Wednesday, October 31, 2007

Clinton vs Giuliani

Enligt en undersökning av The Pew Research Center som kom ut idag så ser det ljust ut för Hillary i en pot. framtida presidentfajt med Giuliani. Clinton 51%-Giuliani 43%.

Hillary har ett starkt stöd av sina väljare och de som röstar på henne röstar i stor utsträckning FÖR henne och endast 20% säger att deras röst är en röst MOT Giuliani. För Giuliani ser siffrorna annorlunda ut där hans röster utgörs av 46% som röstar FÖR honom och 50% som röstar MOT Hillary.

Nya kommunikationsformer för polisen

Idag fick jag detta voicemail från polisen i Palo Alto. Händelsen har det rapporterats om både på tv och i tidningar, men jag fick det först på min voicemail. Lyssna här

På tal om jordbävningar

Efter jordskalvet på 5.6 på Richterskalan igår kväll så har Bay Area haft dryga 40 efterskalv, varav ett var det jag kände idag på 3.7.

Enligt en artikel i SF Gate så har nu sannolikheten för en större jordbävning ökat:

On Wednesday, the State Office of Emergency Services convened a conference call among members of the California Earthquake Prediction Council, the scientists who advise the state on seismic issues. The council members agreed that Tuesday's temblor "significantly increased" the probability of a damaging quake on the Hayward or the Calaveras faults over the next few days, but added that "the overall likelihood of such an event is still low."
...
To Brocher the major lesson from Tuesday night's temblor is that much larger quakes are always a threat and that every Bay Area resident should maintain a well-stocked earthquake survival kit with emergency supplies and keep its contents updated so they don't turn out to be useless if a Big One hits.

Men se, "earthquake-kit", det har vi redan.



Nä nu får det sluta skaka...


03:54:24

För några minuter sedan började huset skaka igen. Denna gången under väldigt kort tid, bara någon sekund. Jaha, ännu ett jordskalv. 3.7 på Richterskalan, vid Alum Rock, där epicentret låg i gårdagens skalv.

Halloween



Tuesday, October 30, 2007

Jordskalv i Kalifornien


20:04:55

Alltså mindre än 10 minuter sedan kände vi ett rejält jordskalv. Jag sprang och hämtade min sovande 1-åring, tog 4-åringen och satte oss alla under det största bordet vi har.

Tydligen så var epicentret i Alum Rock (i San Jose-området) och skalvet var 5.6 på richterskalan. San Jose ligger bara 20 minuter bort från oss, säkert därför vi kände skalvet så tydligt.

Men det är bara att lägga barnen igen. Hjärtat klappar definitivt fortare än vanligt!

Going to San Francisco

Det här med att leva som utlandssvensk är på många sätt fantastiskt. Att få uppleva ett nytt land, nya människor, nya äventyr och lära sig så oerhört mycket, inte bara om sitt nya hemland, men om sitt ursprungliga hemland-med nya ögon. Om sig själv, hur man anpassar sig till en ny kultur och nya människor. Oberoende av var jag till slut hamnar, så har jag mina år här i USA varit ovärderliga - på så många plan.

Men det finns också en baksida på detta skinande guldmynt. En baksida som är mycket mindre skinande eller faktiskt inte skinande alls. Syskonbarn som föds och hinner fylla 1.5 år innan man ens får chansen att pussa på de små liven. Föräldrar, syskon och vänner - vars liv fortsätter utan oss i dem, i alla fall fysiskt.

Därför så är det så oerhört underbart fantastiskt roligt när vi får besök från Sverige. Inte bara för att vi får umgås med och krama på dem, men för att vi också för visa dem vårt liv. Idag fick jag reda på att min svägerska tillika oerhört goda vän (fast hon var faktiskt först min oerhört goda vän och råkade sedan bli min svägerska) förmodligen trillar in här med sin familj i december. Och ska fira jul med oss - jul, den största familjehögtiden av dem alla och vi får ha dem här!

För mig som utlandssvensk är detta lycka. Stor lycka! Nu väntar jag bara på att biljetterna bokas...sedan ska jag glädja mig fullt ut!

Monday, October 29, 2007

Laura får bassning

Laura Bush har fått utstå en hel del kritik från konservativ media efter att hon tog på sig denna sjal som var en gåva från en läkare, under sitt besök i Saudi-Arabien.

“I find the image from Saudi Arabia so disturbing. … That she would oblige her hosts by wearing a shmata on her head is a tacit endorsement of Islam’s subjugation of women.” Weekly Standard

Bara en kommentar av många, många kritiska röster.

Jag har själv alltid varit väldigt noga med att ta reda på vad som gäller i de länder jag rest och jobbat i. I buddhistiska tempel i Thailand gäller det att täcka axlar och ben. I min by i Brukina Faso hade jag på mig likadana kläder som byinvånarna - av respekt.

Visst, det finns många länder där kvinnor förtrycks och tvingas att gå täckta från topp till tå mot sin vilja. Det finns även länder där kvinnor väljer att klä sig i ex. sjalar. Men jag tycker ändå att hela diskussionen är så extremt överdriven. Att hon tar på sig en sjal är INTE detsamma som att säga att hon tycker det är ok med kvinnoförtryck.


Bild från Think Progress

Sunday, October 28, 2007

Middags-snack

Vid middagsbordet hade jag en bordsherre som jag tidigare haft livliga politiska diskussioner med. För över ett år sedan så tipsade han mig om att Mitt Romney hade stor chans att lyckas som en av republikanernas presidentkandidater. Idag kan jag ju med facit i hand se att han helt klart hade rätt.

Igår kväll så ville jag kolla med honom vem han kommer att rösta på i valet och varför. Till min stora förvåning svarade han Rudy Giuliani (ja, bordsherren röstar republikanskt). Jaha, varför det? Jo, han sa att han, och många med honom, hatar Hillary Clinton lika mycket som många demokrater hatar Bush. Och den ende som på republikanernas sida kan stoppa Hillary, är just Giuliani.

Jag har hittills hävdat att Giuliani aldrig kommer att knipa republikanernas nominering. Men att Clinton vs Giuliani skulle vara det bästa för republikanerna, det är ju givetvis inget nytt. Efter ikväll, plus fortsatta rapporter om Giulianis ledning i olika undersökningar har fått mig att tvivla...lite. Kan det vara så att republikanerna alltså kommer att rösta strategiskt, och sätta åt sidan sina olikheter med denne kandidat?

Nu är det ju bara ca 3 månader kvar tills att primärvalen börjar, så snart behöver vi inte gissa längre.

Friday, October 26, 2007

36 stater i USA med vattenbrist inom 5 år

Häromdagen skrev Fia i sin blogg om torkan i Georgia som lett till akut vattenbrist i staten och det ser tydligen inte så bra ut för många av USAs stater framöver. Enligt en artikel i Huffington Post så kan hela 36 stater ha brist på vatten inom 5 år.

"Florida doesn't have nearly enough water for its expected population boom. The Great Lakes are shrinking. Upstate New York's reservoirs have dropped to record lows. And in the West, the Sierra Nevada snowpack is melting faster each year. Across America, the picture is critically clear _ the nation's freshwater supplies can no longer quench its thirst."

Torka, ökande temperaturer, urbanisering, befolkningsökning och vattenslöseri anses vara bidragande faktorer. Och Kalifornien är inget undantag.

"Coastal states like Florida and California face a water crisis not only from increased demand, but also from rising temperatures that are causing glaciers to melt and sea levels to rise. Higher temperatures mean more water lost to evaporation. And rising seas could push saltwater into underground sources of freshwater."

Det är verkligen dags att göra något åt saken. Jag tycker att vår hemstad jobbar väldigt bra med att försöka få sina invånare att i större utsträckning bli "gröna". Idag fick jag en "efficiency rebate" där staden drar av 150 dollar på vår el- och vattenräkning för att vi tidigare köpt ny Energy Star diskmaskin och kyl/frys. Vi kan genom staden köpa grön el (genom att betala lite extra på el-räkningen) och Palo Alto är den staden med flest invånare deltagande i ett grönt program i hela USA. Jag tror helt klart att vi behöver en puff i rätt riktning och att det måste göras lätt för medborgaren att bli grön. Det krävs dock insatser från högre ort för att den stora massan ska följa!

Thursday, October 25, 2007

Sårade känslor och ond, bråd död

Mamma idag i parken till sin lilla dotter:
Nej, du får inte plocka blomman från busken, du sårar dess känslor.

Jag, glad i hågen:
Ojdå, och jag som brukar säga till min dotter att hon inte ska plocka dem för att de då dör.

TYSTNAD....

Wednesday, October 24, 2007

FN-dagen

Idag är det ju FN-dagen och det firas alltid på vår preschool. Med projekt och annat kul hela dagen. Dagen avslutas med att barnen klär sig i folkdräkter och det är internationell knytis för alla. Gissa vad jag hade med mig, just det, köttbullar från IKEA, inte så orginellt men ack så populärt!

Preschool, liksom Silicon Valley i övrigt, är en smältdegel av människor från olika kulturer. Av 14 barn är 2 från Sverige, 2 från Tyskland, 1 från Israel, 1 från Nya Zeeland, 1 från Kina, 2 från Indien, 1 från Grekland och några helamerikaner (om det nu finns något som kan kallas så).

Golda's Balcony

Här i Bay Area finns det ett fantastiskt kulturutbud i form av musikaler, film, pjäser, vernissage, konserter av alla de slag osv. Och det är inte bara i San Francisco, utan det finns hur mycket som helst att se och göra runtom i Silicon Valley.

För dryga 2 år sedan så fixade jag ihop ett gäng på 7 tjejer som alla ville ta del av detta utbud. Vi går på teater och bio men vi har även haft politiska diskussionsträffar och gjort en tjejresa till Palm Springs tillsammans. En kul grupp att vara med i helt enkelt.

Vi har haft ett sommaruppehåll men nu var det dags för första teatern efter sommaren. Först middag. Jag hade ordnat bord 2 timmar innan pjäsen så att vi skulle ha tillräckligt med tid att prata, men det räckte såklart inte och vi fick till slut slänga i oss maten och springa till teatern.

Denna gången såg vi Golda's Balcony. En enmans-pjäs om Golda Meir. Jag har varit fascinerad av Golda Meir sedan jag såg filmen, A woman called Golda (1982), där Ingrid Bergman spelar den äldre Golda, som Bergman också fick en Emmy för. Berättelsen om denna judiska flicka som via Ryssland och USA tog sig till en kibbutz för att kämpa för sitt folks rätt till sitt eget land, Israel. Golda blev Israels fjärde premiärminister och den tredje kvinnliga premiärministern i världen.

Golda kallades för järnladyn långt innan Margret Thatcher fick samma smek(?)-namn. Israels förste premiärminister, David Ben-Gurion, kallade Meir för "den enda mannen i kabinettet".

Vi fick följa Goldas privatliv i parallell med hennes politiska liv. Med några extra medel, som ljus, bakgrundsbilder/filmsnuttar och ljud, skapades en dynamisk pjäs som fick mig att väldigt intresserad sitta och ta in denna berättelse.

Golda funderar bland annat över "vad som händer när idealism transformeras till makt". Och vi får följa med när Golda bestämmer sig för att(i pjäsen)använda Israels kärnvapen om så behövs under Yom Kippur kriget 1973.

Om jag skulle ha någon kritik mot pjäsen så är det kanske just att pjäsen är ensidig, från Goldas perspektiv. Nu är det visserligen berättelsen om hennes liv men som någon av tjejerna nämde igår kväll, det hade varit intressant att även se hur hennes motståndare såg på henne.

Nåväl, en väldigt intressant pjäs och nu skulle jag faktiskt vilja se filmen med Ingrid Bergman igen. Undra om man kan köpa den någonstans?

Filmsnutten nedan är en preview på filmen som är baserad på pjäsen.

Monday, October 22, 2007

Web-trafik

comScore är ett företag som samlar information om internet och de ger bland annat varje månad ut en rapport om vilka som är de mest besökta internetsiterna här i USA. Nedan kan ni se septembers lista.



Facebook, som är väldigt i ropet, ligger som ni ser på 16:e plats. Antalet unika besökare har dock minskat sedan augusti med ca 3 miljoner unika besökare. Denna minskning har lett till en hel del spekulationer om ett avtagande intresse av siten. Men än är det för tidigt att dra några slutsatser.

På tal om Facebook, här kan ni kika på Schyffert vs Glans om Facebook.

Who are you gonna call?

Terrorist Buster!

Vad hände med hösten?



Saturday, October 20, 2007

Aborter världen över

I förra veckan kom Guttmacher Institute ut med en rapport om abort-statistik från hela världen.

  • Ungefär var femte graviditet i världen slutar med abort
  • Utförda aborter har minskat de senaste åren och 2003 utfördes ca 43 miljoner (att jämföra med ca 46 miljoner 8 år tidigare.
  • Antalet aborter minskade i större utsträckning i länder som tillåter dem än i länder där de är olagliga .
  • Den största minskningen har skett i Öst-Europa som ett resultat av ökad användning av preventivmedel. Men regionen har fortfarande högre abort-frekvens än någon annan region.
  • Minst antal aborter utförs i Väst-Europa (12 aborter per 1000 kvinnor), sedan kommer Nord-Europa med 17 och Nord-Amerika med 21.
  • Enligt rapporten utförs aborter lika mycket oberoende av landets lagliga inställning till dem. Skillnaden är att där det är lagligt är aborterna i större utsträckning säkra och ofarliga medan de i länder där de är illegala är mycket mindre säkra.

Här i USA är debatten om abortens vara eller icke vara fortfarande en het potatis. Idag uttalde sig den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee i frågan.

"Sometimes we talk about why we're importing so many people in our workforce," the former Arkansas governor said. "It might be for the last 35 years, we have aborted more than a million people who would have been in our workforce had we not had the holocaust of liberalized abortion under a flawed Supreme Court ruling in 1973."

Jag måste säga att jag blir förskräckt över påståenden som dessa och jag undrar dessutom vad de ca 6 miljoner judar som bor här i USA har att säga om saken. För även om ordet holocaust i sig betyder fullständig förstörelse, förintelse, så förknippas ordet starkt med judeförintelsen under andra världskriget! Osmakligt!

Kalasinbjudan

Lämna av dottern vid bion. Hämta henne några timmar senare. Vilket äventyr för en 4-åring!

"Bauta"-pumpa

I dessa pumpa-tider så har vi sett alla möjliga storlekar och former på pumporna. Men denna pumpan på Stanford Shopping Center är den största jag någonsin sett. Tydligen har det blivit en sport att odla stora pumpor och det tävlas hejvilt med hoppet om att framodla den STÖRSTA av dem alla. Förra helgen togs det nya världrekordet med en pumpa som vägde 766 kg. Det ni!

Friday, October 19, 2007

Lights out

Lördag kväll. San Francisco. Klockan 20-21.

Då är det lights out för San Francisco borna. Golden Gate slocknar. Transamerica slocknar. Och om arrangörerna får som de vill så slocknar varje hus och hem också. Mest symbolik, för att få oss att tänka till men tydligen så skulle man kunna spara engeri också, ca 15% av den vanliga energiförbrukningen i San Francisco en lördagskväll.

Bira och välling


Reklam för öl...eller kanske välling...eller...

Thursday, October 18, 2007

Mamma-jag

Jag har två små underbara kottar, en flicka som är 4 och en liten kille som snart fyller 2. Efter att jag fött min dotter (här i USA) fick jag 6 veckors betald mammaledighet och jag drygade ut med ytterligare 3 månaders obetald ledighet. Sedan var valet inte svårt för mig. Jag kunde bara inte gå tillbaka och jobba när min lilla tjej var 4 månader. Och jag är lyckligt lottad som hade detta val, för så är det ju givetvis inte för många i detta land. Jag sade upp mig och blev mamma på heltid.

Jag har nu varit hemma i över 4 år och jag har haft så mycket kul med kottarna under dessa år och skapat ett fantastiskt nätverk av vänner som också är/varit hemma med sina barn. Med en make som spenderar mycket tid på jobbet så har det inte alltid varit en dans på rosor förstås och vissa dagar har det känts som att jag skulle kunna byta bort mitt liv på en sekund. Men om jag fått chansen att börja om, då hade jag tagit exakt samma beslut som jag gjorde för 4 år sedan.

För mig har dock en aspekt av det här med att vara mamma varit lite jobbig. Det här att komma från en miljö där man uppmuntras i form av lönehöjningar, bonusar och positiva medarbetare, av en klapp på axeln för väl utfört projekt och nöjda kunder. Till det här jobbet som det innebär att vara mamma. -Jaha, men du får väl belöning genom att se dina barn växa och alla fantastiska stunder du har med dem, kanske du tänker då. Jo, förvisso. så är det ju verkligen, men det finns också en annan sida. För mig.

Min dotter är en sådan där liten flicka som har otroligt mycket energi och det har hon haft sedan hon kunde gå själv. Hon är en oerhört tuff och orädd liten tjej. En tjej som är är poppis bland sina vänner och inte är ett dugg blyg för att skaffa sig nya, tvärtom, hon sätter sig helt orädd bland 8-åriga killar i paken och leker med dem som om det vore den mest naturliga saken i världen (de har kanske småsyskon hemma för de är väldigt tåliga med denna lilla 4-åring). Men hon har också haft lite svårt med att tygla sitt humör, det där fysiska har även fått utlopp i gruff , knuffar och ibland slag.

-Jadu, undra varför ditt barn är så aggressivt?
-Jag är rädd för mina barns säkerhet när de är med din dotter.
- Har du inte lite lösa tyglar på barnen.
-Du kanske ska göra såhär och såhär och sähär och SÅHÄR istället så blir det nog bra...
Och ibland behövs inte ord, en blick kan säga mycket mer...

Nu har min tjej växt till sig, pratar båda språken flytande och använder dem istället för fysiken (oftast). Men jag ser nya mammor i parken som våndas något enormt över att deras lilla barn är så fysiskt och drar till sig nedlåtande blickar från andra snorkmammor och pappor. Och jag lider med dem. Jag önskar att de skulle förstå mig när jag säger att det där kommer att gå över och att det är naturligt. 2-åringar är inte vuxna och vet inte hur de ska bete sig som sådana. Deras hjärnor är inte fullt utvecklade utan tvärtom så händer det så mycket i dem under just dessa år mellan 2-4 år. Inte konstigt att det inte alltid blir som det ska! Och alla är framförallt inte likadana...

Att fröken på skolan säger att dottern har lugnat ner sig så mycket, att hon är duktig i skolan och är så bra på att hjälpa de mindre barnen, det värmer. Kanske extra mycket eftersom jag ju så smått började tro på att jag kanske inte utförde mitt jobb som mamma på ett bra sätt, innerst inne kände jag det inte så men när man får negativ feedback från flera håll, ja, då tar i alla fall jag till mig den och börjar fundera på saker. Eller när hon häromveckan sa till sin lillebror. -Jag tycker verkligen om dig men just nu så vill jag inte att du klättrar på mig (för mig är det STORT för tidigare hade han fått sig en snyting och så hade det varit bra med det).

Jaha, varför brydde/bryr jag mig så mycket om sådana negativa kommentarer? Delvis beror det väl på att jag faktiskt bryr mig om vad andra tycker men också det faktum att det varit mitt heltidsjobb att vara mamma och jag i den rollen fått väldigt lite bekräftelse från andra om att jag gör ett bra jobb, tvärtom...(igen, jag pratar om detta i relation till andra människor, inte i relation till mina barn).

När jag tog upp ämnet till diskussion i Sverige så var det någon som sa, -Jamen, den goda (kritiken) finns där ju ändå, icke-verbal, det är det negativa man pratar om. Och då slog det mig. Sådär funkar inte jag. Om jag ser att något är bra, ja då säger jag det. Så när jag personligen får negativ kritik, då tror jag att det är vad folk tror/tycker. Jag tänker inte att de menar säkert en massa bra saker men inte säger det...

Min lille kille är INTE lika fysisk och aktiv som syrran och istället för att gå fram och gruffa så går han fram till små barn och klappar dem fint på huvudet. Jag önskar att jag kunnat slå hål på min stora bubbla av mamma-kritik lite tidigare...

Wednesday, October 17, 2007

Oddsen för Clinton, Obama och gänget




Klicka på bilden så kan du kika lite info om hur mycket pengar de olika presidentkandidaterna skrapat ihop och vilka oddsen är att just din favorit ska knipa sitt partis nominering.

Tuesday, October 16, 2007

Vietnamese Fusion

I Sverige när vi gick ut och åt så blev det ofta indiskt eller thai. Tror att det berodde mer på vana än något annat. Men här testar vi, på ett helt annat sätt, kök från hela världen. Absoluta favoriten är Vietnamese Fusion.

Växa ur skorna




Inte än på ett tag...

Monday, October 15, 2007

Inte alla tycker att Al Gore är värd Nobels fredspris

Kritikerna tycker att beslutet att ge Al Gore Nobels fredspris är politiskt. Och andra frågar sig vad hans arbete för miljön har med fred att göra.

Men Al Gore har som ingen annan enskild person fått människor världen över att få upp ögonen för en problemtik, som om den inte åtgärdas, är ett större hot mot vår jord än något krigshot någonsin kommer att vara. Och vatten kommer att vara morgondagens olja - något att starta krig för.

Jag läste en mycket intressant artikelserie i New York Times om Kinas miljökris och just denna artikel tar upp Kinas brist på vatten som ett oroväckande hot mot landets framtid.

Fox News med lite anti-Gore nyhetsrapportering:

Sunday, October 14, 2007

Offentliga medel till religiösa skolor?

Läste i DN att religiösa inslag i skolan ska totalförbjudas. Jag håller med om att skattepengar ska gå till undervisning av religion, inte till religionutövande skolor.

Här i USA har debatten om vad de kallar "school vouchers" varit igång under många år. Vouchers är en sk skolpeng där familjen/studenten själv får välja skola. Problematiken ligger i att många av de privata skolorna här är religiösa (ca 25% av USAs skolor är privata och av dessa är ca 82% religiösa) och att det då kan anses gå emot grundlagen om en separation av stat och religion (eftersom skattepengar i detta fall skulle användas till skolor med religionutövning).

I vissa stater har systemet med vouchers införts men har då getts främst till familjer med låga inkomster eller elever i problemskolor. I början av året föreslog Utahs guvernör en lag som inför en universell skolpeng för alla, där alla skulle få 500 dollar och elever från låginkomstfamiljer upp till 3000 dollar. Det blev mycket rabalder och debatten fortsätter...

Skogsmulle

Jag ser hellre att mina barn går med i Skogsmulle!

Saturday, October 13, 2007

En liten fluga

...hade jag kunnat vara igår, på väggen, på denna presskonferens som hölls just här i Palo Alto.

Friday, October 12, 2007

Al Gore , You Rock!



Klicka på bilden för bildspel

Thursday, October 11, 2007

Fortune cookie

Till lunch idag blev det kinesiskt och då givetvis med tillhörande fortune cookie, som vanligt med ett trevligt och optimistiskt budskap.



Men snart är det slut på dessa trevliga små meddelanden, för den största tillverkaren av dessa fortune cookies här i USA, Wonton Food (som säljer ca 4.5 miljoner av dem per dag), har beslutat att modernisera budskapen. Numer kommer vi att kunna läsa budskap som "It’s over your head now. Time to get some professional help”, “Today is a disastrous day. If you can’t beat ’em, join ’em,” "Plan for the best, prepare for the worst", “Your luck is just not there. Attend to practical matters today.”.



Kanske får byta namn från fortune cookies till något mer passande, som Mis(s)-fortune cookies?

RADAR

RADARs nya nummer skapar rubriker. Kanske inte hur vi är vana att se presidentkandidaterna, men så är det ett ihopklippt montage också...

Wednesday, October 10, 2007

Är det bara jag?


Tycker fortfarande inte att det är naturligt att läsa väginformation nerifrån upp.





Tuesday, October 9, 2007

Pumpamarknad

Varje år drar jag med barnen på pumpamarknad. Inte för att köpa pumpor, utan för att barnen ska kunna rida på häst, åka tåg, hoppa i hoppborg och annat kul!


























































Sunday, October 7, 2007

Är de pryda, eller...?

När jag som senior på Kearney High school efter gympan skulle duscha upptäckte jag att det inte fanns något varmvatten. Jag gick till gympaläraren och frågade om det var något fel med duscharna. Hon tittade på mig som jag var ett UFO och undrade vad jag behövde varmvatten till. Efter att jag förklarade att jag ville duscha eftersom jag var svettig efter gympan, ja då tittade hon på mig som om jag vore galen. Hon förklarade sedan att det är ju ingen som duschar. Och så var det ju, tjejerna torkade av svetten, på med lite deo och så var de tillbaka i gemet igen. Jag fick duscha kallt den terminen...

I min värdbrorsas biologibok var avsnittet med sexualkunskap utrivet. Hans lärare var en ogift gammal dam som tydligen inte kunde lära ut ämnet så vips, bort med det kapitlet.

Min värdsyster fick inte heller tillräckligt med sexualupplysning och blev mamma vid 16 års ålder.

Var hos en bekant och kollade in hennes scrapbook från hennes sons födelse. Bilderna var försedda med små trekanter för dölja hans lilla snopp.

Jag läste på alltombarn.se att Facebook (vars huvudkontor ligger här i Palo Alto) slänger ut mammor som lagt upp bilder där de ammar.

Ni förstår, jag har hur många exempel som helst. Detta med nakenhet och sexualupplysning skiljer sig väldigt mellan USA och Sverige. Här är nakenhet inte alls lika naturligt, tvärtom skulle jag vilja säga. Nu är jag inte en människa som absolut måste visa mig naken för kända och okända. Men jag tycker det är ok att duscha naken med andra kvinnor. Jag tycker att det är ok att familjen springer runt naken inom hemmets fyra väggar. Jag tycker att det är ok att barn springer runt nakna vid vattenbryn när de är två år.

Döm då av min förvåning när jag blev inbjuden på ett Pleasure Party av en amerikansk kompis. Man kan säga att det är som Tupperware parties med en twist. Istället för plastburkar visas det saker som har att göra med romantik/erotik.

Så självklart ville jag hänga på och kolla in detta party i lördags. Och jag blev faktiskt förvånad över den öppenhet som tjejerna visade, om det fanns någon blyghet eller prydhet så lämnades den vid dörren när de steg in, helt klart.

Passion Parties, eller Pleasure Parties som de också kallas, är tydligen väldigt populära och försäljningen för flera av de företag som ägnar sig åt denna typ av hemförsäljning har under de senaste åren ökat med över 50% per år. Och dessa partyn är tydligen väldigt populära i småstäder landet över.

Då blir man ju lite konfunderad. Hur kommer det sig att samhället som sådant inte tolererar nakenhet eller öppet prat om sex, medan det bakom stängda dörrar helt tydligt går hur bra som helst att syna dildos och andra sexleksaker? Jag är medveten om att jag lever i en progressiv del av landet, men ändå?

Otäckt nära sanningen

Friday, October 5, 2007

Date-night

När jag var utbytesstudent i Kansas City som 17-åring så fick jag pröva på det här med dating. Först blev man ju bjuden på en date. Ibland av någon som man kanske inte kände så mycket. Sedan följde samma procedur. Killen körde upp på uppfarten, knackade på och fick stiga in och kallprata lite med värdföräldrarna. ALDRIG att jag fick ta med mig killen till rummet, ånej, han skulle sitta där i vardagsrummet med alla nyfikna familjemedlemmar runt sig. Svara på bryska frågor från värdpappan. Sedan iväg, oftast på en bio, vi gick ofta på drive-in bio, där satt man sedan hela kvällen i bilen och kollade film. Ibland kanske det kom en trevare, en liten hand som försökte nå en, ja, ens hand alltså! Ja, det var romantik det :)!



Nu försöker jag och maken få till 2 date-nights per månad. Då skaffar vi barnvakt, går ut och käkar, kanske bio eller bowling eller hem till några kompisar. Inga trevande händer längre men ändå, det är vardagsromantik, att få vara bara vi och rå om varandra lite! Ser fram emot kvällens date!