Thursday, May 31, 2007

Sicko

Michael Moores nya film efter Bowling for Columbine (som belönades med en Oscar) och Fahrenheit 9/11 heter Sicko och kommer att börja visas i juni. Denna gången ger sig Michael Moore på USAs sjukförsäkringssystem.



Michael Moore har varit väldigt framgångsrik med sina filmer och skapat många rubriker. Han har också fått en hel del kritik för att hans filmer varit allför vinklade och för att fara med osanning. Oavsett så tycker jag att hans filmer är intressanta och jag tycker att det ska bli intressant att se vad han har hittat på vad gäller sjukförsäkringssystemet. Jag såg en intervju med Moore i Cannes där de diskuterade att denna film inte är så partisk som de andra filmerna, han har ju varit väldigt anti-Bush-republikanerna, vi får väl se när filmen kommer ut!

5 comments:

Desiree said...

Det ska bli interessant att se denna film då den kommer ut. Läste i DN på nätet idag att den kommer att börja visas i USA den 29 juni. Hans filmer är interessanta även om de ibland kan vara lite väl vinklade. Sjukvårdsystemet verkar tvyärr bli sjukare och sjukare här. Sveriges sjukvårdssytem är inte heller optimalt med långa vårdköer och mycket ojämn kvalité i vården.

Monica said...

Desiree, håller verkligen med dig om det sjuka sjukförsäkringssystemet. Nu är det ju så att oberoende partianknytning så har det lagts fram en hel del olika förslag på pot. lösningar på problemet. Det ska bli intressant att se vad som händer...

Jo, jag läste någonstans att Michael Moore också ger sig på det svenska sjukvårdssystemet, vet dock inte om det är i filmen eller om han sagt något i en intervju eller så...

Anonymous said...

Jag gissar att Moore vid visningarna av filmen i Cannes kommenterade hur den svenska modellens generella sjukvårdspolitik hotas genom förslaget att införa snabbköer för penningstarka kunder.

Alla som försvarar en generell välfärd vet att så fort legitimiteten för en serviceinstans hotas då avtrappas medborgarnas vilja till skattebetalning. Om en grupp kan "köpa" sig vård, varför ska denna grupp fortsätta betala för De Andras vård, då?
Samtidigt, om medborgarna har svårt att nyttja den vård de skattebetalar för avtrappas likväl skattebetalningsviljan.
Någonting måste alltså göras, öppna tillgänglighet och valmöjligheter för ALLA, menar jag vore en bra väg.
Men HUR? (Hmmm?)

Moore känner väl till filmmediets propagandistiska styrka. För att försvara hans ensidiga, och med känslor styrda, debattinlägg kan man hänvisa till det journalistiska sammanhanget där fördjupande bilder och reportage - om de kommer upp i spåren efter en mooresk brasklapp - kan vara vad som är insiktsskapande och gör skillnad i folkbildningssyftet.

Anonymous said...

JA "swe" gjorde en intervju med honom och då fick sverige sig en rejäl skopa! Han undrade vad 17 vi höll på med , att vi förstört allt som var så bra med svensk sjsukvård. Och bara nån vecka sedan när hemförsäkringen skulle uppdateras blev jag erbjuden "den nya sjukvårds försäkringen" som ger mig en VIP kö. Så nog håller det på att ändras.....

Monica said...

Susan, tack för dina insiktsfulla kommentarer, visst är det som du säger att Moore använder sig av effektiva medel för att nå fram med sitt budskap och han gör det ju dessutom med framgång. Han vill ju dessutom att filmerna ska ha ett visst underhållningsvärde och därav de okonventionella metoderna. Vem vill gå och se en grå dokumentär...han har varit väldigt frmagångsrik i att nå ut till en bred publik! Jag tror dock att man ska ha detta i åtanke, det skadar inte med lite kritisk granskning, även av medier och människor som generellt är av samma/liknande åsikter som en själv!

Jodå, i eftermiddags så snuddade vi lite vid ämnet om sjukvården i Sverige (med en kompis som bott här men flyttat tillbaks till Svedala som var här på besök igen). Det är ju en hård nöt att knäcka. För att det ska gå mot den amerikanska modellen vore ju katastrof, (inte ens amerikanarna förespråkar den ju).

Katta, jag måste säga att jag tycker att det är så intressant med lite feedback från er som bor därhemma i Svedala, det ger ytterligare en dimension till diskussioner här på bloggen, TACK!