Sunday, June 24, 2007

Fria kondomer kan lösa immigrationsfrågan?

En kongressman från Illinois, Mark Kirk, deltog i en het debatt om om huruvida USA ska ägna sig åt att donera kondomer till utländksa familjeplaneringskliniker som även utför aborter. Enligt Reuters så gick förslaget knappt igenom men det kan ändå stoppas av Vita Huset.

Kirk hade i dessa diskussioner även en lösning på hur USA ska lösa frågan med alla illegala invandrare från Mexiko. Han menar att om Mexiko kan få ner barnafödandet så kommer Mexikos ekonomi att förbättras och påverkan på Mexikos miljö minskas. En annan fördel enligt Kirk skulle vara att med minskat barnafödande så kommer också den illegala invandringen till USA att minska i ett långsiktigt perspektiv.

Barnafödandet i Mexiko har dock minskat kraftigt sedan 1980-talet då födelsetalet var 5 barn per par. Idag är födelsetalet i Mexiko 2.5, att jämföra med 2.1 i USA (enligt Reuters) och 1.75 i Sverige (enligt SCB 2004).

Liiiite långsökt lösning på immigrationsfrågan från herr Kirk!

6 comments:

Anonymous said...

RFSL har en ny kampanj, där de tycker att svenskarna ska göra en god gärning genom att köpa deras senaste kondomer, så går några kronor till en organisation i Afrika ssom arbetar mot spridning av HIV. Är det inte bättre att RFSL gör en god gärning och skickar kondomerna till Afrika, så inte de föder så värst mycket ungar och också förhindrar spridning av HIV, än att göra svenskarna mer promiskuösa och även minska barnafödandet ännu mer?

Anonymous said...

Känns som att en man i den positionen skulle göra ett försök till att aktivera hjärnan en liten stund bara, innan munnen kopplades in i det hela. (vem vet då kanske han tom valt att avaktivera denna just då, -fast han är amerikan);-)
/Mackan

Anonymous said...

Kan det vara USAs motsvarighet till Bert Karlsson och Ian Wachtmeister som har talat? Det låter ganska likt deras retorik, ett halvt korn sanning och så öser vi på med en sandlåda galenskaper.
/Cara

Monica said...

Anonym, nu har jag ju inte all info om det du skriver om men personligen så tror jag att genom att skänka pengar till Afrika för bekämpning av HIV så vill väl RFSL ta lite socialt ansvar för en epidemi som dödar oändligt många människor i Afrika.

Jag tror inte att människor i Sverige har mer/mindre sex för att RFSL har en drive där en del av vinsten av kondomförsäljningen går till välgörande ändamål. Med tanke på att ex klamydia ökat under de senaste åren så är det ju kanske bra med ökad kondomanvändning även i Sverige!

Mackan och Cara, ja, man undrar ju vad denne Mr Kirk fick denna briljanta ide ifrån ;) Och jag tyckte att statistiken om barnafödande var intressant eftersom den avlivar myten om att mexikanarna föder en massa barn!

Fia said...

Hm, denne Mr. Kirk kommer inte att komma med på Fias julkortslista, hans uttalande är inte bara korkat utan också fullt av fördomar, för precis som du skriver så har barnafödandet gått ner väldigt mycket i Mexico. Suck, det är väl som min amerikanska make ibland säger "United States has the best politicians money can buy"...visste bara inte att det blivit rea någonstans?

Monica said...

Fia, jo, din make verkar ju helt klart vara inne på rätt spår..hehe...man undrar ju verkligen hur politiker kan vara så osmidiga...