Saturday, October 20, 2007

Aborter världen över

I förra veckan kom Guttmacher Institute ut med en rapport om abort-statistik från hela världen.

  • Ungefär var femte graviditet i världen slutar med abort
  • Utförda aborter har minskat de senaste åren och 2003 utfördes ca 43 miljoner (att jämföra med ca 46 miljoner 8 år tidigare.
  • Antalet aborter minskade i större utsträckning i länder som tillåter dem än i länder där de är olagliga .
  • Den största minskningen har skett i Öst-Europa som ett resultat av ökad användning av preventivmedel. Men regionen har fortfarande högre abort-frekvens än någon annan region.
  • Minst antal aborter utförs i Väst-Europa (12 aborter per 1000 kvinnor), sedan kommer Nord-Europa med 17 och Nord-Amerika med 21.
  • Enligt rapporten utförs aborter lika mycket oberoende av landets lagliga inställning till dem. Skillnaden är att där det är lagligt är aborterna i större utsträckning säkra och ofarliga medan de i länder där de är illegala är mycket mindre säkra.

Här i USA är debatten om abortens vara eller icke vara fortfarande en het potatis. Idag uttalde sig den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee i frågan.

"Sometimes we talk about why we're importing so many people in our workforce," the former Arkansas governor said. "It might be for the last 35 years, we have aborted more than a million people who would have been in our workforce had we not had the holocaust of liberalized abortion under a flawed Supreme Court ruling in 1973."

Jag måste säga att jag blir förskräckt över påståenden som dessa och jag undrar dessutom vad de ca 6 miljoner judar som bor här i USA har att säga om saken. För även om ordet holocaust i sig betyder fullständig förstörelse, förintelse, så förknippas ordet starkt med judeförintelsen under andra världskriget! Osmakligt!

7 comments:

Anonymous said...

Läbbigt uttalande, att indirekt lyckas säga att det är fel att "importera" arbetskraft och samtidigt jämföra aborter med judeutrotningen.

Jag kan förstå att man tycker att det är oetiskt med aborter, jag kan till och med hålla med om det till viss del i teorin, men i praktiken är jag övertygad om att abort behövs, och inte bara i de våldtäktsfall som man ofta drar upp som exempel.

Den vanligaste aborten i Sverige läste jag någonstans (tyvärr kommer jag inte ihåg var) är en kvinna i trettio-årsåldern som redan har ett par barn, och helt enkelt har blivit gravid oplanerat, och inte önskar fler barn än de hon redan har.

Det är ganska mycket som är fel att göra om man endast tänker teoretiskt, men vi lever i den praktiska verkligheten där allt inte är så enkelt och då måste man ibland kompromissa med höga ideal.
/Cara

Petchie75 said...

Vad hemskt att folk använder ordet holocaust i sådana sammanhang, snacka om att ha fel perspektiv på tillvaron! Och som du säger, vad säger förintelsens överlevarna och deras anhöriga om ett sådant språkval?
Jag tycker att det är skrämmande med de extrema åsikterna om abort som även finns i Europa - i Portugal, Malta, Polen och Irland är väl abort förbjudet... och jag tror mig ha läst att vissa polska politiker vill återinföra dödsstraff. Att förbjuda abort och ha/återinföra dödsstraff minskar ju varken antalet aborter eller brott...

Fia said...

Herreminje vilken idiot!! Det som han påstår är ett "flawed" beslut från högsta domstolen har säkert räddat många människorliv...men det är ju klart, det skiter ju han i...han kan ju inte bli gravid. Arghhh!!

Dessutom att ta så starka ord i sin mun som Holocaust i något annat sammanhang än i sitt rätta sammanhang tyder på en..eh..ska vi säga "flawed" intelligens?

Anonymous said...

Känsligt ämne det här, dock blir jag lite rädd att en människa med dessa uttalanden sitter på en sådan position.
Personligen tycker jag att man inte skall använda abort som "preventivmedel" men det måste vara bättre att välja abort än att sätta ett oönskat barn till världen. Varje barn har rätt att bli älskat och få allt stöd de kan när de kommer ut i vida världen.
Dags att kliva ut i 2000-talet Mike Redneckabee!

Mackan

Desiree said...

Jag tycker verkligen att det är osmakligt också. De som har valt att abortera har säkerligen inte gjort det för att det är en "kul grej" utan de har sina starka skäl. Jag tycker inte att man ska ifrågasätta dem utan respektera de som väljer att göra abort. Vi är alla olika och våra förutsättningar är olika. Tycker att abort är bättre än att låta ett barn växa upp under dåliga förhållanden. Kan man inte ta hand om ett barn eller inte vill ta hand om ett barn ska man inte tvingas till detta. Jag tror faktiskt att det inte är så många som andvänder abort som preventivmedel. Vill man få ner aborterna borde man öka sexualundervisningen samt satsa på kampanjer om skydd och preventivmedel istället.

Monica said...

Cara, jo, det var precis vad jag tyckte, han fick in lite anti-immigration och anti-abort toppad med en stark krydda av judeutrotning!

Oavsett ens tankar om huruvida abort är oetiskt eller inte så talar ju statistiken ett tydligt språk. Och antalet aborter verkar ju inte vara färre för att de är olagliga, de blir bara farliga istället. Så visst är det som du säger, man får ju titta på det hela i ett litet större perspektiv.

Intressant det där med vilka det är som gör aborter i Sverige. Jag trodde ju personligen att det var lite yngre kvinnor.

Petra, jo, ibland undrar man ju vad som händer i huvudet på en person som säger något sådant. Diplomati -vad är det? Hmmm

Jo, det är väl så att i de mest religiösa länderna i Europa så är attityden till abort fortfarande annan än i de flesta övriga länderna i Europa. Ska bli intressant att se vad som händer i framtiden...

Fia, jo, man häpnar ju över hans helklantiga kommentar. Kanske inte det bästa när man vill skaffa sig mycket röster eller så (Gud förbjude) kanske det är just det det är. Ja, Huckabee ligger ju inte så bra till ändå bland de republikanska kandidaterna, som tur är!

Mackan och Desiree, jag läste lite på Guttmacher institutets hemsidan och det var intressant att läsa att här i USA så lär många lärare ut avhållsamhet på sexualundervisningen och mindre om tex preventivmedel. Problematiken ligger ju då i en stor grupp ungdomar som faktiskt inte har tillräckligt med kunskap. Och USA är ju fortfarande en av de länder med flest tonårsgraviditeter i västvärlden!

Anonymous said...

I like it when folks get together and share ideas.
Great blog, stick with it!

My web page: cellulite treatment cream