Wednesday, March 14, 2007

Skilsmässor

Den republikanske presidentkandidatsaspiranten Giuliani är inne på sitt tredje äktenskap. Först var han gift med sin syssling och detta äktenskapet annulerades. Andra äktenskapet avslutades under en presskonferens och hustru #2 var helt ovetandes. Giuliani hade då konfonterats med uppgifter om hans otrohet med kvinnan som senare blev hustru #3. I dagarna har hans son gått ut och berättat att relationen till fadern är kylig eftersom han inte alls kommer överens med hustru #3.

Enligt opinionsunersökningen som jag skrev om häromdagen så tror över var tredje väljare att amerikanarna inte kommer att rösta på en kandidat med flertalet skilsmässor bakom sig.

Jag har funderat på detta eftersom det ju är oerhört vanligt med skilsmässor här i USA. Mellan 40-50% av alla giftemål kommer att sluta med skilsmässa om den nuvarande trenden håller i sig. Dvs nästan varannat gift par kommer att gå skilda vägar. Varför är det ändå så att man som väljare inte kan se en president som genomgått samma sak?? Varför är det en big deal att Giuliani varit gift flera gånger?

Förmodligen är det så att det är på vilket sätt skilsmässorna sker på. Reagan var oerhört omtyckt och han var omgift. Kerry var omgift likaså men hans före detta fru stöttade honom i valkampanjen 2004. Bill Clinton hade som vi alla vet en liten incident med en viss praktikant men hans hustru stod bakom honom och han blev omvald.

Så trots att opinionsundersökningarna ger vissa indikationer så får man ta dem med en nypa salt. Giuliani kommer förmodligen inte få problem för att han varit gift flera gånger, utan i sådana fall för att han hanterat skilsmässorna på ett tvivelaktigt sätt.

Enligt statistik från DivorceRate så är det de som gifter sig som väldigt unga som skiljer sig i störst utsträckning. 27,6% av kvinnor och 11.7% av män som gifte sig när de var under 20 år skiljer sig senare. 36.6% av kvinnorna och 38.8% av männen som gifte sig när de var 20-24 år skilde sig. För dem som gifte sig senare i livet ser siffrorna mycket bättre ut. 5.1% av kvinnorna och 6.5% av männen som gifte sig när de var 35-39 år skilde sig.

De som gifter sig en andra gång har statistiken emot sig eftersom hela 60% av dessa skiljer sig. Av dem som gifter sig en tredje gång så skiljer sig 73%.

I Sverige så har skilsmässosiffran legat på runt 20.000 sedan mitten av 1970-talet. Förra året gifte sig dryga 45.000 par.

0 comments: