Friday, August 31, 2007

Jag är utrotningshotad!


Idag utgör rödhåriga ca 2% av världens befolkning. Att jämföra med exempelvis Skottland där ca 13% är rödtottar som jag själv. (no wonder alla undrar om jag är från Irland eller Skottland).

För att ett par ska kunna få ett rödhårigt barn så bör vanligtvis båda ha rödtott-genen och idag är det endast 4% som bär på dessa anlag. Enligt National Geographic så kommer vi äkta rödhåriga att dö ut runt år 2100, eftersom globaliseringer leder till att det blir mer osannolikt att par med denna genuppsättning finner varandra.

Men det går ju alltid att färga håret rött. Förra året spenderades ca 123 miljoner dollar på röd hårfärg här i USA.

Äkta rödtott eller inte - må rödtottarna leva länge!

Thursday, August 30, 2007

Facebooking

Japp, nu har jag facebookat i en vecka och bland annat lyckats hitta en kompis som var utbytesstudent från USA på min gymnasieskola utanför Göteborg, få till en fika-date med en gammal jobbarkompis som jag tappat kontakten med men som kommer till San Francisco i veckan, dammat av lite andra gamla borttappade kontakter och mailat med andra svenska bloggare i USA. Så jag tycker att det varit givande och än så länge så har jag inte blivit Facebook-beroende, vilket tydligen är väldigt vanligt!

Nere på vår shoppinggata här i Palo Alto har Facebook sitt huvudkontor. Siten har hela 34 miljoner användare och företaget har värderats till 56 miljader kronor, säkert något som glädjer den blott 23-årige grundaren Mark Zuckerberg.

Wednesday, August 29, 2007

Jim Carrey stödjer Aung San Suu Kyi



För ett antal år sedan läste jag en bok om Aung San Suu Kyi och blev väldigt tagen över denna kvinnas kamp för folket i Burma. Hon fick Nobels fredspris 1991. Hon har spenderat över 12 år i husarrest sedan 1989. Se detta reportage om hennes liv, hon är verkligen en unik kvinna!



En skjorta till dina crocs?

Crocsen började sin historia som praktiska båtskor men vi vet ju alla att de idag är mycket mer än så, en fluga som gjort framfart över hela jordklotet.

För alla er crocs-älskare därute så kommer ni snart att kunna köpa en matchande t-shirt, eller rent av skjorta. Crocs-tillverkaren utlovar kläder i liknande material som skorna och i matchande färger!

Det ni!

29 grader och regnstövlar



Barn går sina egna vägar

Sambor mer jämlika än gifta par

Enligt en studie av tusentals par i 28 länder så visar det sig att män i samboförhållanden med större sannolikhet delar hushållsarbetet än gifta män.

Enligt sociologen Shannon Davis, som är huvudförfattare till studien:
"It's the way the society has defined what being married means, the institution itself, that affects behavior."

Fler amerikaner utan sjukförsäkring

Enligt gårdagens uppgifter från US Census Bureau så har antalet oförsäkrade ökat till hela 47 miljoner under 2006. En ökning med ca 2.2 miljoner sedan året innan. Av dessa 47 miljoner är 8,7 miljoner barn.

USAs sjukförsäkringssystem har blivit en av de heta potatisarna inför valet 2008. De demokratiska presidentkandidaterna har gett sina förslag på hur de vill tackla problemet och de republikanska följer nu också.

Helt klart är ju att något drastiskt behövs göras åt saken!

Spare the Air

Idag har vi här i Bay Area en av årets Spare the Air-dagar. De inträffar när luften befaras bli alltför dålig (som tex idag då det är mycket varmt, 30C+ och i stort sett ingen vind).

Kollektivtrafiken är dagen till ära (fram till kl 13) gratis för att få San Francisco-borna att lämna bilen hemma. Men enligt rapporter nu på morgonen så är det inte så många som tagit vara på detta erbjudande. Ingen rusning till bussar, färjor och tåg.

Min bil får dock stå på uppfarten idag!

Det är inte alltid lätt att vara med i skönhetstävlingar



Denna filmsnutten har gått varm på YouTube, närmare bestämt 6.5 miljoner gånger på 4 dagar. Jag har medlidande med Miss South Carolina!

Tuesday, August 28, 2007

Fullmåne


Det är midnatt. Tyckte det var så vackert med fullmånen därute!

Monday, August 27, 2007

You are worth a medal!

Japp, där står jag, i början av backen, mördarbacken. Med barnvagn och två kottar, alltså sådär 30-35 kg extra att putta framför sig. Svetten bryter ut innan jag ens påbörjat den branta stigningen. Men skam den som ger sig. Mördarbacken är jobbig, även utan barnvagn. Man ser inte så många av dem, barnvagnar alltså...och dubbelvagnarna är ännu mer sällsynta.

En tjej går förbi och utropar -You should have an award!

Ett par ler brett när de ser mig och säger -You are worth a medal!

En grupp av män och kvinnor utbrister i skratt och en av dem säger -Better you then me, you know after this hill it is just downhill (vilket jag ju vet att det inte är, men det låter bra)

Jag blir så glad av denna vardagsuppmuntran. Jag ska baske mig bli riktigt bra på det jag också!

Friday, August 24, 2007

Ditt UFO

Alla UFO-fans har chansen att mingla med likasinnade i San Jose där Bay Area UFO Expo hålls i helgen. Bland annat kommer en herr Perala berätta om hans lite annorlunda skidsemester, när 3 aliens dök upp mitt framför honom (på äkta Star Trek vis), de öppnade en av stugans väggar och tog honom till ett ljust rum där de tog hans DNA och sedan återlämnade honom till hans stuga, med skillnaden att han nu var ordentligt solbränd och hade blåtiror.

Uhum...

Thursday, August 23, 2007

Fox attackerar - Iran

Ja, vad ska man säga?

SLAC-kers


...är inte de som jobbar på SLAC (Stanford Linear Accelerator Center), med världens längsta accelerator (3.2 km lång) där elektroner och positroner accelerar så att det står härliga till.

Fikade idag med en kompis som är forskare där och hon berättade lite om hur dessa snabba elektroner och positroner när de kolliderar uppbringar energier (det var ju inte igår jag satt i skolbänken och läste fysik precis), vilka hon och ca 500 andra forskare från hela världen sedan studerar.

SLAC kan stoltsera med 3 nobelpristagare och utformade också tillsammans med CERN (European Laboratory for Particle Physics) World Wide Web i slutet av 80-talet, det var ett enkelt sätt för forskarna att dela information. Lite kul kuriosa tycker jag!

Wednesday, August 22, 2007

Lyckliga amerikanska ungdomar...eller?

Läste igår om en undersökning som gjorts av MTV och The Associated Press där de frågade amerikanska ungdomar mellan 13-24 år om hur nöjda de är med sina liv. Det visade sig att hela 65% svarade att de är nöjda med livet som det är just nu och att de har förhoppningar om en ljus framtid.

Intressant var att se hur denna optimism varierar beroende på vilken folkgrupp man tillhör. Mest positivt ser de vita ungdomarna på sitt liv, 71% är nöjda med livet. Detta ska jämföras med 56% av de färgade och 51% av latinamerikanerna.

Jag ville luska vidare och titta på lite statistik om hur exempelvis arbetslöshet och lönenivåer skiljer sig mellan de olika grupperna. U.S Department of Labor har lite intressant relevant statistik som jag sammanställt nedan.

Arbetslöshet 2007
USA i helhet 4.6%
Vita 4.2%
Färgade 8%
Latineamerikaner 5.9%
Asiater 3%

Veckolön 2007
Vita $713
Färgade $562
Latineramerikaner $503

I undersökningen fick ungdomarna frågan om vad som gör dem mest olyckliga och på topp hamnade då ekonomiska bekymmer. Så inte så vidare konstigt att livsoptimismen därmed skiljer sig beroende på olika demografiska faktorer hos dessa undgomar!