Monday, December 31, 2007

Hur funkar primärvalen i Iowa?

I Iowa heter primärvalen "caucus" (till skillnad från primary). Processen skiljer sig från primaries runt om i landet. Titta på videon som beskriver hur dessa caucuses i Iowa går till.



Republikanernas och demokraternas val skiljer sig alltså också åt i Iowa. Man kan med information om hur exempelvis demokraternas val förstå att opinionsundersökningarna inte är alltför tillförlitliga eftersom en persons andrahandsval kan bli avgörande i hur slutresultatet ser ut. Och av de dryga 2,9 miljoner invånarna så kom ca 124 000 till demokraternas caucuses förra valet, 2004, vilket innebär ca 4% av befolkningen.

Det inte är helt lätt att sätta sig in i hur dessa USA-val fungerar - helt klart!

3 comments:

Desiree said...

Man kliar sig i huvudet och undrar över en hel del som inte verkar speciellt logiskt när det gäller amerikanska val.

Gott nytt år Monica med familj. Jag ser fram att fortsätta läsa din underbara blogg. Du tar upp många viktiga aspekter då det gäller politik och annat och gör det mer lättbegripligt. Det är uppskattat. Jag har lärt mig mycket genom din blogg.

Kram
Desiree

Monica said...

Tack så mycket Desiree för din fina feedback, den blir jag riktigt glad över! Gott Nytt År på dig med!

Känns ju som att det är ett stort commitment att gå till dessa caucuses. Att gå och lägga en röst är ju en sak, men att istället lyssna på tal, ställa sig upp i grupper och hålla på i någon timme eller så...ja, det kan ju säkert avskräcka en och annan. USA har ju historiskt inte stort valdeltagande på själva presidentvalet heller...och då handlar det ju om att lägga en röst, eller t.o.m skicka in sin röst!

Fast å andra sidan så är detta ju en nomineringsprocess...

Anonymous said...

vad jag letade efter, tack