Monday, February 26, 2007

Dagen efter Al Gores Oscar

Drudge Report (Matt Druge, konservativ internetjournalist som bland annat ansågs vara delaktig till att ligga bakom John Kerrys nederlag i valet 2004 mot Bush) försöker nu smutskasta Al Gore bland annat genom att skriva om Gores familjs enorma (enligt Drudge) energiförbrukning, om att Gore flyger kors och tvärs och därmed förorenar miljön etc.

Al Gore har dock kontrat med att förklara att hans familj följer den miljömedvetna linjen och att de har solpaneler, kör med 100% grön energi i hemmet och andra miljövänliga teknologier. Han gör också klart att hans familj gör vad som kallas för "carbon offsets", dvs de tittar på vilka utsläpp familjen gör vad gäller koldioxid (detta kallas för "carbon footprint") och sedan försöker nollställa famljens negativa påverkan på miljön genom att betala in offsets. Här kan du kolla din egen påverkan på miljön!

Goda nyheter är att idag meddelade 5 guvernörer i västra USA (Washington, Oregon, Kalifornien, Arizona och New Mexico) att de med gemensamma ansträngningar ska jobba mot minskade utsläpp. (det finns sedan tidigare liknande samarbete mellan 11 stater i nordöstra USA. Kalifornien, Washington och Oregon har tidigare samarbetat men med blygsamma mål och utan att vara speciellt effektiva)

Så det händer en del, Drudge kommer nog även förtsättningsvis vilja sätta dit Al Gore, men jag hoppas att herr Gore har tillräckligt med vind i seglen för tillfället för att behöva oroa sig över små sidpustar.

5 comments:

Fia said...

En motståndare som skriver negativa kommentarer kan ibland hjälpa till att föra ut ett budskap - om den som blir angripen har bra argument att komma tillbaks med "blinkar med ena ögat"

Tror att det kan vara det som avses med det engelska uttrycket "Blessing in disguise".

Mikael said...

Men visst är det lite hyckleri och ett trovärdighetsproblem för herr Gore. Behöver han 8 dass? Med ett så stort hus så borde det finnas en hyfsad trädgård därtill...utrymme for jordvärme och mer solpaneler.

Klantigt att exponera sig som han gör via så höga energiräkningar. 95% av hans målgrupp ligger säkert bättre till (< 8 skithus) och slipper betala av sina samveten med "offset-pengar". Jag förutsätter att hans familj kör vettiga hybridbilar dvs. Prius eller liknande mellanklassbil. SUV hybrider med 400hp typ Lexus rh400 är mest buffel och båg tillverkade för att klara testprogrammen bra. Kör dom kanske riktiga elbilar? Jag menar, kör...inte bara äger;-)

Gores 8 skithus förbrukar dessutom säkert mer vatten (drickbart innan spolning) i veckan än vad en normal afrikansk by gör av med per år...

Nu lät jag väldigt negativ för jag gillar Gore och vad han gör men han serverar gratis straffsparkar till alla konservativa med sitt flotta leverne. Man kan lätt få intrycket att sakfragan spelar mindre roll, bara man kan leva gott på att föra fram den.

Stenar och glashus...;-)

/Mikael

Anne said...

Ärligt talat skiter jag i om Al Gore inte helt lever upp till exakt allting av det han lär ut och förespråkar. Men kan han (vilket han ju uppenbarligen lyckats med) få upp ögonen för klimatfrågor för vanliga Svenssons runt om i USA och västvärlden, så är det än viktigare och mission accomplished.

Mikael said...

Som sagt, jag gillar vad Gore gör men det gäller ju att vinna över och övertyga dom som ännu inte fattat vad det handlar om, dom konservativa. Att övertyga redan frälsta är inte så svårt.

Det är bra att han får mediatid för riktiga sakfrågor men det är slarvigt att förse motstandarna med ammunition.

Nu när Bush inte kan bli omvald fler gånger så verkar han ju också ha hoppat på miljötåget...eller så vill han bara putsa sin obefintliga gloria.

/Mikael

Monica said...

Fia, jo du har rätt! Det är ju häftigt med nätet, eftersom man på ett enkelt sätt kan få ut information till så många. Problemet är ju om man får ut felaktig information som blir "sanning".

Frasse och Anne,
visst är det så att Gore måste ta sitt ansvar vad gäller miljön också och jag kan förstå att man med liknande uppgifter kan få människor att ifrågasätta honom, men han kommer att bli/blir ifrågasatt i vilket fall. Jag läste en artikel om ämnet där folk kunde kommentera och det var läskigt hur hatsika vissa var mot honom och utmålade honom som en hemsk domedagsprofet.

Men jag tyckte att Gore svarade med bra argument. Han tar ansvar för sina "footprints" och uppmanar oss att göra detsamma.