Sunday, September 23, 2007

Hillary på topp

Just nu ser det ljust ut för Hillary Clinton vad gäller det kommande presidentvalet. Hon har fortfarande stor ledning nationellt, där hon ligger på runt 35-40% av väljarstödet, medan Obama har ca 20-25% och Edwards ca 15-20%.

Men precis som jag skrivit om tidigare , så är det också intressant att ta sig en titt på väljarsiffrorna i de delstater där primärvalen avgörs först. Allra först ut är Iowa den 14 januari och där har alltså presidentkandidaterna turnerat mycket under de senaste månaderna samt betalt för tv-tid för att nå ut till väljarna om vem de är och vilka budskap de har. Det innebär att Iowa-borna generellt har fått större kunskap om de olika kandidaterna jämfört med väljare i många andra delstater.

På demokraternas sida ligger Hillary på topp även i Iowa, men ledningen är inte alls lika stor som på det nationella planet utan ligger på runt 5 procentenheter (Hillary ca 25%, Edwards och Obama ca 20% var).

Obama, som ju fått ihop mer valpengar än någon annan kandidat har, som jag skrivit tidigare, inte haft samma framgång vad gäller väljarstödet. Enligt Obamas läger beror detta på att Obamas väljare till mycket större utsträckning är unga väljare som exempelvis inte har fasta telefonlinor (endast mobiler) och därmed inte tas upp i opinionsundersökningarna i lika stor utsträckning.

Hos republikanerna har Mitt Romney stor ledning i Iowa med ca 30%, sedan ligger Thompson och Giuliani på ca 15%. Enorm ledning för Romney, men på det nationella planet ser sifforna helt annorlunda ut. Giuliani leder med ca 25%, Thompson ca 20%, McCain ca 15% och Mitt Romney ca 10%.

Intressant att se att siffrorna skiljer sig så mycket då det gäller de republikanska kandidaterna på nationell och delstatsnivå. Mitt Romney verkar helt klart vinna på sitt turnerande medan Giuliani verkar ta större stryk av att exponeras. Giuliani har dessutom fått utstå en hel del smutskastning under de senaste månaderna.

Som sagt, it aint over until it's over!



Hillary då hon i veckan presenterade sitt sjukförsäkringsförslag.

4 comments:

Desiree said...

Kul att det går bra för Hillary. Men som du säger så är det inte över förrän det är över och däremellan kan vad som helst hända.

Monica said...

Jadu, hon sitter ju väldigt bra till. Hon är inte min favorit men hon är smart och har mycket erfarenhet. Det finns ju många mycket sämre alternativ...

Anonymous said...

Tack for uppdateringen, Monica!
Intressant.
Jag har hangt med daligt pa sistone. Mycket kan handa annu men det ar spannande att se hur turerna gar och vilka vandningar det blir (om det blir nagra) och nar det hander. Kanns lite overkligt att det ar sapass langt kvar till dagen D.

A-H

Monica said...

A-H, tackar! Jo, det är fortfarande drygt 4 månader till primärvalen och det kan ju hända en hel del på den tiden. Men klart är ju att Hillary just nu ligger mycket bra till!