Friday, October 19, 2007

Lights out

Lördag kväll. San Francisco. Klockan 20-21.

Då är det lights out för San Francisco borna. Golden Gate slocknar. Transamerica slocknar. Och om arrangörerna får som de vill så slocknar varje hus och hem också. Mest symbolik, för att få oss att tänka till men tydligen så skulle man kunna spara engeri också, ca 15% av den vanliga energiförbrukningen i San Francisco en lördagskväll.

6 comments:

Anne-Marie said...

Tänk det visste inte jag att man släcker ner Golden Gate bron. Nog används det mycket el här i Kalifornien. Eftersom det är så kallt nu i norra Kalifornien måste jag ha på värmen och i min lägenhet finns bara elektriska element. Inte särskilt energisparande.

Annika said...

Men wow! Vilken grej! Händer detta varje lördag? Eller är det bara ikväll?
Så smart egentligen.
Vi måste alla spara...Svårt att tänka mig att man skulle göra ngt liknande i Washington DC, go figure...

Monica said...

Anne-Marie, de släcker ner den dekorativa belysningen men jag antar att de har lite belysning så att bilarna inte ska åka in i räcket ;)

Ja, det är helt ortoligt det där med hur husen är byggda och värmen fungerar här i många hus i CA. Jag kan förstå att vädret gör att man inte måste bygga som I Sverige men just därför så blir de också så energislösande.

Annika, nej, det var bara idag (vad jag förstått) och just en symbolikhandling för att få oss reflektera över vår energiförbrukning. De ville också att San Francisco borna under denna timmen skulle byta till lite mer energisnåla glödlampor (vilket kanske inte är så lätt just under den timmen eftersom det ju då är ganska mörkt ;)

Hmm, varför tror du inte det skulle funka i Washington DC?

Petchie75 said...

Min pojkvän är helt för lågenergiglödlampor - han köper alltid på sig en massa på Ikea. Han påstår att det i Storbritannien har bestämts att vanliga glödlampor ska förbjudas om några år - vet inte om det stämmer?

Fia said...

Vi - som ju har planer på att flytta om ett eller ett par år - skojar alltid när vi köper lågenergilampor att vi måste bo kvar i några år extra...för att använda upp dem. Ibland undrar jag om USAs småland ligger i Alabama (där maken är född) för det är i mina öron en kommentar som en smålänning skulle kunna fälla.

Fast skämt åsido - det ÄR viktigt att spara på elen, och det är lätt och finns många sätt bara man sätter isg ner och funderar ett litet tag.

Monica said...

Petra, vad intressant att höra om UK, fast varför inte, eller hur? Alla borde vi ju ha lågenergilampor!!

Fia, hehe, jasså, så Desiree bor i USAs Småland :)

Jag vet, jag tänker mycket på det där med energiförbrukning men jag vet att jag själv har en hel del att förändra i mitt dagliga liv för att leva som jag lär ;)