Wednesday, November 29, 2006

Amerikanarna - givmilda???

Kollade precis på programmet 20/20 som handlade om amerikanarna och deras givmildhet (eller brist på sådan).

USA ger som land mest pengar i bistånd, men procentuellt sett av BNP så ligger bland annat Norge, Nederländerna och Sverige före.

Forbes ger ju årligen ut en lista på USAs rikaste personer. Nu har en ny lista kommit till, en lista på dem som ger mest pengar...Ted Turner gav för några år sedan en miljard dollar till FN..han ville inspirera andra rika att följa i hans fotspår och dela med sig av sin rikedom. Warren Buffet (som är USA s näst rikaste man) gav i år aktier i sina företag värda 37 miljarder dollar . Den största delen av dessa pengar ska gå till USAs rikaste man, Bill Gates, närmare bestämt till The Bill & Melinda Gates Foundation !! Bra jobbat grabbar!!

Vem tror du ger mest, en liberal eller en konservativ person? Jo, de konservativa ger mer. Ju mer religös en person är, desto mer ger han. De som ger mest i förhållande till sin inkomst är de fattigaste (med jobb) och de rikaste.

Amerikanen ger i genomsnitt $900 per person per år till olika hjälporganisationer (i denna summa ingår alltså inte biståndspengarna som staten delar ut). Det är mycket pengar!! Och amerikanarna är bäst i världen vad det gäller att ställa upp på volontärarbete!

Så om du, liksom jag och många andra, trodde att amerikanarna inte bryr sig om sin nästa, så har du fel. Min tid här i USA har gjort mig till en mer generös person. Jag har lärt av amerikanarna!!

0 comments: