Thursday, January 4, 2007

Idag tar demokraterna över Kongressen

I dag så kommer demokraterna att ta över kontrollen över Kongressen (efter 12 år som rebublikanerna varit i majoritet) OCH för första gångern i USAs historia så är Kongressens talman en kvinna, nämligen Kalifornien-damen Nancy Pelosi, 66 år.

Förste muslimen, Keith Ellison, har blivit invald i Kongressen och han vill svära sin ed över koranen istället för biblen, vilket ju skapat en del debatt...

Vad kan man vänta sig av detta skifte fram tills nästa val 2008?
Ja, George Bush vill ju exempelvis skicka in fler trupper i Irak och allt som har att göra med Irak kommer demokraterna att monitorera med hökögon, de vill veta exakt vad trupperna ska göra där etc...

Under republikanernas majoritet så har man ju velat införa förbud av homosexuellas rätt att gifta sig. Med demokraterna i makten så kommer detta inte att ske. Lagen om att homosexuella inte kan vara öppna med sin homosexualitet i det militära kommer också troligtvis att upphävas.

Det är bara några få axplock av alla förändringar...stay tuned...

Demokaraterna har nu majoritet även i senaten, en knapp sådan dock, 51 platser av 100. Här anses samarbetet vara uppbyggt på kompromiss och konsultation till skillnad från Kongressen där det är hårdare klimat.

0 comments: