Wednesday, August 22, 2007

Lyckliga amerikanska ungdomar...eller?

Läste igår om en undersökning som gjorts av MTV och The Associated Press där de frågade amerikanska ungdomar mellan 13-24 år om hur nöjda de är med sina liv. Det visade sig att hela 65% svarade att de är nöjda med livet som det är just nu och att de har förhoppningar om en ljus framtid.

Intressant var att se hur denna optimism varierar beroende på vilken folkgrupp man tillhör. Mest positivt ser de vita ungdomarna på sitt liv, 71% är nöjda med livet. Detta ska jämföras med 56% av de färgade och 51% av latinamerikanerna.

Jag ville luska vidare och titta på lite statistik om hur exempelvis arbetslöshet och lönenivåer skiljer sig mellan de olika grupperna. U.S Department of Labor har lite intressant relevant statistik som jag sammanställt nedan.

Arbetslöshet 2007
USA i helhet 4.6%
Vita 4.2%
Färgade 8%
Latineamerikaner 5.9%
Asiater 3%

Veckolön 2007
Vita $713
Färgade $562
Latineramerikaner $503

I undersökningen fick ungdomarna frågan om vad som gör dem mest olyckliga och på topp hamnade då ekonomiska bekymmer. Så inte så vidare konstigt att livsoptimismen därmed skiljer sig beroende på olika demografiska faktorer hos dessa undgomar!

5 comments:

Desiree said...

Hörde att arbetslös statetiken här i USA är missvissande eftersom man bara räknas som arbetlös de första 6 månaderna eftersom det är endast under denna period man har rätt till någon form av ersättning. När 6 månader gått är man något annat men inte arbetslös. Att den riktiga arbetslös nivån ligger mer på runt 8% istället för runt 4%. Har dock inte kolla upp om det verkligen är så.

Monica said...

Desiree, jo, det verkar helt klart lite klurigt hur arbetslösheten räknas.

Enligt US Department of Labor
"Some people think that to get these figures on unemployment the Government uses the number of persons filing claims for unemployment insurance (UI) benefits under State or Federal Government programs. But some people are still jobless when their benefits run out, and many more are not eligible at all or delay or never apply for benefits. So, quite clearly, UI information cannot be used as a source for complete information on the number of unemployed."

Så det verkar ju inte som att det du hörde stämmer (i alla fall vad gäller siffrorna från US Department of Labor). Däremot så specificeras en arbetslös genom att aktivt leta efter arbete och de som de senaste 4 veckorna inte aktivt på något sätt försökt hitta ett jobb räknas inte till "the labor force" och ingår därmed inte i arbetslöshetsstatistiken.

Så det du hörde om att statistiken är missvisande kan ju stämma men kanske inte på de grunder som du hört om!

"Who is counted as unemployed?

Persons are classified as unemployed if they do not have a job, have actively looked for work in the prior 4 weeks, and are currently available for work. Actively looking for work may consist of any of the following activities:

Contacting:
An employer directly or having a job interview;
A public or private employment agency;
Friends or relatives;
A school or university employment center;

Sending out resumes or filling out applications;

Placing or answering advertisements;

Checking union or professional registers; or

Some other means of active job search."

Desiree said...

Tack för ytterligare info på ämnet. Alltid interessant att veta lite fakta.

Fia said...

Ja den statistiken ska man ta med en STOOOR nypa salt. Näst immigrationsmyndigheterna i detta land så är Departmen of Labor (DoL) den som är otroligt politiserad.

Kul att du kommit igång och bloggar igen!!

Anonymous said...

Is it an advantage or disadvantage to save everything on the web.
If you are using a DSL modem, are tethering through a cell phone, or
are still on dial-up, you probably have a static IP address, and will actually have to enter
in information to this device to get connected to the Internet.
To record an alarm image manually, security operator can use.


Also visit my site - samsung chromebook