Monday, February 12, 2007

Kriminalitet, rädsla och låsta dörrar

Jag såg flera polisbilar stående på gatan tidigare idag och det visades sig senare att det var på grund av att en av våra grannar precis avlett ett inbrottsförsök. Grannen berättade att det knackade på dörren och när han tittade i sitt kikhål så såg han en stor kille med något föremål i handen som såg skräckinjagande ut. Grannen valde att inte öppna dörren. Då hör han hur killen hoppar över muren till hans trädgård och ser snart att han närmar sig bakdörren. Grannen började skrika och killen springer tillbaka till sin bil och kör iväg.

Palo Alto, där det som idag kallas för Silicon Valley startade, är en stad med eleganta hus, bra skolor och människor med hög levnadsstandard. Kriminaliteten har här varit relativt låg (och är fortfarande lägre än i genomsnittliga USA) men det håller på att ändra sig. Vi ser en ökning, en trend som inte följer resten av USA där kriminaliteten sjunkit sedan 1990-talet.

De vanligaste brotten som bilstölder och inbrott är de som ökat de senaste åren här i Palo Alto. Mellan 2004 och 2005 ökade tex inbrotten med ca 30%.

Polisen i Palo Alto hävdar att den ökade kriminaliteten är drogrelaterad, mer specifikt att den beror på en ökad användning av drogen crystal meth. Denna drog är relativt billig och kan tillverkas hemma i köket. (en fråga som jag får undersöka är hur detta ser ut i övriga USA, det får bli i ett annat inlägg)

Jag önskar att det inte vore så men jag blir väldigt påverkad av medias budskap om faror som lurar överallt och människors rädsla. Här kollar folk in på nätet var det bor straffdömda sexbrottslingar och påpekar gärna att just vid den parken ska man akta sig speciellt för där bor det en, håller barnen nära sig för rädsla att någon ska kidnappa dem, låser alltid dörren så att ingen ska klampa in i deras hem, sover med stängda fönster så att ingen ska kunna kliva in och ta barnen när de sover, kör barnen till skolan trots att det är runt hörnet osv. Ett inte oansenligt antal människor i USA har vapen i hemmet för att försvara sig (även min då 18-åriga värdsyster i Kansas City, där jag var utbytesstudent, hade en under sängen).

Ni som sett Bowling for Columbine av Michael Moore förstår vad jag menar! Denna Oscars-belönade dokumentär handlar om just denna rädsla som finns hos en stor del av den amerikanska befolkningen och hur media skyller de dryga 11 000 vapenrelaterade dödsfallen i USA på allt från satan till videospel.

Får börja låsa dörren!

0 comments: