Friday, January 26, 2007

Blood Diamond

Igår kväll såg jag en kanonbra film, Blood Diamond.

Filmen utspelar sig i Sierra Leone och handlar om diamanthandeln där. Jag tyckte nog att filmen var ganska "Hollywood" med en handling som innehöll mycket spänning, lite romantik och mycket tragik. Men detta till trots så visade den på lite nu-historia och hade en hel del politiska poänger.

I bakgrunden härjar ett Sierra Leone i kaos och inbördeskrig under 1990-talet. Huvudpersonerna spelas av Leonardo DiCaprio (som är Oscar-nominerad för denna roll), en vit man från Zimbabwe och Djimon Hounsou, en fiskare från Sierra Leone. De är båda afrikaner men lever helt olika liv. Deras vägar möts när de är på jakt efter den enormt stora rosa diamanten som fiskaren har gömt...en sten som kan förändra livet för den som hittar den!

En reporter som spelas av Jennifer Connelly är ute efter et scoop, efter att få konkreta bevis på hur mäktiga diamanthandlare väljer pengar framför moraliska principer och handlar med dessa konflikt-diamanter.

Som sagt, en mycket sevärd film som jag skulle rekommendera alla att se!

Under 2000 så arbetade en samling av regeringar, NGO's och diamantindustrin för att motarbeta att diamanterna användes som ett medel att finansiera konflikter och 2002 etablerades Kimberly Process Certification System (en process backad av FN) som till stor del har eliminerat handeln med konflikt-diamanter.

0 comments: