Friday, October 26, 2007

36 stater i USA med vattenbrist inom 5 år

Häromdagen skrev Fia i sin blogg om torkan i Georgia som lett till akut vattenbrist i staten och det ser tydligen inte så bra ut för många av USAs stater framöver. Enligt en artikel i Huffington Post så kan hela 36 stater ha brist på vatten inom 5 år.

"Florida doesn't have nearly enough water for its expected population boom. The Great Lakes are shrinking. Upstate New York's reservoirs have dropped to record lows. And in the West, the Sierra Nevada snowpack is melting faster each year. Across America, the picture is critically clear _ the nation's freshwater supplies can no longer quench its thirst."

Torka, ökande temperaturer, urbanisering, befolkningsökning och vattenslöseri anses vara bidragande faktorer. Och Kalifornien är inget undantag.

"Coastal states like Florida and California face a water crisis not only from increased demand, but also from rising temperatures that are causing glaciers to melt and sea levels to rise. Higher temperatures mean more water lost to evaporation. And rising seas could push saltwater into underground sources of freshwater."

Det är verkligen dags att göra något åt saken. Jag tycker att vår hemstad jobbar väldigt bra med att försöka få sina invånare att i större utsträckning bli "gröna". Idag fick jag en "efficiency rebate" där staden drar av 150 dollar på vår el- och vattenräkning för att vi tidigare köpt ny Energy Star diskmaskin och kyl/frys. Vi kan genom staden köpa grön el (genom att betala lite extra på el-räkningen) och Palo Alto är den staden med flest invånare deltagande i ett grönt program i hela USA. Jag tror helt klart att vi behöver en puff i rätt riktning och att det måste göras lätt för medborgaren att bli grön. Det krävs dock insatser från högre ort för att den stora massan ska följa!

4 comments:

Anonymous said...

Det som förvånade mig när jag var i Arizona, där de har problem med vattenförsörjningen är att de inte har snålspolande toaletter. De amerikanska vanliga toaletterna måste ju dra otroliga mängder vatten när man spolar. Det borde ju vara ganska lätt att införa regeln att alla nybyggda hus måste ha snålspolande toaletter?

Och att glaciärerna smälter snabbt såg vi när vi var i Kanada förra sommaren och åkte över Icefields i Klippiga bergen, där hade de satt upp markeringar för att markera hur långt glaciären hade nått. Stolparna var uppsatta från 1890 (eller någonstans däromkring) och fram till idag med ungefär 10 års mellanrum. Det var obehagligt när amn med egna ögon kunde se att den hela tiden hade gått tillbaka, och det var inte bara några meter, utan sträckan mättes numera i kilometer.
/Cara

Anonymous said...

Det är skrämmande men samtidigt positivt det börjat hända saker. Jag tycker det hänt väldigt mycket under det här året som vi bott här, det känns som det varit lite av en boom av aha-upplevelser bland folk och bara på ett år sen vi flyttade har det hänt saker här (bla nya regler för sopsortering, bättre möjligheter köpa grön el och framför allt en helt annan medvetenhet bland vanligt folk). Positivt!
Rabatterna för inköp av energisnåla produkter tycker jag är väldigt bra, det måste liksom finnas ekonomiska fördelar för att folk (den stora massan) ska tycka det är "värt" köpa en miljövänlig maskin.

Anonymous said...

Palo Alto är tyvärr speciellt.

Monica said...

Cara, intressant iakktagelse, och ja, det finns såååå mycket att göra här i USA vad gäller återvinning, vattenhushållning, husen som är väldigt energi-krävande, alla bilar och brist på infrastruktur för kollektivtrafik osv, osv

Ta bara det här med returburkar, i Sverige återvinner vi över 90%. (Sverige är bäst i världen på detta) Här i USA återvinns ca 34% av alla mjukplastflaskor och ca 45% av aluminuimburkarna (drickflaskor och burkar alltså). Och detta i Colas och Pepsis hemmaland.

USA är i många fall ett kontrasternas land och även vad gäller miljöbiten. Först så finns det ju fortfarande många i detta land som faktiskt inte tror att den globala uppvärmningen delvis beror på oss människor. Sedan så skiljer sig bitar som återvinning och dyl så mycket från stad till stad och stat till stat. Vi bor ju i en väldigt preogressiv del av landet och som sagt, just min hemstad, Palo Alto, är unik i sitt miljöarbete. Så jag har ju ingen representativ bild av USA, det är jag helt medveten om!

Vad intressant att faktiskt se glaciärerna och hur de minskat med tiden. Jag förstår att det blir mer påtagligt "live" än att höra via media.

Anne, ja, det är verkligen så att det här med miljön har fått en nytändning och det ska vi ju vara väldigt tacksamma över. Problemet är nog precis som du skriver att detta gröna måste göras tillgängligt för alla, genom subventioner och annat, för hur ska man annars få folk att köra miljövänligt eller köpa miljövänlig el? I Palo Alto deltar mer än 20% i det gröna elprogrammet. Men staden utgörs av många såväl högutbildade som rika. Och det är ju klart att det är lättare att betala extra för grön el om man har pengar. Hur ska man motivera dem som inte har pengar att betala extra? Går det? Förmodligen inte, utan det krävs att staten/landet tar sitt ansvar. Via subventioner, skattelättnader och annat...

Mathias, I knoooow. Jag måste säga att staden gör det mycket lätt för invånarna att bli grönare. Med sitt gröna el-program, fria konsultationer för alla, gratis miljöinformationsträffar, och som sagt, olika belöningsprogram för dem som köper energisnåla produkter. Tx så kan man ringa för att få hit någon som kommer och tittar på ens vattenförbrukning och som ger tips på hur vi ska kunna förbättra/minska denna förbrukning..och då har de bland annat med sig gratis low-flow prylar till dusch. När staden gör det så lätt för oss invånare att bli gröna, ja, då är det ju oansvarigt, för oss som har möjlighet, att inte göra något åt saken. Och vårt hushåll har ändå lång väg kvar att gå...