Friday, May 18, 2007

Lev livet längre - i Sverige

WHO har kommit ut med en rapport som tar upp statistik vad gäller hälsa, i sina 193 medlemsländer. Här har ni lite information om medellivslängden i världen.

Medellivslängden är högts bland kvinnor i Japan (86 år), följt av Monaco (85 år), Andorra, Australien, Frankrike, Italien, San Marino, Spanien, Schweiz (84 år). Kvinnor i Kanada, Island och Sverige har en medellivslängd på 83 år.

Kvinnorna i Swaziland, har lägst medellivslängd, på 37 år.

Bland männen så är det San Marino som gäller, här ligger medellivslängden på 80 år, följt av Australien, Island, Japan, Sverige och Schweiz på 79 år. Sedan kommer männen i Kanda, Israel, Italien, Monaco och Singapore på 78 år.

Längst ner på listan ligger Sierra Leone där medellivslängden bland männen är 37 år.

Här i USA är medellivslängden 75 år för männen och 80 år för kvinnorna. Kanske kan man dra tillbaka till Sverige vid sådär 80-årsåldern och hoppas på några goda år till! :-)

5 comments:

Toini said...

Vilken tur att jag är svensk och bor i Canada. :-) kan ju nästan inte bli bättre.

Monica said...

Toini, hehe, japp, du har ju valt rätt ställe att leva på...länge :)

Anonymous said...

Swaziland,då skulle jag ha sisådär 2 år kvar att leva, hm, det känns något för kort. Det känns nästan otroligt att medellivslängden kan vara så kort i ett land år 2007. Undrar om medellivslängden har ökat, minskat eller varit så låg de senaste 10-20 åren?
/Cara

Monica said...

Tyvärr så är det ju så att medellivslängden har minskat drastiskt de senaste årtiondena p.g.a AIDS. 1990 var medellivslängden hos kvinnorna i Swaziland 57 år. Har sett siffror på 40% vad gäller uppskattat antal HIV-smittade personer i landet.

Anonymous said...

Vilka källor har du på medellivslängden?