Saturday, December 29, 2007

De ekonomiska konsekvenserna av Bush

Det skriver Nobelpristagaren i ekonomi, Joseph E. Stiglitz, om i månadens nummer av Vanity Fair.

Bush skattesänkningar kommer (om de står fast) leda till att de fattigaste 20% av invånarna har fått en skattesänkning med i genomsnitt 45 dollar år 2012 medan de som tjänar över 1 miljon dollar om året får en inte helt oansenlig summa på i snitt 162 000 dollar (ca 1 miljon svenska kronor) i minskad skatt.

5.3 miljoner fler lever nu i fattigdom jämfört med när Bush kom till makten.

Irak-kriget har hittills kostat uppemot 500 miljarder dollar men Joseph E. Stiglitz menar att den verkliga siffran förmodligen ligger runt 2000 miljader dollar (om man räknar med indirekta kostnader som exemplevis vård och invaliditetsersättning för alla de sårade återvändade soldaterna, utrustning som används i kriget (som kommer att behöva bytas vad tiden lider), osv...

Joseph E. Stiglitz arbetade som chef för Bill Clinton-administrationens ekonomiska rådgivare och har även arbetat som chefsekonom i Världsbanken.

3 comments:

Petchie75 said...

Vård och invaliditetsersättning för krigsveteraner skulle jag kalla för ganska direkta kostnader av Irak-kriget... Stiglitz är kanske inte helt politiskt neutral men han har säkert rätt i sina uträkningar.

Desiree said...

Det är för fasiken sorglit att behöva läsa.

Monica said...

Petra, jo, det ligger något i det. Men kanske att det är svårt att beräkna en sådan siffra eftersom man i dagsläget inte vet hur många som kommer att behöva ersättning och vård och hur länge. Måste ju vara svårt med denna typen av uträkningar.

Jo, Desiree, visst är det trist att läsa, men det är också nödvändigt att veta om, eller hur? Att Bush har tabbat sig vad gäller Irak-kriget vet ju de flesta om men hur många är egentligen medvetna om hur hans skattesänkningar kommer att påverka amerikanarna?