Sunday, March 25, 2007

In The American West - Richard Avedon

Idag var vi på fotoutställning på Cantor Arts Center på Stanford. Foton av Richard Avedon, den kände modefotografen som jobbade för såväl Harper's Bazar och Vogue. Han fotograferade även bland annat på mentalsjukhus, protester av Vietnamkriget och Berlinmurens fall. Många av hans foton är lätta att känna igen på deras minimalistiska stil, där han porträtterade människor med en vit bakrund.

På uppdrag av Amon Carter Museum, Texas, åkte han mellan 1979 och 1984 runt i 13 stater och 189 städer i västra USA och porträtterade människor på rancher, rodeos, slakthus ,oljefält och lastbils-rastplatser. Istället för att spela på myterna om de snygga cowboysen, äventyrarna och de vackra kvinnorna i västra USA så porträtterade han vanliga människor i deras hemmiljöer.

Eftersom de stora fotona på utställningen har helt vit bakgrund så ser man istället bara människorna, i all deras enkelhet och skörhet. Väldigt gripande bilder!

Richard Avedon dog 2004 men hans fotoutställning har varit på tour sedan 2003 och sista anhalten på denna tour är just Stanford.

2 comments:

Desiree said...

Jag älskar fotoutställningar. Denna verkade vara toppen. Häftig bild på den där gigantiska draken föresten.

Monica said...

Jag tycker också om fotoutställningar,och denna var kanon.Det finns så mycket att se/göra här i området, utställningar, föreläsningar, osv...måste ta mig i kragen att utnyttja det mer!

Ja, draken gjorde succe hos såväl gammal som ung!!