Thursday, November 29, 2007

Direkt Demokrati i Kalifornien

Kalifornien och ytterligare 33 av USA:s stater har vad som kallas direkt demokrati. Det innebär att man till skillnad från representativ demokrati, som vi har i Sverige, vill ge alla medborgare möjlighet att bland annat fatta beslut och skapa/ändra lagar.

För att få igenom ett initiativ till en omröstning, som ex. en lagändring måste ett visst antal påskrifter samlas ihop (här i Kalifornien behövs mellan 5 och 8 procent av antalet som röstade i föregående guvernörsval).

Inför förra valet här i Kalifornien så läste jag igenom de olika initiativen och det inte alls helt lätt att förstå språket. Jag har frågat vänner och bekanta om hur de tacklar denna läsning och det verkar som att de flesta pratar med någon de litar på som får ge dem sin input i de olika frågorna. Olika fackföreningar ger också tips till sina medlemmar om hur de ska rösta. Här kan du se hur luntan som skickades ut inför valet 2006 såg ut!

Det mest kända initiativ här i USA är Proposition 13 där Kaliforniens medborgare 1978 beslöt att sänka fastighetskatten med hela 57%, från 12 miljarder dollar till 5 miljarder. Trots att politiker i båda partierna var emot förslaget så röstades det igenom av medborgarna och dessutom så beslöts om fortsatta restriktioner vad gäller framtida höjningar av fastighetskatten.

Det är denna form av direktpåverkan som enligt Peter Schrag, författaren till California America's High-Stakes Experiment, är en faktor bakom problematiken vad gäller Kaliforniens dåliga ekonomi och stora budgetunderskott. Han skriver att dessa initiativ är kostsamma samt att det faktiskt är de med pengar som får igenom sina initiativ. Precis som inför guvernörs- och presidentvalkampanjerna så samlas det ihop pengar till kampanjerna att påverka opinionen vad gäller dessa initiativ.

Recall är en annan ingrediens i den direkta demokratin i Kalifornien. Med tillräckligt många röster (närmare bestämt 12% av det antal som röstade i föregående guvernörsval) så kan man få till en omröstning om att avsätta en sittande guvernör. Det har bara skett 2 gånger i USA:s historia. Först ut var Lynn J. Frazier, som 1921 avsattes i North Dakota genom en recall. Vi har själva varit med om den andra recall (och än så länge sista) då Kaliforniens guvernör Gray Davis avsattes 2003, efter att ha blivit återvald året innan. Det var denna recall som gav Schwarzenegger chansen att bli guvernör, för när det röstades om huruvida Davis skulle avsättas eller inte så röstades det samtidigt på vilken kandidat som skulle ersätta Davis. Schwarzenegger hade förmodligen inte haft lika stora chanser i ett vanligt val.

Peter Schrag om direkt demokarti:

The conventional legislative process, for all the logrolling that sometimes accompanies it, is usually subject to a whole range of institutional checks that the initiative is not - committee hearings, expert witnesses, public debate, two-house agreement, executive veto, as well as the intrinsic legislative impulse to compromise and accommodate as many sides and interests as possible. None of that occurs in direct legislation, which is a winner-take-all process that, by its very nature, is rarely respectful of political minorities.

15 comments:

Anonymous said...

Problemet med direktdemokrati är att många inte anser sig ha tid eller lust att delta i omröstningar. Det är ett mycket uppenbart problem i Kalifornien där valdeltagandet ofta rör sig i trakterna kring 25%. Det betyder att en liten aktiv minoritet av befolkningen kan styra hela politiken. Inte särskilt demokratiskt.

Lösningen är att införa så kallad representativ direktdemokrati, det vill säga att medborgarna kan välja mellan att rösta direkt i en omröstning eller låta någon annan rösta åt dem. Det skulle fungera ungefär som så här:
Först röstar alla på ett parti.
När det sedan kommer upp en folkomröstning i någon specifik fråga så röstar de som är intresserade av den frågan direkt i den.
När röstlokalen har stängt så ser man vilka som inte har röstat i folkomröstningen och det parti som de röstat på tidigare får sedan rösta i deras namn.

På det här viset får man både direktdemokratins inflytande och den representativa demokratins enkelhet.

I Sverige finns det ett parti som heter Direktdemokraterna (www.direktdemokraterna.org) som verkar för just ett sådant system. De är ganska små än så länge men deras idéer är definitivt intressanta.

Monica said...

Tack Anders för din kommentar. Jag har aldrig hört talas om direktdemokraterna (men kollade in deras hemsida) förut och intressant med inputen om representativ direktdomokrati.

Blir det inte komplicerat vad gäller administration kring denna form av representativ direktdemokrati? Finns det något land där det fungerar på ett tillfredsställande sätt?

Jo, visst är det så att valdeltagandet är förskräckligt lågt här i Kalifornien. Men min fråga är om direkt demokrati inte gör sig bäst i liten skala och i en grupp av människor som är mer homogen, dvs att det alltid kommer att vara svårt här i USA.

Först och främst så är människor, enligt min mening, i gemen inte så intresserade eller insatta i politik här...detta gäller även välutbildade. Om de sedan ska rösta om väldigt specifika frågor, som dessutom är svåra att förstå? Dessutom så kan man ju anta att de mindre förmdelade har mycket svårare att göra sig hörda.

En annan problematik är ju även detta med de initiativ som kommer upp till omröstning. Jag har ingen siffra på detta men antar att de lägsta samhällsklasserna är mindre representerade vad gäller initiativen. Vem står då upp för dem och deras intressen?

Och som det ser ut idag, money talks...ibland så måste man ju ta beslut som är väldigt svåra och mindre omtyckta för helheten, tex för att få till en balanserad budget...något som kan vara svårt att få igenom i en omröstning.

Det låter ju definitivt som att representativ direktdemokrati iaf delvis får till en mer demokratisk process och att de mindre bemedlade ändå skulle få sina röster hörda.

I Schweiz så har de ju direkt demokrati. Jag är inte alls insatt i hur det fungerar men har en kompis därifrån som berättat lite om systemet och som säger att det fungerar. Kanske för att landet faktiskt är så litet? Och att det finns massor av pengar? Läste någonstans att det är väldigt svårt att få igenom ett initiativ där, bara ca 10% går igenom.

Desiree said...

Interessant. Förresten vill jag gärna tipsa dig om att aftonbladet söker bloggare i USA. Speciellt eftertraktade är de som skriver om politik och samhällsfrågor som du ofta gör. Du kan kolla in denna länk och se om du är interesserad.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/usavalet/article1291213.ab

Desiree said...

Sorry Monica, såg visst att du redan anmält dig och är med på länk på aftonbladet. Ha en bra helg.

Saltistjejen said...

Mycket intressant inlägg Monica! Jag är inte särskilt insatt i hur det fungerar med politiken här i USA, men har insett att det är rätt komplicerat.

Anonymous said...

Tror sjuttan att ekonomin paverkas negativt nar det plotsligt blir ett underskott pa 7 miljarder, for naturligtvis vill medborgaren ha lagre fastighetskatt.....!
Jag maste saga att det ar ett litet tokigt system (och krangligt). Demokrati i alla ara men det finns battre och samre satt att hantera det pa.

/A-H

Monica said...

Desiree, tack för tipset, det var lustigt för precis innan jag läste dn kommentar så fick jag ett mail från Aftonbladet där skrev att de länkade min blogg.

Saltis, tack. jag förstår vad u menar, amerikansk politik är inte alltid så lätt att flstå sig på och när det dessutom är så att saker och ting sköts olika i olika stater...

AH, jo, det är också detta som Peter Schrag vänder sig mot, att initiativen inte alltid tar hänsyn till vilken inverkan förändingarna har på statens ekonomi (och annat) i helhet.

Anonymous said...

Representativ direktdemokrati utövas inte någonstans. Man kan utan vidare säga att det är en teorikonstruktion. Som idé tror jag den föddes på 90-talet vilket ju i politiska sammanhang är ingen ålder alls.

Personligen tror jag i alla fall att det har framtiden för sig. Det börjar bli mer och mer klart att dagens demokratiska system inte riktigt motsvarar folks krav på medinflytande och den nya tekniken gör även komplicerade demokratiska system lättare att hantera. Kort sagt tror jag det har framtiden för sig.

Anonymous said...

Luckily, there are many methods in safely removing unwanted
hair. As natural products don't have any side-effects, you can rest assured for healthy hair. It has been proved that products which contain vitamins will strengthen your hair.

my web blog hair products

Anonymous said...

If you have a Jewel crafting or a jewel crafter friend. This running water will in fact speed up your
removal of the water and with a simple flip of
the valve can add water to the fish tank. Gold is a platinum widely
adorned and also highly valued globally.

Also visit my web blog; mining

Anonymous said...

If you don't see any bugs or if you can't determine the reason why the plant is looking
sick, take a sample in to the local county extension office.
Native plants or at least plants adapted to similar conditions
as your region will have a better chance of growing and thriving.

Grab a few bags of organic potting soil and lean them up against
the sunny side of your garage or a brick wall of your home.


Here is my site ... clansman

Anonymous said...

(c) The program is required to be fully self-sustaining through the premiums payment made
by the enrolled individuals. If so, taking steps like trying to prevent further injury or
loss of blood are the most important thing you can do.
The most common injury experienced by accident victims is whiplash.
Different from other girls, she did not wear the very sexy short dress and very high-heeled shoes, she only wore a
white skirt, which suited her slim figure very much, and her hair was very straight,
she had white and smooth skin, a pair of big eyes which could speak for her,
I saw the unique charm in her. Sara Gilbert shared about her new love on her own talkshow, “All these article are out
that I'm in a new relationship.

Review my web-site; overperemptoriness

Anonymous said...

It's going to be end of mine day, but before end I am reading this impressive paragraph to improve my know-how.

My weblog: Jackpot 6000

Anonymous said...

It's really a nice and useful piece of info. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

Look at my web blog :: My Space

Anonymous said...

A motivating dіscusѕion is defіnitеly wοrth comment.
I believe that you should publіѕh morе on this ѕubjeсt matter, іt mаy nоt be a tаboo subject but geneгally folκs don't talk about such topics. To the next! All the best!!

Feel free to surf to my site: nummerupplysningen.se :: ::