Monday, December 10, 2007

Nu händer det grejer...

Romney har dragit igång tv-reklam där han ger sig på Huckabee, som det ju numer går helt fantastiskt bra för i opinionsundersökningarna.



Enligt CBS/NYT undersökning som släpptes ikväll: på republikanernas sida har Huckabees support nu nått ut utanför Iowa och han ligger bara en procentenhet (vilket ju ligger inom felmarginalen) bakom Giuliani på nationell nivå. Det är en upphämtning som heter duga eftersom han så sent som i oktober låg runt 4%. Romney går det också bättre för nationellt medan Giuliani har sett stödet minska, han var så sent som i augusti klar ledare i undersökningarna med närmare 40% stöd. Det ser även dystert ut för Thompson som McCain, vars siffror minskat kraftigt de senaste månaderna.

Giuliani 22%
Huckabee 21%
Romney 16%
McCain 7%
Thompson 7%

Men det är intressant att påpeka att i dessa undersökningar så säger ca 3 av 4 utfrågade republikaner att de fortfarande inte bestämt sig, dvs de kan fortfarande ändra sig. Endast 23% säger att de nu bestämt sig för vem de ska rösta på. 43% av republikanerna säger dock att de anser Giuliani vara den som har störst chans att vinna självaste presidentvalet, medan samma siffra för Romney är 18% och Huckabee 13%.

På demokraternas sida så leder fortfarande Hillary men Obama tar sakta med säkert in på henne.

Clinton 44%
Obama 27%
Edwards 11%

Bland demokraterna säger sig 40% ha bestämt sig för vem de ska rösta på, så helt klart fler än på republikanernas sida.Hela 63% anser att Hillary är den som har störts chans att vinna presidentvalet, endast 14% tror på Obama och 10% på Edwards. Enligt undersökningen anser demokraterna att Hillarys största tillgång är Bill och dessutom hennes erfarenhet, medan Obama anses vara en man som kommer att få till förändringar.

Oprah har ju som bekant hoppat på Obamas kampanjtåg men endast 1% av de tillfrågade anser att det kommer att förändra hur de kommer att rösta.

0 comments: