Tuesday, November 13, 2007

Kallar på högre makter

I Georgia står man nu inför den värsta torkan på 100 år och trots att guvernören tagit till åtgärder som att i september förbjuda bevattning utomhus och i oktober införa ta-en-kortare-dusch-månad, så ser det dystert ut. Idag vände sig guvernören till högre makter, utanför statshuset samlade han en skara politiker och Georgia-bor och bad till Gud om regn.

För oss svenskar så kan ju detta te sig väldigt konstigt, men i södern här i USA anses det av många högst naturligt. I juli hade man i Alabama en be-om-regn vecka, ett initiativ av guvernören där.

Jag har lyssnat på debatter idag på radion och på nätet har det också debatterats hejvilt. För många organisationer har opponerat sig och tycker att man bör separera på stat och religion och att guvernören därmed inte bör initiera denna form av gemensam bön. Personligen tycker jag ju att det vore bättre om denna form av offentlig religionsutövning skedde i kyrkans regi.

Här har ni en dagsfärsk rapport om guvernörsbönen direkt från Fia i Georgia:

"Jag gjorde mig lustig över detta vid HELT FEL tillfälle och fick mig en omgång om att förböner minsann är bra...oooops. När ska jag lära mig att hålla igen brödluckan?? Jag VET ju att jag bor i bibelbältet. Oh, well, hittills har det iaf inte gett några synliga resultat, inget regn här inte. "

16 comments:

aurorabuddha said...

Jag horde om detta pa nyheterna igar! Jag hoppas ni far regn... Vi skulle behova lite har oxa, i sodra Texas.

Saltistjejen said...

oj! Ja, det lär ta ett tag att vänja sig vid att politik och religion (läs kristendom) går hand i hand i detta land.
Man känner ju till detta. och har hört presidenter säga "God Bless..." i sina tal, men det är ändå lite svårt att fatta på något sätt. Jag vet ine men på ngt vis tar jag det inte på allvar när de blndar in gud i politiken. Kan du överhuvudtaget tänka dig Göran Person eller Fredrik Reinfeldt avsluta sina tal med "Gud välsigen er." Det GÅR liksom bara INTE!!!

Fia said...

Det var en het diskussion mellan mig och mig promenadkompis P. i morse om detta.
Hennes uppfattning är att bön är bra. Punkt. Min ståndpunkt är att stat och kyrka ÄR separerad. Om sonny Purdu vill be på sin fritid som privatperson så får han väl göra det, inga problem. Men han ska INTE stå, i egenskap av våran guvnör, på trappan till våran lokala regeringsbyggnad och leda bön.

Petchie75 said...

Jag skrev en lång kommentar imorse som bara försvann.. så nu försöker jag igen:
Kan du tänka dig om en landshövding (kanske lite haltande jämförelse med en guvernör) skulle börja be böner för regn, ha ha! Folk skulle ju tro att han var helt galen och ändå så är det vi svenskar som hade en statskyrka framtill för 7 år sedan!
Jag undrar vad judarna, muslimerna etc tycker om allt det här offentliga snack om den kristna guden etc.
Hoppas att Georgia snart får regn, med eller utan böner!

Desiree said...

Så annorlunda för mig som svensk men typiskt för södern. Religion och politik är inte alls separerad här i USA, tvärtom är de otroligt sammanflätade.

Anonymous said...

En annan ängel har skrivit en bok som jag nyss läst ut och som jag tror att du Monica skulle gilla. Jag är i alla fall berörd och förälskad. Siri Hustvedt, gift med Paul Auster, har skrivit What I loved. En roman som utspelar sig i New York kring och följer två pars livsvägar i kärlek och i nederlag. Läs den, om det finns tid!

Monica said...

Aurorabuddha, det verkar som att vi behöver regn lite varstans i USA. Här i Kalifornien har det inte heller regnat speciellt mycket hittills. Jag tror vi haft regn 2-4 gånger de senaste månaderna. Behövs lite regn för att fylla på vattenreservoarerna!

Saltis, det där med God Bless och att be till Gud, det är ju som en naturlig del. Många av mina vänner här ber till Gud, och de är inte speciellt religiösa av sig. De tror på Gud men springer inte i kyrkan. Och undrar om det också är lite slentrian att slänga in ett "May God be with you", lite varstans.
Jag vet att iaf i början när vi flyttade hit så tyckte jag att de slösade med Guds tid, alltså, att de bad Gud om hjälp för att fixa en utmaning på Amazing Race eller så...känns ju banalt. Men det är kanske så att Gud är en sådan stor del av deras liv och att iaf jag ahr svårt att förstå. Sedan har jag också svårt att förstå det här med att det sedan hejas på när man ska dra ut i krig - för mig går det ju inte hand i hand. Men igen - USA är komplext och jag känner att ju mer jag får reda på om landet och människorna , desto mer inser jag vad lite jag förstår - om mycket!

Fia, tackar för din rapport och precis som du så hade jag en diskussion om ämnet med en vän, faktiskt en av mina närmaste vänner här. Och vi är så otrolgt lika på många, många sätt. Men det här med religionen skiljer sig åt. Hon tyckte precis som din vän P. Bön är bra. Fast hon kunde ju också se det här med separation av kyrka och stat som något bra, fast tyckte väl inte att en liten bön skadade så mycket....

Petra, vad lustigt, jag var med om samma sak när jag skulle skriva en kommentar på en annan blogg...antar att Blogger har problem på något sätt. Men jag tyckte det var kul att du skrev igen. Jag gjorde inte det på den där andra bloggen...orkade inte skriva ner allt igen!

Och jag tänkte också som du, skulle sett kul ut med våra svenska kommunalpolitiker i en regndans :).
Mahias tipsade om en bra artikel om det här med religion i USA och Europa. Kanske ska ta och göra ett inlägg, det var faktiskt ett gäng artiklar - och vissa av dem var väldigt intressanta!

Desiree, precis, här i USA så är det ju också så att många kyrkor stöttat olika republikanska kandidater just för att dessa stått för traditionella famijevärderingar och varit motståndare till ex. abort, homosexuellas rättigheter...frågor som varit grundpelare i deras tro, De har blivit viktiga politiska frågor vips, poltik och religion i en salig blandning.Läste en intressant artikel i NYT om det här. Hur den kristna rörelsen här i USA varit så stark under de senaste valen men att den nu minskar i styrka där religiösa förgrundsfigurer alltmer pekar på att kyrkan borde vara ett ställe som jobbar för den lokala närmiljön, med att stötta och hjälpa, att kyrkan ska förknippas med denna samhällshjälp istället för att peka finger och lobba i politikens korridorer.

Susan, tack för tipset. Jag har precis skickat efter en laddning med bcäcker men jag ska skriva ner namnet på boken och så får det bli nästa order-runda!:)

Anonymous said...

Hej Svenskar, Kul med svensk blogging i USA! Det här var riktigt intressant. Det var inte länge sedan både kung och statsmnister i Sverige bad till Gud för olika saker. I takt med Upplysningen från kontinenten och Socialismens framfart började kristendomen tappa fäste i Sverige. Sverige har snabbt gått från ett hyper-kristet land till ett land där 3-4% går i kyrkan. Självklart ter det sig lustigt för våra generationer om en politiker skulle be till Gud.
Det är också intressant att nämna muslimer och judar. För dessa finns det INGEN skillnad mellan politik och religion. För islam är politik ett utövande utav deras tro. Samma för en jude. Det är mer en fråga om seperation för kristna och sekulariserade västerlänningar, som vill skilja på en Gud som ställer krav och deras heliga frihet.

Regeringsmakter har alltid bett till Gud, i alla kulturer. De olika kulterna har olika namn på sina gudar. Men bett har de alltid gjort. Men det kommer att ändras även i USA inom en kort framtid. Den höga procent del som går till kyrkan i USA 40-60% är spådd att gå ner till 4% med nästa generation.

Det här blev långt....
Frågan är väl inte hur man blandar in sin religion i det man gör. Frågan är väl huruvida Gud finns eller inte.

Fr. en annan svensk

Petchie75 said...

Hm, jättebisarrt - sista kommentaren lät som den kom från min pappa (samma namn) men jag antar att det är någon annan med samma namn ;-) men snacka om att jag blev paff!

Monica said...

Peter, tack för en lång och matnyttig kommentar. Men visst var det så att du studerar teologi, och i sådana fall så är det ju inte så kontsigt att du har koll på det här ämnet :)

Vad är det som gör att religionen försutspås minska så mycket i betydelse i USA...på så kort tid?

Du skriver att upplysningen från kontinenten har medfört att kristendomen tappade fart i Sverige. Men det finns ju många väldigt kristna länder i Europa, vad är skillnaden på dessa och Sverige? Beror de på att dessa är katoliker och vi protestanter? Socialismens framfart hänvisar du också till. Hur har det påverkat? Jag bara frågar för jag vet inte...och när jag nu har en expert på ämnet här så vore det ju dumt att inte försöka upplysa sig lite! ;)

Du skriver också att frågan inte är hur vi blandar religionen i vårt liv men om vi tror på Gud. Tror inte att jag förstår vad du menar. För oftast så vet vi ju huruvida vi är religiösa eller inte, eller hur? Problemet ligger väl att vi lever i ett mångkulturell land med många olika religiösa inriktningar (även icke-religiösa)...då blir det väl just väldigt relevant att titta på vilken roll religionen ska ha i samhället!?

Monica said...

Petra, det var ju väldigt komiskt :)

Anonymous said...

Petra, Det var ju roligt att jag fick representera din far.

Monica,
Jo det stämmer att jag läser teologi. Efter ett antal år inom IT så bestämde jag mig för att sadla om för att bli pastor och teolog. Är snart klar med utbildningen, lite krävande att studera heltid när man har en familj på fru och tre barn. Men har man en fantastisk fru så går det bra.

Religionen kommer inte att minska i USA. Amerikanen är oerhört religiös eller spirituell. Det är kristenheten som minskar. Det prat vi hör om Gud representerar inte alltid den Gud som vi läser om i Bibeln. Många kändisar och politiker (så även en stor del av dagens befolkning) har en tro på gud som refererar till Social Gospel. Detta mer i form utav en tro på Gud men inte ett bekännande till Jesus som frälsare (kraftigt förkortat).
Det finns statistik utav Barna och Gallup som visar att den kristna kyrkan inte har haft någon positiv tillväxt de sista kvartalet. Det är alltså fler som lämnar kyrkan än som "joinar" kyrkan.
USA var ett hopkok av kristna rörelser när USA bildades. Det har alltid varit ett kristet land. Men de judisk-kristna värderingar som USA hade börjar dala.
Varför är det en sådan stark sekularisering och aktivt avtagande i den kristna världen?
Det är en bra fråga. Jag vet inte. Men Bibeln sa att i de yttersta tiderna, alltså tiden som är innan Jesu återkomst, så kommer just detta att ske. Faktum är att Jesus beskrev den tid vi lever i väldigt väl när han beskrev den tiden som skulle komma innan hans återkomst.

Kristendomen var inte särskilt kritiserad innan upplysningen. Upplysningen började rationalisera saker. Allt måste kunna bevisas. Hur kan man bevisa det övernaturaliga? Hur kan Bibeln vara sann? Hur kan Gud ha skapat världen. Tro och rationellt tänkande började strida mot varandra. Detta tog fart och utvecklades på många sätt. Man kan se att de länder som snabbt avkristnades, ex Frankrike, led stora förluster medans länder som stod fasta i sin kristenhet i stället utvecklades på ett väldigt annorlunda sätt. England såg stora framgångar och började bl a industri revolutionen. Många som deltog i starten utav den nya tidsålder som kom från Egnland var starkt troende. (Samma som grundarna utav USA).

Det finns absolut ett samband mellan den protestantiska avkristningen och den katolska styrkan. Katolicismen håller hårt på att man skall praktisera sin tro i form av att leva enkelt och i avhållsamhet. Protestantismen predikar mer nåd vilket ger de kristna rätt att leva ett annat liv, ett syndigare liv. Eller ett liv där man inte behöver prioritera andlig renhet lika radikalt som inom katolicismen. Sedan utöver katolska kyrkan ett starkare styre över sina medlemmer.

Den svenska socialismen är ett barnbarn till darwinismen och upplysningen. Sverige var ett av de länder som verkligen anpassade sig till upplysningen, även svenska kyrkan.

Att tro på Gud som en bekännande troende innebär att man överlåter sitt liv till att leva enligt gudens önskemål. Detta gäller oavsett religion. Detta ger att Gud har rätt att förvänta sig saker utav mig. Exemplevis (för denna bloggens skull) sex utanför äkteskapet är fel! Alltså, innan man gift sig och efter man gift sig. Om jag tror på Gud och han har talat om för mig att jag måste leva på ett sätt, att jag måste underordna mig någon annan, då skriker mitt själviska JAG att JAG kan själv, låt mig vara! Vi som moderna svenskar har vuxit upp med tanken att om jag VILL göra någor så har ingen rätt att hindra mig. Om våra tonåringar vill ha sex då ska de få det. För det är ju inte hela världen om de har sex. Visst kan det få tragiska konsekvenser, men de vill ju! Det utvecklar deras kunskap och erfarenhet.
Men finns det verkligen någon positiv följd till att ha sex med någon annan än sin äkta hälft? Oj oj... vad säger Peter H?
Visst är det positivt att ha sex, för stunden. Nog om det. Vad jag vill säga är just detta, vi stör oss på en Gud som ställer krav på oss. Tanken på att det eventuellt finns något som är synd eller skuld är fruktansvärd.
Detta är den stora frågan inom denna debatt. Men ofta väljer vi att prata om hur hemskt det är att en politiker ber. Efter att ha läst historia, ideiologi historia, kyrko historia osv så förvånar det mig att se hur länder och nationer alltid har bett till Gud, den kristne Guden, vilket innan Jesu tid var den judiske Guden och fortfarande är.
Det är först på senare tid som man slutat med det. Och anledningen är den indivuella rättigheten till frihet.

Ok långt inlägg igen men hur förklarar man telogiska frågor som rör så djupt i livet på ett blogg forum?

Monica, du nämner också något oerhört intressant i din sista mening. Ja vi är ett mångkulturellt land. vi måste respektera varandra. Det måste vi. Ingen har rätt att tvinga någon annan till att delta i religiösa riter eller till att tro något speciellt. Mina syskonbarn bor i Dubai, de går nu i en Brittisk skola, eller om den är Kanadensk. Tidigare gick de i en liberal muslimsk skola. Där fick de välja att inte vara med på islam lektionerna. Vilket är bra. Detta för att Förenade Arab Min. är så beroende utav utländsk arbetskraft. Mina vänner i andra muslimska länder har dock inget val. Där är indoktrineringen enorm.
Skolan behöver undervisa om religioner men inte predika ett särskilt budskap. Det är kyrkans roll. Men mer än så, det är föräldrarnas roll att lära barnen vad som är rätt eller fel.

Men, USA (i detta fall) är ett Kristet land. Här råder kristendomen fortfarande. Då får man som boendes rättas efter landets natur. Precis som man får rätta sig efter en muslimsk kultur i andra länder. Man kan inte beskylla ett land för att vara vad det är.
Nu är det ju också så att ett land är vad dess innevånare är. I detta fall mångkulturellt och många religioner finns representerade. Detta var inte fallet när USA grundades. Därför ser vi en förändring i utövandet utav religion. Snart säger man nog inte God bless you i vita huset.

Som avslut, långt inlägg. Jag är en teolog så jag kan mitt ämne. Men oj vad jag kan ha fel ibland. Därför för jag alltid en dialog. Så kommentera, eller snara fråga mera.

Super kul att blogga med andra svenskar i detta "underbara" land.

Monica said...

Peter, tackar ödmjukast för din input. Tror minsann att du härmed får priset för längsta kommentar på min blogg - genom tiderna;)

Jag har under hela mitt liv haft väldigt få kristna (eller religiösa för den delen) människor kring mig så det är intressant att få ett annat perspektiv - från dig!

Du skriver om Jesus återkomst. Tror du ordagrant på detta? Alltså att han kommer åter? Ingen ironi i detta, jag är ju inte kristen och har lite svårt att relatera till detta.

Jo, du skrev (för bloggens skull - tackar!) om det här med sex före äktenskapet. Jag har ju då lite problem med att religionen sätter upp så många pekpinnar. Du frågar vad gott kan komma ut av att ha sex med någon annan än den man är gift med. För mig handlar det inte om just sexet i sig. Det handlar om friheten att får vara människa utan en massa inskränkningar i denna personliga frihet (precis som du beskriver).

Det känns som att kristendomen genom tiderna har utnyttjats...för att hålla människor i schack, kvinnor, fattiga osv. Det är ju en stor hotbild som tornar upp om man inte gör si eller så-underkastar sig Gud och hans budbärare. Hur ser du på detta?? Det här med att älska din nästa, för den hon är...kan man göra det, om hon inte är som Gud vill att hon ska vara? Tex hetsen mot exemplevis homosexuella etc..

Jo, en annan fråga. Vad gäller östeuropa och påverkan av Sovjets invasion och den sk kommunismen? Hur kommer det sig att tex kyrkan i Polen höll sig så oerhört stark medan så inte alls var fallet i tex Tjeckien? Var den så mycket starkare från början i Polen och i sådana fall, varför?

Ja...lite funderingar som jag har och eftersom du efterfrågade frågor...well, here they come :)

Anonymous said...

Monica, Kul! Jag tycker om att slå rekord.
Vid det här laget har jag nog skrivit mer på din blogg än på min egen!

Personligen tror jag att Jesus kommer åter. Det brukar ses som den kristnes hopp. Om man ser på vad bibeln säger om "den sista tiden" så stämmer det oerhört väl med den tid vi lever i. Det finns inom kristendomen väldigt många åsikter om hur det verkligen kommer att äga rum. Jag har en åsikt men väljer hellre att hålla det enkelt och säga att han kommer åter.

Vad gäller avhållsamhet så tror jag att det är ett vist råd att avhålla sig från att sprida ut sig till flera mäniskor. Sex är mer än ett klimax. Det är kanske den mest intima kommunikationen man kan ha med en person. Och så vill inte jag dela med mig utav mig själv till andra. Sedan finns det ju många konsekvenser som kan följa.
vad gäller dess löftesringar eller vad de kallas för och även kyrkans påbud om avhållsamhet så har jag nog bara en sak att säga. Kyrkan gör detta för att hjälpa folk att leva enligt bibeln. Ingen är tvingad in i att leva avhållsamhet. Självklart finns det avarter där trycket är så stort så man känner sig tvingad. Grupptryck finns dock överallt.

Att inskränka min personliga frihet (om det nu är det man gör) är inga problem. Jesus säger att om "ni älskar mig så håller ni mina bud" På samma sätt som det inte är svårt för mig att hålla mig till min fru som jag älskar, är det inte svårt för mig att hålla mig till Jesus som jag älskar. Vilket kan vara svårt att förstå för den som aldrig upplevt Gud.

Jag vet inte om det är kyrkan som fått skulden eller om det är gud som fått skulden för vad kyrkan har gjort. Oerhört mycket har gjorts i Guds namn som inte alls har något med Gud att göra. Kyrkan har förtryck och förtrycker fortfarande. Det finns självklart en hel del missförstånd i detta.

Jesus visade klart att han accepterade alla personer som de var. Men han visade också att vissa personer behövde ändra på sig.
Hetsen mot homosexuella är ju en het potatis. Det är också en het potatis som är väldigt missförstådd. Bibeln visar klart att homosex är fel. Det är en perversion utav det sex som Gud har skapat. Det är det som de flesta kyrkor predikar. Sedan finns det kyrkor som säger att den homosexuelle är som en spetälsk. Det är viktigt att förstå skillnaden i saken och personen. Det personen gör är fel men personen är inte en dålig person. Personen är ytterligare en person som Jesus var villig att ge sitt liv för.

Tyvärr inget svar att ge angående kommunismen och de kyrkor du nämner. Inte nog med kunskap helt enkelt.

lite kort svar idag, har ont om tid.

Tills vidare

P Holm

Monica said...

Peter, tackar återigen för din låånga kommentar. Intressant att få höra om ditt perspektiv på det här med religion och kyrkan!

Anonymous said...

jo jag ler lite nar jag ser hur langa mina kommentarer ar. Vad ska jag gora at det mantro?