Tuesday, March 20, 2007

Sjukvårdsförsäkring - en het potatis

Som jag skrivit om tidigare så är sjukvården en av de heta potatisarna i den amerikanska politiken. Nu har det kommit en hel del förslag i Kongressen som på olika sätt vill tackla detta stora problem.

Non-profit organisationen Commonwealth Fund, som jobbar för ett effektivt sjukvårds-system, har låtit analysera de olika förslagen. De menar att om det inte sker några förändringar i dagens system så kommer USA att ha 56 miljoner invånare oförsäkrade år 2013 (idag är ca 47 miljoner amerikanare oförsäkrade)

Bush förslag om att hjälpa individer köpa sina egna försäkringar genom skattesänkningar, skulle enligt analysen spara amerikanarna 31 miljarder dollar i privat spenderande på sjukvårdsförsäkringar. Bush förslag skulle få ungefär ytterligare 9 miljoner oförsäkrade amerikaner att bli försäkrade (jag undrar vad som händer med de ytterligare 33 miljoner oförsäkrade amerikanarna!). Analysen visade också att hushåll med lägre inkomst än 10 000 dollar per år skulle spara 23 dollar medan hushåll med inkomster över 150 000 dollar per år skulle spara 1263 dollar.

Analysen av de olika förslagen visade att det är möjligt att uppnå försäkring åt alla och vissa förslag (samt olika delar av dessa förslag) visar att man potentiellt kan uppnå en minskning av det de totala utgifterna för sjukvård i USA samt bättra på kvaliteten av sjukvården.

The Institute of Medicine bedömer att amerikanare utan sjukvårdsförsäkring årligen genererar mellan 65-130 miljarder dollar i extra kostnader. Detta i sig borde ju vara ett incitament att få till en reform, även om den kommer att kosta mycket ur den nationella kassan. De långsiktiga fördelarna av att alla invånare har tillgång till allmän sjukförsäkring måste ju dessutom vara oerhört svåra att mäta i pengar.

3 comments:

Anne-Marie said...

Det vore väldigt trevligt om USA var mer likt Sverige inom det här området. Har man inte ett arbete som har sjukförsäkring är det dyrt. Här i Oregon är det billigare så när jag nu kommer tillbaka till Kalifornien blir det dyrare igen.

Monica said...

Anne-Marie, är det stor skillnad på hur dyr sjukförsäkringen är?? Jag undrar just över hur mycket det kan skilja sig från stat till stat.

Anne-Marie said...

Jag har bara haft s k "major medical insurance" (d v s om jag måste ligga på sjukhus täcker den olika kostnader men inte vanliga läkarbesök) och det skiljer mellan $20-40 per månad mellan Oregon och Kalifornien. Inte kanske så enormt stor skillnad men "alla bäckar små".