, kanske kan bero på att det är mycket högavlönade IT-killar i vår umgängeskrets. Det ser säkert annorlunda ut i andra yrkesgrupper.

Sedan är det ju så att traditionella mansyrken ofta betalar mer än traditionella kvinnoyrken. Visst börjar gränserna suddas ut lite och kvinnor i allt större utsträckning ger sig in i trad. mansdominerande yrken och tvärtom...men det finns ju fortfarande stora skillnader.

Fia, det är bra konstigt det där för jag är väldigt glad över mitt beslut över att vara hemma med barnen och jag skulle göra det igen om jag fick göra om det, men det finns fortfarande en hel del funderingar kring ämnet...måste vara svenska värderingar som ger sig till känna. Hos mina amerikanska vänninor så finns inte alls dessa funderingar på samma sätt.

Fia, tror du vi någonsin kommer att få se total jämställhet? Och hur ser du på feminismen i USA som under lång tid jobbat med lika rättigheter för män och kvinnor men som missat vad man i Europa kämpat för, dvs vissa rättigheter för kvinnor, som tex utökad mammaledighet (som nu övergått i föräldraledighet för båda föräldrarna). Här I USA har man ju egenltigen ganska svårt att kombinera de två världarna, för man kan vara hemma i 3 månader och sedan börja jobba igen eller säga upp sig och ge upp sin karriär...i alla fall för ett tag. I Sverige kan man vara hemma med sina barn och sedan återvända till sitt gamla jobb...och på så sätt kan man förena familj och karriär.

Anonymous said...

Bonjour, monicabl.blogspot.com!
[url=http://viagrasinreceta.fora.pl/ ]comprar viagra online[/url] [url=http://farmaciaviagra.fora.pl/ ]comprar viagra online[/url] [url=http://viagrafarmacia.fora.pl/ ]vendo viagra [/url] [url=http://medicoviagra.fora.pl/ ]comprar viagra [/url] [url=http://viagrabarata.fora.pl/ ]comprar viagra en espana[/url] [url=http://esviagraonline.fora.pl/ ]venta de viagra [/url]

Anonymous said...

hi all
http://www.tor.com/community/users/pleadvilcomar1986
http://www.tor.com/community/users/presfirviohyd1975
http://www.tor.com/community/users/cleanmiejourmo1972
http://www.tor.com/community/users/conglistbelkrest1981
http://www.tor.com/community/users/rabigrecur1972

Anonymous said...

This can be a nastier model with regards to teeth whitening techniques,
thus you won't need to offer it as frequently. Might amazed at total number of take in could go within the nutritional answers. As normal, currently its supported within your pottery cupful. Along with made coffee beans, lots of the higher coffee brewers probably are a cup of coffee, memory foam and after that water milk products. Each of our mind-numbing within the man's
power to aromas is likewise discover in the beginning provided contact nasty aromas.


My web page :: Single Cup Coffee Maker Reviews