Saturday, February 10, 2007

USA och abortfrågan

Det utförs ca 46 miljoner aborter per år i världen. 26 miljoner aborter i länder där det är lagligt och 20 miljoner där det är olagligt, enligt Guttmacher Institute. I USA utförs det ca 1.3 miljoner aborter per år, vilket innebär att det i USA utförs fler aborter än i Sverige i proportion till folkmängden (i Sverige ufördes 34 978 aborter under 2005).

Enligt en undersökning utförd av CBS news 2006, så var endast 42% av amerikanarna för legal abort (pro-choice) medan 55% var emot (pro-life). Av de 55% som var emot legal abort tyckte dock 33% att det skulle vara lagligt vid fall av våldtäkt, incest eller om barnafödande utgjorde fara för kvinnans liv. Men enligt en annan undersökning (CNN) från början av året där frågeställningen gällde huruvida man vill att lagen för fri abort ska upphävas, så svarade 62% nej och 29% ja, att de vill få till en ändring på denna lag.

Abortfrågan är en het potatis och har varit så under många år. Karl Rove, som varit Bush rådgivare under flera år och även kallats för "Bush brain" har med lyckat resultat drivit denna fråga som en av kärnfrågorna under valen då Bush vunnit.

Abort blev lagligt i USA 1973. Men som framgår av ovan nämnda opinionsudnersökning så är stor del av USA:s befolkning emot laglig abort. I valet 2008 så kommer denna fråga bli ytterst viktig igen.

New Yorks förre borgmästare Giuliani är för tillfället republikanernas favorit till presidentkandidatposten enligt olika undersökningar. Men han kommer att få stå till svars för att han är för legal abort, inget som ses med blida ögon av den konservativa högern.

Mitt Romney, just nu nr 4 efter Giuliani, McCain och Gingrich i opinionsundersökningarna, var så sent som 2002 för legal abort men har nu ändrat sig är emot. Mycket suspekt och kritiker anser att han var pro-choice för att bli guvernör i Massachusetts och nu ändrat sig till pro-life för att ha större chans i presidentvalet.

En intressant synvinkel på det här med fri abort framhävs i boken Freakonomics (en mycket intressant bok som jag rekommenderar). Enligt boken så är det just legaliseringen av aborten 1973 som bidragit till minskad kriminalitet under 1990-talet här i USA. Författarna menar att oönskade barn är mer benägna att få problem som vuxna, både vad gäller kriminalitet och droger. Med legaliseringen av aborten så avvärjdes en hel generation av oönskade födslar och därmed även deras framfart som vuxna kriminella under 1990-talet (ok, denna teori har fått en hel del kritik och bestod av några statistiska fel, men den är intressant ändå).

En kriminalisering av abort skulle givetvis inte eliminera aborter, utan de skulle ske i skymundan som förr i tiden. Kan inte alls sympatisera med detta bakåtsträvande!

7 comments:

Anonymous said...

Intressant inlägg, mycket intressant. Undrar hur procentsiffrorna (för/emot) ser ut om man jämför område för område, typ västkust mot södern osv...

Mathias said...

Intressant. Efter mycket övervägande håller jag numer med WJ Clintons mål om "safe, legal, and rare".

Levitt är som jag förstått det, i första hand ekonomisk statistiker, och påpekar bara ett samband han tycker sig se. Samtidigt är man, i mitt tycke, inne på en mycket farlig (kinesisk?) väg om man börjar förorda aborter för ensamstående, fattiga, svarta, etc, för någon sorts samhällerligt bästa. (Nej, jag anklagar dig VERKLIGEN INTE för att göra något sådant.)

Mathias said...

CNNs poll, som är den senaste och som jag tycker, mer relevant formulerad, ger den nuvarande ordningen ett gott stöd:
http://www.pollingreport.com/abortion.htm

Monica said...

Mathias,
kanon att du ser till att jag inte somnar vid tangenten, jag uppskattar det VERKLIGEN!!

Jag har lagt till infon om CNN undersökningen, för du har rätt, den är mer relevant!

Monica said...

Anne,

här hittade jag info om hur procentsiffrorna såg ut stat för stat 2005.

http://www.surveyusa.com/50State2005/50StateAbortion0805SortedbyProLife.htm

Anonymous said...

I visited various blogs but the audio quality for audio songs present at this site is in fact excellent.



Here is my web-site :: cellulite treatment

Anonymous said...

laser treatment rosacea Mo Valley

Feel free to surf to my site; Vancleave rosacea laser treatment