Thursday, December 27, 2007

En vecka kvar...

..och det är riktigt spännande inför primärvalen i Iowa som sker 3 januari. Mest för att vad som helst kan hända. Det finns idag inga givna vinnare, inte ens experterna uttalar sig om vem de tror på.

På demokraternas sida så visar undersökningarna att det är ganska jämnt mellan Obama, Clinton och Edwards. Iowa kan helt klart vinnas av vem som helst av dessa 3 kandidater. Clinton har på senaste tiden försökt att dämpa förväntningarna på sig själv i dessa 2 första stater och detta efter att hela hennes kampanj byggt på att hon är KANDIDATEN. Hon har ju under väldigt lång tid sett väldigt ohotad ut! Problemet är att om hon inte skulle vinna dessa två första staterna i primärvalen, ja då kommer hon förmodligen att få det svårt! Men hon har fortfarande en väldigt stor ledning nationellt.

På republikanernas sida är det också svårt att tippa vem som kommer att vinna de två första primärvals-staterna. I Iowa ser det ut som att det kommer att vara en fajt mellan Huckabee och Romney. Huckabee har ett väldigt flyt vad gäller undersökningarna och trots att många börjat räkna ut Romney ur racet så ska man inte underskatta hans organisation och insamlade pengar. Om Romney vinner de första två delstaterna, då kommer han att vara på god väg mot nomineringen som republikanernas presidentkandidat.

Giuliani å sin sida lägger sina kort på Florida, där primärvalet avgörs 29 januari. Han behöver vinna Florida och inte göra alltför uselt ifrån sig i de första staterna. Jag aldrig trott, tvärtemot många andra, att Giuliani kommer att vinna nomineringen. Han leder dock fortfarande i de nationella undersökningarna, tätt följd av Huckabee (ledningen ligger dock inom felmarginalen).

McCain har också haft flyt den senaste tiden och då framförallt i New Hampshire där han börjar närma sig Romney, som hittills haft ett starkt övertag där.

Som sagt, bara en vecka kvar och jag ser verkligen med spänning fram emot de första primärvalen.

Marc Ambinder om hur/om mordet på Benazir Bhutto kan påverka valet.

6 comments:

Desiree said...

Ja det ska verkligen bli spännande att se vem som tar ledningen. Lite förbryllande det där med att de olika delstaterna har sina olika datum för premiärvalen. Vore det egentligen inte mer rättvist om det skedde på ett och samma datum för alla stater. Kan det inte annars bli så att några kandidater snabbt faller bort om de inte hamnar på topp i de första staterna. Känns som om den viktigaste ledningen redan avgörs bland de stater som först röstar i dessa premiärval.

Monica said...

Jo, precis som du skriver så har utgången i primärvalen i Iowa och New Hampshire oproportionerligt stort inlfytade på valet i stort. Men argumenten för att primärvalen ska fortsätta på detta sätt är att det ger gemene man en chans att får träffa kandidaterna, få chansen att ställa frågor till dem osv (eftersom de kuskar runt på allt från kyrkomöten till torgsamlingar) och att om det bara var en dag då alla primärvalen hölls, ja då skulle formodligen denna intimitet försvinna.

Ett annat argument är att med primärvalen på samma dag för alla stater så skulle kandidater med lite lägre profil och mindre pengar inte ha en chans. Nu kan de, genom att kuska runt i de första staterna, få upp ett momentum som sedan inbringar mer pengar och ger dem en chans, en chans som de förmodligen inte haft annars. Ett system med en primärvalsdag för alla stater skulle gynna dem med mest pengar.

Men jag läste om en undersökning som genomfördes i somras att många amerikanare skulle vilja ha en gemensam dag för primärvalen, uppemot 75% ansåg detta vara ett bättre alternativ. Men jag antar att de som bor i de första staterna förmodligen vill ha det kvar på gammalt vis...

Mathias said...

Jag tycker det största problemet är att varje byhåla i New Hampshire får besök av alla kandidater medan Kalifornien möjligen besöks snabbt för att samla pengar.

Petchie75 said...

Det är verkligen spännande, och mitt nyårslöfte är att försöka hänga mer i valrörelsen än hittills - men tack vare din blogg så har jag lite bättre koll ;-) Ska försöka att inte BARA kolla på BBC News utan även de amerikanska nyhetskanalerna men det är svårt att "break the habit" från Bryssel ("BBC News, det känns tryggt")!!

Desiree said...

Jag antar att det finns för och nackdelar med att ha det som det är idag eller att ha det hela på en gemensam dag. Det ska bli spännande att se hur det går hur som haver.

Monica said...

Mathias, jo, det stämmer ju verkligen. Jag har hållt ögonen uppe efter något event där jag ska kunna gå och se de olika prsidentkandidaterna, men just nu ser vi inget av dem här i Bay Area. De var här en del tidigar i valrörelsen, skulle ha gått då. Får se om man kanske får chansen vad det lider...

Petra, kul nyårslöfte. Och vad glad jag är över att du åtminstone får ut lite av mina politik-inlägg :).

Jag tittar i stort sett aldrig på tv och får nästan all info via webben. Men förstår att du kör vidare på BBC...

Desiree, jag håller dock med dig om att det bara måste finnas ett system som borde vara lite smidigare än det som finns idag och ändå vara rättvist!