Sunday, April 8, 2007

Giuliani, McCain, Romney eller....?

Det är fortfarande väldigt svårt att tippa vem som ska knipa nomineringen till att bli republikanernas presidentkandidat. I veckan så offentliggjordes hur mycket pengar aspiranterna lyckats få ihop under det första kvartalet i år. Mitt Romey, som ligger trea i opinionsundersökningarna, är den som lyckats bäst med att på folk att öppna plånböckerna, och fick ihop hela 21 miljoner dollar (att jämföra med Giulianis 15 miljoner och McCains 12.5 miljoner).

Pengar kan köpa mycket men kan det köpa Romney presidentkandidaturen?? Troligen inte. Han brottas med kritik för att han har bytt åsikt i republikanska kärnfrågor som abort och homosexuellas rättigheter samt får sneda blickar pga att han själv är mormon. Däremot så anses han vara en bra debattör och väntar alltså nu på att debatterna ska börja där han kan skina.

Romney har pengarna, Giuliani folkets stöd för tillfället och McCain har en välsmord politisk organisation bakom sig, men kan någon av dessa verkligen bli republikanernas presidentkandidat. Många politiska kommentatorer tvivlar på detta och tror fortfarande att det är fritt fram för ytterligare en kandidat, en konservativ kandidat med konservativa värderingar när det gäller såväl finanser som sociala frågor. Vem lurar i kulisserna? Några namn som nämns är Sam Brownback, Mike Huckabee, Fred Thompson och Tommy Thompson.

Jag har fortfarande känslan av att människor inte vet tillräckligt om de olika kandidaterna för att verkligen veta vem de ska rösta på (det har också visat sig i tidigare opinionsunderökningar). Så det är ett öppet fält än så länge, ska bli intressant att se hur det går.

Att 2008 års val kommer att bli ett val som slår alla rekord vad gäller kandidaternas förmåga att samla ihop pengar är det ingen som tvivlar på, att en kandidat med mycket pengar har ett övertag över en med mindre pengar borde ju också vara en listig gissning, vad som är intressant är exakt hur mycket dessa pengar kommer att påverka, finns det en chans för Romney att köpa sig en presidentkandidatur?

3 comments:

Mathias said...

Så, tror du att Giuliani kan vinna Kalifornien? Några polls i lokaltidningarna?

Monica said...

Såg faktiskt en poll som publlicerades i förra veckan där Giuliani hade 36% av stödet från troliga väljare i det republikanska primärvalet här i CA. Att jämföra med McCain som hade 24% stöd.

De flesta väljer Giuliani tack vare hans kred som effektiv ledare. Bara en av fem väljare säger att de ALDRIG skulle välja honom och hela 80% ser honom i väldigt positiva dager. Så han rider helt klart på en bra våg för tillfället. Ska bli väldigt intessant att följa honom... om han faktiskt kan få de konservativas röster trots sina ståndpunkter kring abort, momosexuellas rättigheter etc...

Monica said...

Mathias, jag svarade faktiskt inte på din fråga. Nja, jag har svårt att se att Giuliani skulle ta hem kandidaturen, även här i CA. Såg just en ny undersökning som visade att Fred Thompson, som just gett sig in i striden, börjar knappa in på McCain och har gått om Romney. Men Giuliani ligger fortfarande långt före...