Tuesday, January 2, 2007

Demokraternas presidentkandidater 2008

För första gången sedan 1928 så är det helt öppet utan att varken en sittande president eller vice president är med om att fajtas att bli sitt partis kandidat.

Japp, här spekuleras det nu hejvilt om vilka som kommer att försöka sig på att bli demokraternas presidentkandidat inför valet 2008. Snart är det dags för dem som är villiga att ge sig in i denna tuffa strid att ge sig till känna. Några namn som nämns är Joe Biden Jr, Wesley Clark, Randolph Crow, Christopher Dodd, John Edwards (demokraternas vice president kandidatförra valet), Mike Gravel, John Kerry, Dennis Kucinich (kommer inte att funka, amerikanarna har ju svårt att får till ett så enkelt namn som Ottosson:), Barack Obama, Tom Vilsack, Bill Richardson och Hillary Clinton.

Mest buzz har just nu Barack Obama, 45 år. Han är den femte färgade senatorn i USAs historia och den enda i senaten just nu. Han har också själv sagt att han inser att denna hype kring hans person inte kommer att vara för evigt och att det därför inte kommer att avgöra om han ska kandidera. Men många anser att hans största chans att bli president är just i valet 2008 med motiveringen att republikanerna inte kommer att ha med en nu sittande president eller vice-president i valet. Kändisar som Oprah Winfrey, George Clooney och Matt Damon har alla uttryckt sin support för Obama. Han ska offentliggöra sitt beslut nu i januari.

Hillary Clinton är den som just nu ligger bäst till enligt olika undersökningar. Barack Obama kommer in som tvåa. Men vad många frågar sig är om USA är redo för en kvinnlig respektive färgad president. Med tanke på att detta är folket som valde George Bush till president så kan man ju med all rätt tvivla på såväl Hillarys som Baracks chanser. Men spännade kommer det att bli...och man kan ju alltid hoppas (jag hoppades i förra valet också, men inte hjälpte det något).

0 comments: