Thursday, May 31, 2007

Fredsindex: Sverige 7 - USA 96

Global Peace Index rankar 121 av världens länder i hur fredliga de är. Det är den första rapporten av sitt slag av The Economist Intelligence Unit och faktorer som tagits i beaktande är tillgång till vapen, hur mycket pengar som satsas på det militära, lokal korruption och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Här har ni listan som alltså toppas av Norge som anses vara det mest fredliga landet enligt undersökningen.


1 Norway
2 New Zealand
3 Denmark
4 Ireland
5 Japan
6 Finland
7 Sweden
8 Canada
9 Portugal
10 Austria
.
96 USA
.
112 Angola
113 Cote d'Ivoire
114 Lebanon
115 Pakistan
116 Colombia
117 Nigeria
118 Russia
119 Israel
120 Sudan
121 Iraq

Att USA hamnar så långt ner på listan anses bero på landets inblanding i krig och externa konflikter, många fängslade personer, hög mordfrekvens samt att så stor del av BNP går till militära utgifter.

4 comments:

Ulrika said...

Hur i hela friden hamnade Irland fore sverige????? E det inte krig fortfarande, IRA och allt? HAr jag missat det totalt? Kram fran en annan USA-svenska.

Monica said...

Hej Ulrika, vad kul att du lade märke till det, för i rapporten så skrev de precis att det var intressant att länder som tidigare varit ofredliga, exempelvis Irland, nu hamnar högt upp på listan.

Om jag fattat det hela rätt så har IRA lagt vapnen på hyllan, sedan 2005.

Anonymous said...

IRA ställde till problem i Nordirland, vilket är en del av Storbritannien, inte Irland.

Monica said...

Mr/Ms Anonym, du har ju helt rätt i att Nordirland tillhör Storbritannien, men jag måste ju påpeka att IRA eller PIRA (Provinsional IRA)om man ska vara helt korrekt faktiskt agerade även utanför Nordirland. Ett exempel är ju bomben i Manchester som 1996 skadade över 200 personer. De agerade även i Republikanen Irland och jag antar att det kan vara dessa oroligheter som man hänvisade till i rapporten...