Wednesday, August 29, 2007

Sambor mer jämlika än gifta par

Enligt en studie av tusentals par i 28 länder så visar det sig att män i samboförhållanden med större sannolikhet delar hushållsarbetet än gifta män.

Enligt sociologen Shannon Davis, som är huvudförfattare till studien:
"It's the way the society has defined what being married means, the institution itself, that affects behavior."

7 comments:

Anonymous said...

Vad jag tänkt på är att här i USA så är de flesta (nej, rättelse, alla) jag känner som är i min ålder gifta. Däremot är det faktiskt omvänt vad gäller Sverigekompisar, där är det många som är i min ålder och som har barn som är "bara" sambo. Dessutom verkar man gifta sig senare i Sverige och inte ovanligt man har barn då man gifter sig. Här verkar folk gifta sig som yngre och helt klart före barnen kommer.
Men vad vet jag, jag drar bara den här slutsatsen från min bekantskapskrets här i USA och den i Sverige.

Monica said...

Anne, jag kan bara hålla med dig i dina iakttagelser.

Statistiken visar också att det du beskriver stämmer. I USA så är genomsnittsåldern 25 år för kvinnor och 27 år för män när de inleder sitt första äktenskap. Motsvarande siffror för Sverige var 2003, 31 år för kvinnor och 34 år för män.

Har dock ingen koll på sambostatistiken, men helt klart är ju att samboskapet är mer ovanligt. Trots att jag bor i liberala Bay Area så känner jag bara till ett par här som är sambor(och de är inte amerikaner utan kanadensare).

Anonymous said...

Där har jag ytterligare ett argument emot att vi ska gifta oss :-) Jag har inget emot att andra gifter sig, det är roligt att gå på bröllop.

Kanske beror skillnaden i gifta/sambo på hur mycket skillnad det gör rent juridiskt?

Om man är sambo i Sverige och inte har barn så räcker det med ett testamente och sedan har man det likadant som om man vore gift (bortsett från att disken diskas oftare av mannen :-).

De flesta pensioner/försäkringar man kan få genom jobbet i Sverige räknas sambo och gifta på samma sätt. Jag gissar att det inte är så i USA?
/Cara

Monica said...

Cara, det ligger en hel i det som du skriver. För att få veta exakt vilka skillnaderna är vad gäller samboskap och giftermål så ska jag kolla med en bloggar-kollega som är haj på det där!

Jag tror dessutom att det ligger lite mer traditionella värderingar bakom också, tex att man ska gifta sig innan man skaffar barn.
Det finns ju även många som väntar med sex till giftemålet (det är iaf vad de säger)...och då kan man ju haja att de gifter sig tidigare :)

Fia said...

Skillnaderna mellan att vara sambo och att vara gift är inte så stora i Sverige och ett välskrivet testamente kan undanröja de flesta problem som uppstår - vid dödsfall. Blir det separation mellan parterna medans båda fortfarande lever, det är då det kan bli tråkiga överraskningar för en del. Då man inte har något giftorättsgods i ett sådant läge och bodelningar är av frivillig karaktär så kan det handla om att bevisa att ett objekt är införskaffat innan samboskapet började och då ska detta inte tas med i bodelningen. detta plus en del skuldsituationer är väl det som skiljer mest.
Sammanfattningsvis kan man väl säga som så att om man är sambo, man har testamente och man inte delar på sig innan den ena dör - ja då är det ganska lika. Å andra sidan är det ju det man står och lovar inför en borgmästare eller en församling ... så...;P

Anonymous said...

Samboskap attraherar möjligen bara mindre konservativa traditionalister som är beredda att åtminstone lite grand slåss för en annan värld, eller också barnlösa par på väg in i äktenskapets bojor.
;)
Jämställdhet i all ära: som förströelse kan du dans-lyssna dig igenom den här, så vansinnigt bra!: http://youtube.com/watch?v=Sd9qTKtLw4M
Lyssna gärna igenom flera av Youssou Ndour's African Legend sånger på youtube.
"Shake it oh baby now"!

Monica said...

Susan, tack för tipset om Youssou Ndour. KOmmer ihåg honom från hans hit med Neneh Cheery, 7 seconds away (elelr vad den ny hette), vilken jag för övrigt ääälskade!

Har du lyssnat på Angelique Kidjo, en annan afrikansk musiker som jag tycker väldigt mycket om. Såg henne som förband till Santana (tror jag det var). Vacker röst, sköna rytmer!