Wednesday, February 21, 2007

Asyl för världens misshandlade kvinnor

Häromdagen läste jag en mycket intressant artikel i New York Times om asylsökande kvinnor som blivit misshandlade. Kvinnor som blivit misshandlade av sina män och som inte fick något som helst skydd i sina hemländer.

Förra året gav FN ut en rapport som just tog upp detta ämne och som uppmanade till bättre skydd för dessa utsatta kvinnor. Tyvärr fanns det inga riktlinjer för hur detta skulle ske. Så frågan är nu om dessa kvinnor har rätt till asyl i USA.

Artikeln tog upp några kvinnors berättelser, ex Vallabhaneni från Indien, som blivit sparkad av sin make så att hon fick underlivsblödningar och slagen så hon tappade lukten. Hon gick till den indiska polisen som höll hennes make kvar i en natt, men när han kom tillbaka så blev hon så slagen så att hon fick ligga på sjukhus i 2 dygn. Hon blev så desperat så att hon lämnade sina 2 barn (10 och 10 år) hos sina föräldrar och reste till USA där hon sökte asyl (med förhoppningen om att återförenas med sina barn där).

Detta hände för 10 år sedan och hon har fortfarande inte fått ett beslut om huruvida hon får asyl eller inte. Hon har hamnat i någon form av politiskt beslutfattningsvakuum, där det inte finns klara riktlinjer för hur dessa misshandlade kvinnor ska behandlas.

Enligt FN:s riktlinjer (närmare bestämt UNHCR) så ska följande personer få asyl: Personer med rädsla för förföljelse pga en av följande 5 anledningar - politisk åsikt, folkslag, religion, nationalitet eller tillhörande av en viss social grupp, ska inte skickas tillbaka till sina hemländer. En viss social grupp var inte definierat och kön nämndes inte specifikt.

En taxichaufför från El Salvador sökte asyl eftersom han var rädd för gerillan eftersom han tillhörde ett taxi-kooperativ. Hans ansökan nekades med hänsvisning att han faktiskt befann sig i en ställning med ett alternativ, dvs byta jobb. En kvinna från Togo sökte asyl för räsla att behöva genomgå omskärning, något som alla i hennes stam tvingades att göra, hon fick asyl eftersom hon faktiskt inte hade något alternativ, hon var kvinna och skulle därför tvingas till omskärelse.

En kvinna från Guatemala, Alvarado, blev misshandlad av sin man och fick ingen hjälp av myndigheterna (precis som indiska Vallabhaneni). Hon lämnade sina barn och sökte asyl i USA 1996. Hennes asylansökan nekades med motiveringen att hennes man inte misshandlade henne pga hennes kön utan för att hon var hans fru. Hon blev beordrad att återvända till Guatemala, men i sista stund blev detta beslut upphävt.

Till denna dag finns det inte ett beslut i denna fråga om asylsökande, misshandlade kvinnor. Det diskuteras om huruvida hustrumisshandel kan liknas vid gruppförföljelse osv...Det finns dock ett förslag med support över partigränserna (support från tungviktare som Hillary Clinton och Sam Brownback) som går ut på att om hustrumisshandeln är grav och om landet där den sker inte hjälper kvinnan, då ska USA bevilja asyl.

Hoppas att detta förslag går igenom imorgon!!

2 comments:

Mathias said...

"Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free". Asyl borde inte behövas.

Monica said...

Mathias,

Emma Lazarus...du kan du!! Visst är det den meningen som är skriven på en plakett på Frihetsgudinnan??