Tuesday, December 4, 2007

Och så kommer Mike Huckabee...

Mike Huckabee har nu seglat upp som en av topp-kandidaterna på republikanernas sida. Enligt en undersökning i Iowa så leder han nu inför de republikanska primärvalen där och han har dessutom nått till andraplatsen, efter Giuliani, i en nationell undersökning. Själv hade jag inte ens med honom i min lite utförligare presentation av de olika kandidaterna i juni.

Så tänkte skriva lite om hans bakgrund. Han är 52 år och föddes i Arkansas. Gifte sig med Janet endast 19 år gammal och har idag 3 vuxna barn. Studerade teologi och innan han började sin politiska bana arbetade han som baptist pastor i olika kyrkor och han anser att det här med att skilja på religion och politik är omöjligt.

Huckabee efterträdde Jim Guy Tucker som guvernör i Arkansas 1996 (Tucker efterträdde i sin tur Bill Clinton då denne blev president) och satt på den posten fram till januari i år . Han blev 2005 utnämnd till en av USA:s bästa guvernörer av TIME .

Inte helt otippat är Huckabee socialkonservativ och är emot abort, giftermål och partnerskap för homosexuella, emot vapenkontroll och för dödsstraff. Han har sagt att han skulle ha väldigt svårt att exempelvis säga ja till en vice-presidentpost om presidenten hade en annan åsikt i abortfrågan eftersom han anser denna fråga vara oerhört viktig. Han tycker även att det i skolorna borde läras ut om annat än evolutionsteorin vad gäller jordens skapelse, han tror ju själv inte på Darwins teorier. I immigrationsfrågan tycker han att USA:s gränskontroll ska stärkas men är däremot för att de illegala invandrarna vad tiden lider ska få medborgarskap.

Han har blivit kritiserats för att vara alltför liberal fiskalt eftersom Arkansas utgifter ökat och han samtidigt fått igenom ett antal skattehöjningar (som av många konservativa anses som något extremt negativt). Han har även haft en del negativ press kring olika uttalanden, som bland annat det här som jag skrev om tidigare i år. Huckabee var dessutom väldigt kritisk till livstidsstraffet för en viss herr DuMond som våldtagit en kvinna men när han sedan släpptes så våldtog och dödade han en kvinna. Detta är något som med all säkerhet Huckabee kommer att få till svars för framöver.


Mike Huckabee och Chuck Norris

4 comments:

Petchie75 said...

Ojojoj, jag hoppas verkligen att Mike Huckabee INTE blir USAs nästa president!! Scary thought! Det är intressant att än så länge hör man ju knappt talas om de republikanska kandidaterna, det är ju verkligen demokraterna som har högst profil (tycker jag iaf som outsider).
Förresten såg George W Bush hålla tal igår om Iran, vad gammal han har blivit!

Desiree said...

Interessant att det liksom poppar upp en ny het kandidat så här på slutspurten. Jag hoppas dock att han inte blir USAs näste president. Ska bli interessant att se hur demokraterna tacklar honom.

Monica said...

Petra, jag tror att det framförallt i Sverige skrivits väldigt lite om republikanerna, det har handlat mycket om Hillary och Obama!

Desiree, jo, visst är det intressant att Huckabee liksom lite obemärkt seglade upp till en plats bland topp-kandidaterna!

Anonymous said...

Ja, troligen sa det ar