Thursday, November 29, 2007

Direkt Demokrati i Kalifornien

Kalifornien och ytterligare 33 av USA:s stater har vad som kallas direkt demokrati. Det innebär att man till skillnad från representativ demokrati, som vi har i Sverige, vill ge alla medborgare möjlighet att bland annat fatta beslut och skapa/ändra lagar.

För att få igenom ett initiativ till en omröstning, som ex. en lagändring måste ett visst antal påskrifter samlas ihop (här i Kalifornien behövs mellan 5 och 8 procent av antalet som röstade i föregående guvernörsval).

Inför förra valet här i Kalifornien så läste jag igenom de olika initiativen och det inte alls helt lätt att förstå språket. Jag har frågat vänner och bekanta om hur de tacklar denna läsning och det verkar som att de flesta pratar med någon de litar på som får ge dem sin input i de olika frågorna. Olika fackföreningar ger också tips till sina medlemmar om hur de ska rösta. Här kan du se hur luntan som skickades ut inför valet 2006 såg ut!

Det mest kända initiativ här i USA är Proposition 13 där Kaliforniens medborgare 1978 beslöt att sänka fastighetskatten med hela 57%, från 12 miljarder dollar till 5 miljarder. Trots att politiker i båda partierna var emot förslaget så röstades det igenom av medborgarna och dessutom så beslöts om fortsatta restriktioner vad gäller framtida höjningar av fastighetskatten.

Det är denna form av direktpåverkan som enligt Peter Schrag, författaren till California America's High-Stakes Experiment, är en faktor bakom problematiken vad gäller Kaliforniens dåliga ekonomi och stora budgetunderskott. Han skriver att dessa initiativ är kostsamma samt att det faktiskt är de med pengar som får igenom sina initiativ. Precis som inför guvernörs- och presidentvalkampanjerna så samlas det ihop pengar till kampanjerna att påverka opinionen vad gäller dessa initiativ.

Recall är en annan ingrediens i den direkta demokratin i Kalifornien. Med tillräckligt många röster (närmare bestämt 12% av det antal som röstade i föregående guvernörsval) så kan man få till en omröstning om att avsätta en sittande guvernör. Det har bara skett 2 gånger i USA:s historia. Först ut var Lynn J. Frazier, som 1921 avsattes i North Dakota genom en recall. Vi har själva varit med om den andra recall (och än så länge sista) då Kaliforniens guvernör Gray Davis avsattes 2003, efter att ha blivit återvald året innan. Det var denna recall som gav Schwarzenegger chansen att bli guvernör, för när det röstades om huruvida Davis skulle avsättas eller inte så röstades det samtidigt på vilken kandidat som skulle ersätta Davis. Schwarzenegger hade förmodligen inte haft lika stora chanser i ett vanligt val.

Peter Schrag om direkt demokarti:

The conventional legislative process, for all the logrolling that sometimes accompanies it, is usually subject to a whole range of institutional checks that the initiative is not - committee hearings, expert witnesses, public debate, two-house agreement, executive veto, as well as the intrinsic legislative impulse to compromise and accommodate as many sides and interests as possible. None of that occurs in direct legislation, which is a winner-take-all process that, by its very nature, is rarely respectful of political minorities.

Wednesday, November 28, 2007

Dust Buster Rambo



Japp, makens nya inköp, en dammsugare. Får en känsla av att han tror han är Rambo när han dammsuger...fast vad gör väl det, han får väl tro att han är vem som helst eller att han gör vad som helst...så länge brödsmulorna försvinner från golvet.

Tuesday, November 27, 2007

Vilken låt?

Apple Mcintosh grundare, Jef Raskin, har en son som är finurlig han med. Sonen, Aza Raskin, lanserade för några veckor sedan siten Songza. Det är som en jukebox på webben. Du kan söka efter en låt och sedan lyssna på den direkt. Fullt med svensk musik också.

Semesterlektyr

En sak som jag bara älskar med semester är all den extra tiden som kan ägnas åt läsning. Under vår vecka i Mexiko hann jag med hela 3 böcker.

Först ut var Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren. Hercule Barfuss föds på en bordell i Tyskland i början på 1800-talet. Hercule föds vanställd och döv men med en förmåga att läsa andras tankar. Man får följa hans liv som är kantat av djupa tragedier men också av kärlek - mot alla odds! Boken tar läsaren från bordellen till dårhus, kloster, Vatikanen och sedan vidare till USA. Med ett liv som skulle ha tagit död på de flesta fortsätter Hercule att andas, leva och älska.

En färgstark roman som är välskriven och lättläst,som även får en att ta sig en titt på sig själv!

För att fortsätta lite på temat från förra boken så är huvudpersonen i nästa bok,Parfymen, även han missfoster. Men medan Hercule är vanställd på ytan så har Parfymens huvudperson, Grenouille, ett inre som skulle få vem som helst att rygga - om de kunde se det vill säga! Grenouille föds i en hög av fiskslamsor i Paris fattigkvarter, det är inte meningen att han ska leva, men mot alla odds så överlever även han vedermödor som skulle tagit kål på de flesta. Han saknar helt kroppslukt men har däremot ett luktsinne som ingen annan - han glömmer aldrig en doft och han kan känna doften av en person på långa avstånd och kan sniffa sig till precis vad de ätit, var de varit och och vad de har i väskan. Han blir besatt av den, för honom, underbaraste av dofter, den av en ung vacker kvinna. Han vill, som parfymören, konservera doften, vilket leder till många offer på hans väg...

Kanske berodde det på att jag precis läst Carl-Johan Vallgrens utomordentligt intressanta bok innan, men jag fick svårt att känna något stort engagemang i historien om Grenouille. Ingen dålig bok, inte alls, men jag var kritisk till delar av historieberättelsen. Och all denna detalj vad gäller lukter, ja, det var faktiskt rentav ointressant för mig. Boken filmatiserades ju häromåret, har dock bara läst recensioner av människor som älskade boken som tyckte att filmen återgav berättelsen på ett bra sätt.

Jag avslutade med Peter Shrags California-America's High-Stakes Experiment. Wow, vilken superintressant bok om Kalifornien...och USA. Kalifornien, en stat som på 70-talet sågs som ett föredöme vad gäller utbildning, vägnät, vattensystem och parker, står inför stora utmaningar. Hantering (eller snarare brist på hantering) av den stora invandringen och då främst problematiken med de illegala invandrarna. Hur Kalifornien nu i flera studier visar på sämst resultat i hela landet vad gäller utbildning på olika nivåer. Budgetunderskott, dåliga vägnät, politisk polarisering, problematiken med den direkta demokratin. Men Peter Shrag är ingen domedagsprofet, -han visar vari statens problematik ligger, historien kring denna, och vad som behöver förändras - inte bara i Kalifornien- utan i USA.

För dig som är intresserad av amerikansk politik skulle jag verkligen rekommendera denna bok. Jag fick en mycket djupare förståelse för flera av de stora frågorna, som bland annat invandringen, invadringspolitiken, skatter, den lokala valrörelsen osv. Jag kommer att skriva lite mer i ett separat inlägg om sådant från boken som jag tycker var extra intressant!

Saturday, November 17, 2007

Ojoj vad tiden går...

Idag var det ett år sedan jag skrev mitt första inlägg på bloggen. Inte visste jag då vad kul det skulle vara och hur många nya människor jag skulle komma i kontakt med via bloggen!

Jag bestämde mig för ett tag sedan för att jag skulle lägga av när jag bloggat i 1 år. Men tror att jag håller på ett tag till!

Jag har också tänkt på det här med språket. Jag brukar ju ibland prata med amerikanska kompisar om det jag skriver om eller om sådant jag läst på andra bloggar. Fler av dem sagt att de gärna skulle vilja läsa min blogg också. Det skulle ju vara intressant att få ett annat perspektiv på sådant jag skriver om - från amerikanarnas sida! Fast jag känner också att min blogg ju är en svensk blogg och jag trivs med att skriva svenska. Jaja, en annan sak som tål att tänkas på.

Till er alla som kikar in här, tack så mycket för det! Och ett stort tack till er alla som tar er tid att kommentera. Jag uppskattar det verkligen enormt!

The Memory Keeper's Daughter

Lade ifrån mig boken igår natt. Jag kunde bara inte sluta att läsa, trots att klockan närmade sig 02. En bok som jag helt enkelt inte ville lägga ifrån mig förrän jag läst färdigt den.

En man som mitt i natten åker till sjukhuset med sin gravida fru för att det är dags att föda deras barn. En snöstorm förhindrar förlossningsläkaren att komma till sjukhuset, så mannen, som är läkare, får förlösa sin fru själv. Den förstfödde, är en liten pojke, och sedan föds en liten flicka. Mannen inser direkt att dottern har Downs Syndrom och bestämmer sig, inom loppet av några sekunder, att lämna bort flickan. Han ger flickan till en sjuksyster, för att hon ska åka med barnet till en institution och säger till sin fru att dottern dött. Ett beslut som kommer att förfölja honom och hans familj livet ut.

Sjuksyster åker till institutionen men inser att hon inte kan lämna barnet där, utan tar med sig henne, flyttar till en ny stad och skapar sig ett nytt liv.

En brilliant historia om ånger och upprättelse där man parallelt får följa de två familjerna och hur de alla påverkas av det förflutna. Edwards bjuder på en välskriven historia och trots att jag i början av boken fann vissa passager lite långsamma, så är boken överlag mycket bra.

Fredagens Rapport

Efter att ha laddat ner Miro, så kollade jag precis på fredagens Rapport. Svenska tv-nyheter direkt via datorn. Inte dåligt!

Thursday, November 15, 2007

Amerikanarna donerar

Det börjar vankas juletider och nu doneras det - mycket! Dagens post bestod av hela 3 brev med förfrågningar om donationer. Det trillar in sådana brev året runt, men just nu inför julen blir det alltså extra mycket av denna sortens post i brevlådan.

Till skillnad från Sverige så är donationer här i USA avdragsgilla. Det handlar då om organisationer som är skattebefriade.

Enligt Giving USA Foundation så donerades förra året 295 miljader dollar. Det är en ökning med 4.2% från året innan vilket anses imponerande med tanke på hur mycket som donerades till katastroferna året innan. Ca 65% av dem som tjänar mindre än 100 000 dollar per år donerar vid något tillfälle pengar. Det är fler än både dem som röstar eller läser söndagstidningen.

Vilka är då mottagarna av alla dessa donationer? Religiösa församlingar eller organisationer få ta emot ca var tredje donerad dollar. Sedan följer utbildning med 14%, stiftelser 10%, Human Services (sjukvård, äldreomsorg, hjälp till låginkomstfamiljer osv) 10%.

Vi har en julfest med ett stort tjejgäng varje år och då bestämmer vi oss för en organisation som vi ska donera till (istället för att hålla på med presentbyten). Förra året köpte vi julklappar till barn i familjer i vårt närområde som inte har råd. I år har jag tagit på mig att hitta en ny organisation. Men det finns ju så många organisationer. Med så många behov. Matdistribution, kvinnohärbergen, miljöorganisationer, sjukvård, forskning...listan är så lång!

Tips om bra artikel om religionen i USA

Mathias tipsade om en bra serie artiklar i Economist från början av november. Kolla in dem här och längst ner vid varje artikel finns en länk till nästa artikel. Vissa är mer generella medan de två sista är inriktade på USA. Intressant läsning.

Wednesday, November 14, 2007

Bella

En fd fotbollsspelare som varit med om en tragedi som fortfarande förföljer honom och en ung kvinna som kämpar för att leva ett drägligt liv i New York som upptäcker att hon är gravid. Ingen traditionell love-story utan en story som utspelas under en dag, om 2 olyckliga människor, som hittar till varandra och kan få styrka av det den andre upplevt. Berörande och oförutsägbar.


Dagens bildekal

Jag hann inte hala upp kameran innan bilen framför åkte iväg så fick leta på nätet efter den. Jag tycker den är rolig.



Ju närmare valet vi kommer desto mer politiska dekaler kommer vi dessuom att se. Jag har sett ovanligt många Ron Paul dekaler. Han verkar ju vara en jäkel på att mobilisera sina anhängare. Han har oändligt många klipp på YouTube, satte i förra veckan rekord med mest insamlade pengar till en valkampanj på en dag och nu så ser jag dessa dekaler överallt!

Tuesday, November 13, 2007

Kallar på högre makter

I Georgia står man nu inför den värsta torkan på 100 år och trots att guvernören tagit till åtgärder som att i september förbjuda bevattning utomhus och i oktober införa ta-en-kortare-dusch-månad, så ser det dystert ut. Idag vände sig guvernören till högre makter, utanför statshuset samlade han en skara politiker och Georgia-bor och bad till Gud om regn.

För oss svenskar så kan ju detta te sig väldigt konstigt, men i södern här i USA anses det av många högst naturligt. I juli hade man i Alabama en be-om-regn vecka, ett initiativ av guvernören där.

Jag har lyssnat på debatter idag på radion och på nätet har det också debatterats hejvilt. För många organisationer har opponerat sig och tycker att man bör separera på stat och religion och att guvernören därmed inte bör initiera denna form av gemensam bön. Personligen tycker jag ju att det vore bättre om denna form av offentlig religionsutövning skedde i kyrkans regi.

Här har ni en dagsfärsk rapport om guvernörsbönen direkt från Fia i Georgia:

"Jag gjorde mig lustig över detta vid HELT FEL tillfälle och fick mig en omgång om att förböner minsann är bra...oooops. När ska jag lära mig att hålla igen brödluckan?? Jag VET ju att jag bor i bibelbältet. Oh, well, hittills har det iaf inte gett några synliga resultat, inget regn här inte. "

Monday, November 12, 2007

Tv-tips

Jag är helt klart fascinerad av diskussionerna kring evolutionens vara eller inte vara i detta land. Imorgon sänds ett program i ämnet, på PBS som heter Judgement Day.

2005 hölls en rättegång i Pennsylvania i fallet Kitzmiller vs Dover Area School District. Den historien började med att några lärare vägrade att lyda när de fick instruktion av skolledningen att lära ut Intelligent Design (i stort sett en benämning på Gudatro, anhängarna vill att det supernaturliga ska få en plats i vetenskapen) som en mot-teori till evolutionsteorin. Historien fortsatte med att föräldrar stämde skolledningen. Ett samhälle som splittrades i fråga om religion och politik. Och ett spektakel till rättegång. Domen fastställde att Intelligent Design inte hör hemma i skolans utbildning i vetenskap, utan att det istället handlar om religion

Programmet imorgon tar upp frågor om evolutionsteorin, bristerna i Intelligent Design-konceptet och händelseförloppet i fallet som jag precis beskrivit.

Tror det kan vara värt en titt!

Respons

Häromdagen skrev jag om avhållsamhet och jag skickade även vidare klippet med Bill Maher till några av mina amerikanska kompisar (som jag trodde skulle uppskatta klippet såklart). Fick lite respons:

"Monica, I went to an all girls Catholic school and we were all taught abstinence. My friends were still having sex, they just had a complex, They felt like they were sinning. I'm glad I waited til I was in college, but eventually I too started to have some real fun. I think it's your best bet, to try out different kinds of chocolate before you buy a box!"

Sunday, November 11, 2007

Oracle Open World

Idag började Oracle Open World, en årlig konferens för Oracles kunder och partners. Oracle är världens andra största mjukvaruföretag (efter Microsoft) och under veckan invaderas San Francisco av ca 45 000 personer från världen över som ska delta i årets konferens. Jag sitter precis och lyssnar på Larry Ellison, Oracles grundare och CEO, som idag inledde konferensen med sitt anförande om historien om Oracle som började för 30 år sedan i Silicon Valley.

Imorgon ska maken, som jobbar på Oracle här i Silicon Valley, delta i en presentation på morgonen. Och eftersom det visas "live" på konferensens hemsida, så kommer jag att kunna sitta på första parkett här hemma med mitt morgonte och se hur väl han sköter sig! Jag tror han pratade om att det skulle vara uppemot 20 000 personer där för att lyssna på presentationen. Jag hoppas han inte får tunghäfta!


Oracles huvudkontor i Redwood Shores, Silicon Valley.

Mexiko?

Med anledning av vår semester till Mexiko om en vecka så kollade vi runt lite på nätet och hittade det här menningsutbytet i ett forum. Och så fick vi oss ett gott skratt...

do you advise taking trip to Puerto Vallarta in Nov,? We have a trip planned but due to devestation of floods in Tabasco, wondering the impact on the rest of the country..ie airports, etc And weather forcasts for Puerto Vallarta..Advice? thanks.
--------
If there was a flood in Florida would you cancel a trip to California? Makes about as much sense. Relax Amigo. If you really need something to worry about check the Stock Market


Saturday, November 10, 2007

DN:s Boklördag har USA som tema

Klicka på bilden för att se klippet med intervju av DN:s kulturchef. Hon diskuterar Susan Faludis nya bok The Terror Dream, som jag faktiskt precis beställt.

Och denna generositet...

"I wanted to share some big news with you all. Some of you have had the opportunity to meet XX who has been my life support and fabulous additional childcare provider to X and X for 4 years now. As some of you may recall, her brother and sister-in-law were pregnant with sextuplets. I cannot begin to understand all that the family has been through, let alone pass it along. But,..a very abbreviated story is that the babies were carried for nearly 30 weeks (with the last 2 of those months where X was on bed-rest at the hospital trying to contain her unbelievable contractions). Only 3 of the 6 babies survived the delivery. Two of the three babies were brought home from the NICU this past weekend (see e-mail below). The family has had to adjust to both joy and sorrow over these past weeks along with the reality of care that is required for 3 premature babies. ..."

Mailet fortsatte där min kompis bland annat kollade med sina vänner om det var någon som var intresserad av att hjälpa familjen. Det var så många som återkom till henne, fastän att de aldrig träffat paret i fråga med de för tidigt födda trillingarna. Så nu kommer familjen att få levererat måltider i ca 2 månader, av ett företag som dessutom själva sponsrade en del utöver det vi andra donerade.

Jag har skrivit om det förut och jag skriver om det igen. Jag blir så förundrad och glad över denna generositet omkring mig, över denna uppriktiga omtanke om andra medmänniskor. Det är något jag faktiskt måste förklara hemma i Sverige, för det är inte den synen många har av USA. Generositeten på individ-planet är helt klart något som jag lär av och värdesätter oerhört mycket.



Friday, November 9, 2007

Världen med special-lins


Olivio Barberis coola bilder, som mest ser ut som små miniatyrer av verkligheten, visas för närvarande på Yancey Richardson Gallery i New York. Med helikopter och special-lins får Olivio till minst sagt originella bilder. Bilden ovan är tagen på Santa Monica piren i LA.

The Swell Season i San Francisco

Idag, eller rättare sagt igår, eftersom det nu är efter midnatt, så åkte jag och en kompis in till San Francisco för att gå på konsert. Bilresan in tar ca 40 minuter och det är alltid en lika härlig känsla när man rullar in i stan, när hela staden ligger där framför en...San Francisco är verkligen en sådan otroligt vacker stad!

I slutet av juni skrev jag här i bloggen om filmen Once som jag tyckte var superbra. Jag tyckte framförallt allt musiken i denna moderna musikal var så vacker...ja, den var så vacker att både jag och kompisen satt och snyftade i slutet av filmen.

Så ni kan ju förstå att jag blev lyrisk när det visade sig att de två huvudrollsinnehavarna i filmen, Glen Hansard och Marketa Irglova, var på turne i USA och skulle ha en konsert i San Francisco. Ingen stor konsert, utan på ett lite mindre ställe som tog sådär 1000 pers. Vi skaffade biljetter direkt och idag fick vi alltså njuta av deras skönsång igen. Jag säger det igen, för er som inte sett filmen, gör det. Den är så genialt bra i all sin enkelhet.

Intressant är också att Glen är en känd rockstjärna i sitt hemland Irland medan Marketa är en klassiskt skolad konsertpianist från Tjeckien. Denna kombo visar sig vara en musikalisk hit. Här nedan kan ni se ett klipp från Sundance , där de vann pris för sin film. Njut av skönsången...

Wednesday, November 7, 2007

Utbildning om avhållsamhet funkar inte

National Campaign to Prevent Teen and Unplanned Pregnancy kom idag ut med en studie som visar att det inte finns något samband mellan utbildning om avhållsamhet och faktiskt avhållsamhet, senare sexualdebut eller färre sex-partners.

På många skolor är den enda "sexualupplysningen" tonåringarna får just upplysningen om avhållsamhet. Problemet är att många ungdomar i USA inte använder preventivmedel på regelbunden basis och dessutom så är tonårsgraviditeter väldigt vanliga jämfört med många andra västländer, ca 4% av tjejerna mellan 15-19 år i USA blir tonårs-mammor.

Det kan tyckas självklart att alla borde få riktig sexualupplysning om preventivmedel, men så är inte fallet på många ställen här i USA. Utan det spenderas miljontals dollar på utbildning om avhållsamhet med argumentet att sexualundervisning leder till mer sex och tidigare sex-debut.

Man får ju hoppas att rapporter som dessa faktiskt leder till positiva förändringar. Men tyvärr så har det kommit ut fler rapporter under den senste tiden som pekar på samma sak, men pengarna fortsätter att rulla till avhållsamhets-utbildningen!

Bill Maher om avhållsamhet

Hur blir du en energigivare?


Har du som jag suttit på morgonen och stirrat på mjölkpaketet? Läst i faktarutan om allehanda smålustiga ting, tips och visa ord? Enligt Mjölkfrämjandet, dricker svensken i genomsnitt 3 dl mjölk per dag. Det är mycket mjölk och innebär att mjöllkpaketet förmodligen läses mer än någon annan tryckt media.

I dagarna kan man bland annat läsa följande på baksidan av paketen:

Är du en energigivare? Känner du någon som du blir väldigt glad av att vara med? Som du mår extra bra av att träffa, bli pigg av och känner dig trygg med. Då är säkert den personen en energigivare. Vissa människor har en speciell förmåga att ge kraft till andra och få dem att må bra. Man brukar säga att de har karisma eller positiv utstrålning. Du kan träna upp din egen förmåga att bli en energigivare. Regel nummer ett är att visa ett positivt intresse för andra människor. Alla har ju både goda och dåliga sidor, men fokusera på de goda istället för att reta dig på de dåliga. Du kan tex ge ärligt menande komplimanger, erbjuda din hjälp eller bara lyssna när någon behöver prata om ett bekymmer. Får du andra att må bra, får du positiv energi tillbaka.

Ett väldigt enkelt budskap! Idag så kom detta urklippta meddelande på posten från Sverige. Från en vän som skrev att hon tänkte på mig när hon läste detta. Att jag ger henne energi.

Så hon tar sig tiden att klippa ur detta meddelande på mjölkpaketet. Skriver till en massa snälla saker och går till postlådan med brevet. Allt detta bara för att. Snacka om att själv vara energigivare!

Bild från Arla

Tuesday, November 6, 2007

Solpaneler i Berkeley

Berkeley blir först ut i landet med införa ett system som innebär att invånarna kommer att kunna köpa solpaneler utan att behöva betala för dem vid installationstillfället. Kostnaden kommer istället att spridas över 20 år med väldigt låg ränta.

Eftersom det är den initiala kostnaden som av många anses vara orsaken till att de inte investerar i solpaneler, så hoppas man med detta nya program i Berkeley att många invånare nu ska göra slag i saken och skaffa solpaneler.

Solpaneler i soliga Kalifornien. Det kan väl inte bli bättre än så!



Bild från Akeena Solar

Imse Vimse...

Imorse när jag skulle torka ansiktet så trillade den här krabaten ur handduken. iiiiiiiiiiiiiii (ok, barnen är här, skärp dig)...iiiiiiiiiiiiiiåååååååååååååååhhh, vilken fin spindel. Har ni sett!



Det var för övrigt den största spindeln jag sett här. Vi har ju inga sådana där ludna, stora, håriga rackare här som finns på andra håll i landet. Och det är jag evigt tacksam för!

Monday, November 5, 2007

Kuligt litet sällskap

Eftersom det fortfarande är ganska varmt ute men vi har tagit in grod-poolen, så bestämde sig dottern helt enkelt för att fixa egen pool. Skam den som ger sig...



Ikväll när vi lagt lillbrorsan så sa hon. -Mamma, nu tycker jag vi ska ha mysigt. Hon sprang och hämtade levande ljus, släckte lamporna och så fick jag fixa majskolvar som vi mumsade på.

Sunday, November 4, 2007

YouTube

Ni som läser min blogg vet att jag ganska ofta har med videoklipp från YouTube. Jag måste säga att jag verkligen gillar att surfa runt på denna site efter nyheter, klipp på presidentkandidaterna, filmtrailers eller annat som kan vara av intresse. Idag läste jag en artikel i New York Times om YouTube och om vilka videosnuttar som är mest populära.

Det videoklipp som är mest omdiskuterat är "The Truth About Islam From an Ex-Muslim Lady". Detta klipp har spelats över 1.5 miljoner gånger och har idag 213 767 kommentarer (var sjunde gång denns snutt visas är det någon som skriver en kommentar).



"Atheist" ligger på tionde plats vad gäller mest omdiskuterade videoklipp på YouTube.


Vilket är då det mest sedda klippet? Ni har säkert redan sett det, "Evolution of Dance" som spelats över 63 miljoner gånger!

Saturday, November 3, 2007

Vem skulle du rösta på?

Här har du ett test där du kan kolla vilken presidentkandidat i USA-valet du ligger närmast vad gäller vilka frågor som är viktiga för dig och dina åsikter i olika frågor.

Mitt resultat: Jag ligger närmast Hillary (81%) och sedan Bill Richardson (80%). Det här ju givetvis inget vetenskapligt test. En kompis som också gjorde testet fick som topp-kandidater Mitt Romney och Johan Edwards, vilket ju är högst otroligt resultat eftersom dessa två kandidater skiljer sig så mycket. Men jag tyckte det var lite kul ändå. Hur ser det ut för dig?

American Gangster

Idag var det date-night med maken och efter middagen gick vi på bio. Vi har oftast svårt att bestämma oss för en film som vi tror att båda kommer att tycka om eftersom vår filmsmak skiljer sig väldigt mycket. Men idag enades vi snabbt om att se Amercian Gangster, som hade premiär idag. Filmen är baserad på en verklig berättelse om en svart man(som spelas av Denzel Washington), som på slutet av 60-talet lyckades slå sig in på en marknad som förut helt dominerats av den italienska maffian - narkotikahandeln.

Filmen har två parallella handlingar, den ena följer vår amerikanska gangster och den andra följer den hederliga snuten, spelad av Russel Crow, som är ute efter att sätta dit gangstern. Låter kanske som en historia vi sett/hört förut? Jo, men trots att filmen är 2 timmar och 37 minuter lång så finns det inte en minut i filmen som känns onödig eller långsam. Den är spännande från början till slut.

Denzel är suverän, han är i ena stunden en karismatisk och humoristisk affärsman, och i nästa en hjärtlös narkotikahandlare och mördare. Han är lika trovärdig i bägge fallen och han sköter balansakten mellan de båda på ett enastående sätt. Jag tycker personligen att hans tolkning är av kalibern Oscars-material, så bra är han!

Russel Crowe är ju också en bra skådis men trots att han också gör en bra insats så är det Denzel som skiner, helt klart.

Jag tror att filmen är såpass allround så att den kommer att tilltala en bred publik och jag skulle verkligen rekommendera den.

Friday, November 2, 2007

Mycket ny tv-reklam inför primärvalen

John McCain


Mitt Romneys reklam som börjar visas idag i New Hampshire


Barack Obamas nyaste tv-reklam som börjar visas i New Hamsphire imorgon

Thursday, November 1, 2007

Seinfeld gör comeback

Denna gång har han dock inte med sig sina vänner Elaine, George och Kramer. Han gör comeback som ett bi. Eller rättare sagt, han lånar ut sin röst till ett bi. I Bee Movie, som har premiär imorgon.

Dottern ska se filmen på söndag, då hon ska gå på bio-popcorn-pizza kalas. Hade gärna gått jag med, men jag är inte bjuden... ;)

John Edwards nya tv-reklam

Om dryga 2 månader är det dags för första primärvalen, närmare bestämt i Iowa, den 4 januari. Iowa har nämligen ändrat datumet, för att kontra mot alla stater som flyttar fram sina primärval till tidigare datum . Iowa kommer fortfarande att vara först ut och därmed ha kvar sin roll som delvis tongivande i primärvalen.

John Edwards ligger efter såväl Clinton som Obama i flera undersökningar i de tidiga staterna Iowa, New Hampshire och South Carolina. Det är dags att spurta mot den 4 januari och dra i en högre växel. Här kan ni se hans nya reklam som börjar visas i Iowa idag:



Man kan ju undra varför det inte finns med annat än vita människor i reklamen, människorna han hänvisar till som dem han jobbar för. Så jag kollade upp demografin i Iowa och det visar sig att hela 94% av invånarna i denna stat är vita. Kanske en förklaring...?

Obama rockar hos Ellen