Friday, November 17, 2006

Last King of Scotland

Såg filmen i veckan och den var kanoooon!! Baserad på en roman som handlar om Ugandas brutale diktator Idi Amin, sett ur hans läkares perspektiv.

Under Idi Amins styre under 70-talet så dödades ca 300 000 människor. Filmen fokuserar dock inte på detta utan mer på den skotske läkaren och dennes väg från en naiv kille på äventyr till Amins private läkare, rådgivare och till slut en man fast i Amins grepp. Forest Whitaker som spelar Amin är grym i rollen (i dubbel bemärkelse).

Amin var väldigt manipulativ och det är än idag oklart om vissa myter om Amin var sanna eller inte. Bland annat så sades det att han gick till en häxdoktor som sa till honom att om han ville vara president på livstid så behövde han äta upp hjärtat på den person som han älskade mest. Det sades att han åt upp sin sons hjärta (sonen försvann dessutom utan att någon visste hur).

Varför heter då filmen "The Last King of Scotland". Jo, Amin älskade skotska ritualer och han sa att han ville befria skottarna från de imperialistiska engelsmännen, precis som han befriat Uganda...så han skulle bli den siste skotske kungen.

Amin styrde Uganda 1971-1979 och levde sedan i exil i Saudi-Arabien tills han dog 2003.

0 comments: