Monday, January 29, 2007

Sjukvård

Japp, här i USA gäller det att ha bra sjukförsäkring...för då ligger man bra till. Calle vaknade upp med feber i morse och efter att ha tagit sig på örat hela dagen så ringde jag för att fixa en tid. Jag var helt säker på att det var ännu en öroninflammation (han har redan haft 5 st). Anyway...jag ringde kl 14.25 och fick tid kl 14.45. Rätt snabba puckar. Och då får jag dessutom komma till vår barnläkare Dr Dennis. Inte öronen denna gången, bara någon virus...med hög feber och halsont.

Annat är det för alla de som inte har en sådan försäkring. 2004 så var hela 46 miljoner amerikaner utan någon försäkring (15.7% av den totala befolkningen). Vad beror detta på?? Jo, många arbetsgivare erbjuder inte sjukförsäkring (Oracle där Mikael jobbar har en väldigt bra sådan). Det funkar så att arbetsgivaren erbjuder en viss fösäkring och du som arbetstagare betalar en del av premien. Det kan vara så att även om arbetsgivaren står för viss del så är det inte alla som har råd med premien. Att bli sparkad eller självmant sluta ett jobb kan innebära att man blir av med en försäkring man har råd med.

Vad händer med dem som inte har en sjukförsäkring??
De har mycket mindre förebyggande vård, får senare diagnoser och när de fått diagnos så får de mindre terapeutisk hjälp. De avstår i större utsträckning från rekommenderade tester och behandlingar pga kostnad. De måste betala för sina behandlingar vid vårdtillfället vilket innebär att om de inte har råd så kan de bli nekade vård (förutom när det gäller livet). De oförsäkrade hamnar oftare på sjukhus med problem som hade kunnat undvikas med förebyggande vård.

USA spenderar ca $100 miljarder per år på att tillhandahålla oförsäkrade medborgare vård (ofta för sådant som hade kunnat förebyggas eller udnerlättats med tidigare diagnoser). Sjukhusen står för ca $34 miljarder per år i icke-kompenserad vård. Kostnaden för sjukvård ökar kraftigt eftersom mycket vård nu sker på akutavdelningar (där vården är dyrare än på tex lokala vårdinrättningar).

Ja, vad ska man säga. Ett sjukt system som de måste få en rätsida på. Alla människor ska ha rätt till sjukvård, dvs alla måste på något sätt ha en sjukförsäkring. Det måste ske stora förändringar i hur systemet med sjukvård och sjukförsäkringar är uppbyggd. Man kan ju hoppas på att en demokrat med stake kommer till makten, som kan driva igenom en bra sjukvårdsreform. Hillary lyckades ju inte så bra sist det begav sig...kanske denna gång???

2 comments:

Mathias said...

Glöm inte Arnold: http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2007/01/09/MNGCGNF3ME1.DTL&hw=arnold+health&sn=004&sc=721

Monica said...

Schysst Mathias, ska inte glömma honom, ska faktiskt skriva ett litet inlägg...