I Iowa heter primärvalen "caucus" (till skillnad från primary). Processen skiljer sig från primaries runt om i landet. Titta på videon som beskriver hur dessa caucuses i Iowa går till.
Republikanernas och demokraternas val skiljer sig alltså också åt i Iowa. Man kan med information om hur exempelvis demokraternas val förstå att opinionsundersökningarna inte är alltför tillförlitliga eftersom en persons andrahandsval kan bli avgörande i hur slutresultatet ser ut. Och av de dryga 2,9 miljoner invånarna så kom ca 124 000 till demokraternas caucuses förra valet, 2004, vilket innebär ca 4% av befolkningen.
Det inte är helt lätt att sätta sig in i hur dessa USA-val fungerar - helt klart!
Monday, December 31, 2007
Hur funkar primärvalen i Iowa?
Posted by Monica at 9:34 AM 3 comments
Labels: Politik, USA-valet 2008
Sunday, December 30, 2007
Svenska getton i Norge
Mitt första jobb efter avlsutade högskolestudier var på ett extremt snabbt växande, internationellt företag. Efter 2 år i Sverige räknades jag som expert på mitt område och jag började få uppdrag runt om i Europa. För att hjälpa till i öppningsfasen av lokala kontor, med utbildning eller så skickades jag till problemområden för att städa upp.
Mitt första uppdrag var i Oslo. Vårt kontor där hade inte skötts som det skulle och jag skulle försöka få ordning på allt från ekonomi till att vi fick till rätt procedurer och rutiner, personalutbildning osv. Det var tufft och såhär efteråt kan jag villigt erkänna att jag var för oerfaren. Men mission accomplished trots att jag gick på flera missar. Ni vet, sådant som man lär av, mycket mer än av att läsa om hur det ska gå till i en management-bok.
En sak som jag reflekterade över under mitt dryga halvår i Oslo var att det fanns så många svenskar där, som jobbade inom service-industrin. En artikel i New York Times idag tar upp just det här med att det numer bor och jobbar väldigt många svenskar i Norge. Närmare 35 000. Och norrmännen skojar numer om de "svenska gettona".
Posted by Monica at 4:34 PM 3 comments
Labels: Sverige och svenskarna
Sista helgen innan första primärvalen
Kolla ett inslag på ABC här.
Posted by Monica at 10:02 AM 1 comments
Labels: Politik, USA-valet 2008
Saturday, December 29, 2007
Solpanelsväska
Jodå, denna lilla goding till väska har en solpanel som laddar ett batteri inne i väskan som i sin tur kan användas för att ladda mobil, iPod eller likanande. Det gäller bara att ställa ifrån sig väskan med solpanelen mot solen, en solig dag kan batteriet bli full-laddat på 6-8 timmar.
Logan, en snygg och miljövänlig väska. Den kostar 412 dollar vilket kanske inte är mycket för er därute som köper designerväskor, men dryga 5-10 gånger så mycket som jag vanligtvis lägger på en väska!
Posted by Monica at 2:41 PM 4 comments
Labels: Handel och konsumtion, Miljön
De ekonomiska konsekvenserna av Bush
Det skriver Nobelpristagaren i ekonomi, Joseph E. Stiglitz, om i månadens nummer av Vanity Fair.
Bush skattesänkningar kommer (om de står fast) leda till att de fattigaste 20% av invånarna har fått en skattesänkning med i genomsnitt 45 dollar år 2012 medan de som tjänar över 1 miljon dollar om året får en inte helt oansenlig summa på i snitt 162 000 dollar (ca 1 miljon svenska kronor) i minskad skatt.
5.3 miljoner fler lever nu i fattigdom jämfört med när Bush kom till makten.
Irak-kriget har hittills kostat uppemot 500 miljarder dollar men Joseph E. Stiglitz menar att den verkliga siffran förmodligen ligger runt 2000 miljader dollar (om man räknar med indirekta kostnader som exemplevis vård och invaliditetsersättning för alla de sårade återvändade soldaterna, utrustning som används i kriget (som kommer att behöva bytas vad tiden lider), osv...
Joseph E. Stiglitz arbetade som chef för Bill Clinton-administrationens ekonomiska rådgivare och har även arbetat som chefsekonom i Världsbanken.
Posted by Monica at 12:46 PM 3 comments
Friday, December 28, 2007
Jul-bio
Under julhelgen har vi lyckats få in två biobesök. Först ut var bröderna Coens senaste film, No Country for Old Men. En galning som singlar slant om människors liv. Mord, blod, spänning och enastående skådespelarinsatser.
Charlie Wilson's War handlar om kongressledamoten som tillsammans med en CIA-snubbe genom olika kontakter får till finansiering av vapen till afghanerna i kampen mot Sovjet. Eftersom filmen är baserad på verkliga händelser så är filmen en historialektion, framförd på ett underhållande sätt. Mycket sevärd!
Posted by Monica at 10:20 PM 1 comments
Labels: Film och teater
Thursday, December 27, 2007
En vecka kvar...
..och det är riktigt spännande inför primärvalen i Iowa som sker 3 januari. Mest för att vad som helst kan hända. Det finns idag inga givna vinnare, inte ens experterna uttalar sig om vem de tror på.
På demokraternas sida så visar undersökningarna att det är ganska jämnt mellan Obama, Clinton och Edwards. Iowa kan helt klart vinnas av vem som helst av dessa 3 kandidater. Clinton har på senaste tiden försökt att dämpa förväntningarna på sig själv i dessa 2 första stater och detta efter att hela hennes kampanj byggt på att hon är KANDIDATEN. Hon har ju under väldigt lång tid sett väldigt ohotad ut! Problemet är att om hon inte skulle vinna dessa två första staterna i primärvalen, ja då kommer hon förmodligen att få det svårt! Men hon har fortfarande en väldigt stor ledning nationellt.
På republikanernas sida är det också svårt att tippa vem som kommer att vinna de två första primärvals-staterna. I Iowa ser det ut som att det kommer att vara en fajt mellan Huckabee och Romney. Huckabee har ett väldigt flyt vad gäller undersökningarna och trots att många börjat räkna ut Romney ur racet så ska man inte underskatta hans organisation och insamlade pengar. Om Romney vinner de första två delstaterna, då kommer han att vara på god väg mot nomineringen som republikanernas presidentkandidat.
Giuliani å sin sida lägger sina kort på Florida, där primärvalet avgörs 29 januari. Han behöver vinna Florida och inte göra alltför uselt ifrån sig i de första staterna. Jag aldrig trott, tvärtemot många andra, att Giuliani kommer att vinna nomineringen. Han leder dock fortfarande i de nationella undersökningarna, tätt följd av Huckabee (ledningen ligger dock inom felmarginalen).
McCain har också haft flyt den senaste tiden och då framförallt i New Hampshire där han börjar närma sig Romney, som hittills haft ett starkt övertag där.
Som sagt, bara en vecka kvar och jag ser verkligen med spänning fram emot de första primärvalen.
Marc Ambinder om hur/om mordet på Benazir Bhutto kan påverka valet.
Posted by Monica at 10:05 PM 6 comments
Labels: Politik, USA-valet 2008
Sunday, December 23, 2007
Fox analyserar presidentkandidaternas julhälsningar och republikanernas race
Posted by Monica at 7:39 AM 0 comments
Labels: Politik, USA-valet 2008
Saturday, December 22, 2007
Från biltvätt till julfest
Igår satt jag med båda kottarna och väntade medan bilen tvättades. Kottarna älskar att tvätta bilen eftersom de då får ta en ridtur på en liten häst (jaja, inte levande alltså) och så får de popcorn som serveras i den lilla vänthallen.
Jag lägger märke till att en man sitter och liksom lyssnar på oss, eller han verkar helt klart intresserad av vad vi håller på med (vilket oftast är rätt mycket när båda kottarna är igång). Kanske är han intresserad av språk...eller en av dem som känner igen språket för att hans mormor/gammelfarfar eller liknande utvandrade från Sverige (hur många gånger har jag inte varit med om det scenariot?). Jojo, det visade sig vara det senare. Men han kunde också svenska så han tränade lite på mig innan det var dags att hoppa in i den färdigtvättade bilen. Innan vi sa hejdå så bytte vi email eftersom han var intresserad av att möjligtvis träffas igen, så att skulle kunna fortsätta träna på sin svenska lite då och då.
Jajamen tänkte jag, vad trevligt med denna öppenhet. Döm av min förvåning när jag redan samma kväll fick ett mail där mannen bjöd in mig och familjen på deras årliga julfest (som var dagen därpå, alltså idag). Jag tackar ju aldrig nej till en fest så det erbjudandet tackade jag ja till...och så blir det julfest med en massa människor som jag aldrig träffat förut. Kul!
Efter biltvätten bar det iväg hemåt för att lillkotten skulle sova middag. Storkotten tycker oftast att det är lite trist under denna stund på dagen eftersom hon hellre vill leka med någon. Så hon hoppade glatt upp när det knackade på dörren. Det visade sig vara ett äldre par som bor lite längre ner på vår gata som jag pratat med några gånger (och JA, även de har gamla släktingar från Sverige som kom till USA för länge sedan). De har hand om sitt barnbarn varje fredag (som är lika gammal som storkotten) och kom över för att se om vi var intresserade av att leka en stund. Jajamensan, dottern blev själaglad och jag fick en trevlig fikastund.
I love it!
Posted by Monica at 7:40 AM 8 comments
Labels: Familj och vänner, Livet i Kalifornien, Observationer
Thursday, December 20, 2007
Fiffig bag - Flip and Tumble
En liten boll som man kan ha i handväskan och bara vika ut vid behov. Väldigt fiffigt. För trots att det finns många eco-väskor så gäller det ju att alltid ha den tillgänglig och inte kvarglömd i skåpet hemma eller i bilen.
Posted by Monica at 2:37 PM 5 comments
Labels: Handel och konsumtion, Miljön
Wednesday, December 19, 2007
Julhälsningar från presidentkandidaterna
Mike Huckabee
Rudy Giuliani
Barack Obama
Hillary Clinton har ännu inte kommit ut med en julhälsning men detta är hennes senaste tv-annons
Mitt Romney försöker med sin senaste video visa på sin finfina karaktär som en man som tar till alla medel för att bekämpa brott. Han ger sig dessutom in på Giulianis revir som den brottsbekämpande presidentkandidaten som ska rädda USA från brottslingar, terrorister och annat av ondo.
Posted by Monica at 11:03 AM 6 comments
Labels: Politik, USA-valet 2008
Tuesday, December 18, 2007
Morden i San Francisco ökar
Igår eftermiddag mördades en man i San Francisco, det är mord nummer 97 i staden i år, vilket innebär högsta mordfrekvensen på över 10 år. Detta är dock en trend som vi kan se i många stora städer runt om i USA: Chicago, Houston, New York, Philadelphia osv...
Våldsbrotten har ökat i USA sedan 2005 men ligger fortfarande inte på den nivå som man kunde se i USA under början av 90-talet. Ökade gängaktiviteter och droganvänding anses vara några av orsakerna i de områden som sett denna ökning av våldsbrott.
I San Francisco ökade bland annat inbrotten med 25% mellan 2005 och 2006. En annan form av våld som ökat är det "spontana" våldet och skjutningar på på vägarna. I år har dessutom hittills dubbelt så många vapen beslagtagits i San Francisco jämfört med förra året.
På sfcrime.blogspot.com kan man läsa om alla mord i San Francisco under året och det finns också en karta på staden där varje mord är markerat på den plats det utfördes.
Posted by Monica at 7:28 AM 2 comments
Sunday, December 16, 2007
Fler stater ger upp avhållsamhetsundervisnings-bidraget
Jodå, nu verkar det som att fler och fler stater faktiskt struntar i att ansöka om bidrag för undervisning om avhållsamhet. Jag skrev i förra månaden om att fler undersökningar kommit ut om denna undervisnings ineffektivitet. Enligt Washington Post så verkar det som att inför nästa år kommer uppemot 15 stater inte att ansöka om detta bidrag. Kalifornien var först ut att inte ansöka redan 2000. Sedan följde Maine och New Jersey. I år följer även Virgina och Colorado med flera.
Fler stater (bland annat Ohio) har visat intresse för avhållsamhets-undervisningen, men vill inte undervisa endast avhållsamhet utan vill att den biten ska ingå i en generell undervisning i ämnet.
Förhoppningsvis kommer vi att längre fram se effekterna av denna förändring i undervisningen, i form av mer flitigt användande av preventivmedel, färre tonårsgraviditeter etc.
Posted by Monica at 1:51 PM 2 comments
Labels: Samhälle
Saturday, December 15, 2007
There's a first for everything...(av gästbloggar-Eva)
Först av allt: tack för alla snälla kommentarer till min premiär-blogg, blev helt tårögd..! Tog ett tag innan inspiration & tillfälle infann sig igen (därav anledningen till att det är just Monica och inte undertecknad som har en egen blogg)
Var hos frissan med vår tvåårga dotter härom dagen. Anledningen var inte bara att vi senaste veckorna klippt av flera dreads som bildats i burret samt att det varit väl många omotiverade snubblingar utan att vi befinner oss i landet som har ALLT-inklusive frisörsalonger för barn. Pedagogiska frisörer tänkte jag direkt-näpp! Bilar istället för stolar, TV skärmar med Happy Feet-filmen rullande, böcker, lekhus... you name it, var som att kliva in på ett medelstort dagis. Felicia hade sån't sjå att hålla reda på ratten, tutan och de spelande böckerna att hon inte ens märkte vuxen-saxen som kapade håret som en annan knappt får röra. Nu vet jag alltså vart problemet ligger när hon motsätter sig min borstning-vi har för liten lägenhet, vi får inte plats med fyra bilar, ett leksakshus och fem skärmar med dansande pingviner...och så säger de att materiella saker inte löser några problem...
Blödig förstagångs-mamma som man är frågar jag försynt om man kan få spara en lock. Denna lock står jag sen lite obekvämt och vevar med och vet inte riktigt var jag ska göra av-lägga i fickan? I plånboken? På Felicias hår och låtsas att den fortfarande sitter där? Vad som helst känns bättre än att stå där som en blödig mamma med VISA kortet i ena handen och hårtestar i den andra...
Då kommer det: Do you want a certificate for that?? Menade han det jag trodde att han sa?? Ett första-gången-på-salongen-certifikat? När det gick upp för mig att detta var dagens sanning kände jag hur löjligt lycklig jag blev. För en ynka dollar skulle den här mannen lösa hela vad-göra-med-locken-problematiken. Plus: att det finns ett diplom bara för detta ändamål måste ju betyda att det funnits en massa löjliga mammor innan mig som tårögda stått och trampat med en lock i handen. Aldrig mer ska jag skratta åt Tyskarna som åker mil efter mil i en varm buss i obygden bara för att få ett diplom som visar att de åkt över polcirkeln, besökt nordkap, trampat i sin första älgbajs... Diplom rules!!! I samma sekund som jag mottog certifikatet såg jag framför mig hur jag skulle rama in det och hänga upp det på ett väl synligt ställe i dotterns rum hemma i Sverige. Jiizz, hur lång tid tar det innan man slutar tycka att allt hon gör första gången helst ska dokumenteras, antecknas & diplomeras?? Flickebarnet är bara två och hon har redan tre bad-diplom (då är det inte förstagångs-events kanske ni tänker nu, men det är naturligtvis milsvid skillnad på första Babysimmet, första miniplasket och första FORTSÄTTNINGSKURSEN på miniplasket...) Och så nu ett klipp-diplom. Tur att man bara är förstagångsförälder en gång- ur ekonomisk synpunkt. Sambon tyckte jag var snudd på onödig när jag kom hem med en baby-tandborste för 70 (SJUTTIO) kronor (med ett otroligt greppvänligt handtag dock, & man måste ju faktiskt få rätt start på tandborstkarriären för att slippa framtida kariesangrepp)
Samma resonemang förde jag med mig själv när jag stod framför Babylands enorma pott-urval, man vill ju gärna att hon ska få en bra start även på den karriären för att slippa framtida....förstoppningar? Lite försiktigt frågar jag några föräldrar som ser betydligt mer föräldra-aktiga ut än jag om råd. Mycket riktigt; de har två-tre barn och konstaterar lite vist att: "En potta är en potta" Naturligtvis! Skrattar jag & smyger lite försynt tillbaka min 300-kronors-potta på hyllan och tar en "mellanklass-potta" Fortfarande obenägen att ta den billigaste, man vill ju ändå känna sig lite på den säkra sidan...
Några veckor tidigare när våren stundade hade jag stått och spanat på ett par coola Nike-dojjor
och såg framför mig hur fräckt dottern skulle springa omkring i dem i sina lika coola, matchande byxor. Naturligtvis frågar jag om råd eftersom det är de magiska FÖRSTA skorna som hon faktiskt kommer gå i och inte enbart sitta och gnaga på. Nike-skorna blev dissade av denna robusta dam i Ecco-tofflor. Istället drog hon fram ett par skor som närmast liknade handikapp-anpassade med rejäla stöd för både häl, vad & trampdyna. Cool eller foträt?? Skulle jag kunna leva med att mitt barn började gå som Forrest Gump bara för att jag ville matcha hennes byxor? (alt. inte lägga ner en förmögenhet på ett par skor lika stora som min ena handflata)
Självklart inte!!! Femhundra spänn fattigare åker jag hem med handikapp-skorna & känner mig som en förnuftig (men rätt töntig & numera fattig) mamma, motivering? Hon börjar ju bara gå EN gång!
Men vad händer OM man skulle få en tvåa och det är en kille, då blir det ju man ju förstagångs-kill-förälder...måste man fortsätta sitt certifierande då?
Posted by Monica at 12:44 AM 0 comments
Labels: Familj och vänner, Gästbloggare, Observationer
Friday, December 14, 2007
Michael Savage ger sig på Nobel-kommitten
Michael Savage har en av de mest populära radiotalkshows i USA med ca 8 miljoner lyssnare i veckan. Han är konservativ och har med sina uttalanden som "liberalism is a mental disorder" dragit på sig mycket kritik (och då inte bara från progressiva grupper utan även från de konservativa leden). Här är en utskrift av hans kommentarer om Al Gore och Nobels fredspris.
SAVAGE: "Midwest plastered with ice." Duh. It's the winter. Why is that a story? I mean, if the Midwest was not plastered by ice in the winter, that would be a story. You people would say, "Maybe there is something to do with global warming." But the fact that we're walloped with storms in the winter doesn't deter Al Gore-leone, the head of the Gore-leone crime family, from continuing his con? I don't understand that. This is unbelievable. He's the tutto di capo tutto -- whatever, tutto ruto ruto. The tutto di capo di tutto, or whatever. He's the head of the five families of deceit on the planet, Al Gore-leone.
You know, the Gore-leone crime family is now the number one crime family in the world, when you think about it. He's about to pull off the biggest scam in the history of the world. It's bigger than any bank heist, bigger than any drug deal. It's bigger than any counterfeiting scheme, and he's doing it all nice and natural with a little help from the socialist perverts in Norway, who gave him a Nobel Prize.
Why do I call them socialist perverts? Answer: because they are. By and large, 90 percent of the people on the Nobel Committee are into child pornography and molestation, according to the latest scientific studies.
I'll be right back. Be here or be absolutely nowhere.
Posted by Monica at 3:44 PM 0 comments
Wednesday, December 12, 2007
Slut på Jesus!
Posted by Monica at 11:53 PM 6 comments
Labels: Handel och konsumtion
Presidentkandidaterna om den globala uppvärmningen
Titta här för att se Katie Couric fråga ut 10 presidentkandidater om den globala uppvärmningen och huruvida de tycker debatten är överdriven. De flesta kandidaterna inser vikten av frågan och klargör att de anser att vi människor bidrar till uppvärmningen. Huckabee och Thompson är de två som avviker i frågan. Thompson tror att uppvärmningen kanske kan förklaras med klimatcykler medan Huckabee svarar att han inte är säker på frågans vikt ur ett klimatperspektiv. Vilken planet bor de på?
Posted by Monica at 12:35 AM 2 comments
Labels: Politik, USA-valet 2008
Tuesday, December 11, 2007
Pöss på dig kusin!
Mina föräldrar flyttade till Sverige för att undgå effekterna av ryssarnas ockupation av dåvarande Tjeckoslovakien. Släkten är stor men tyvärr kunde jag inte njuta av den eftersom jag bara träffade mormor en gång och farföräldrarna ett antal gånger under min uppväxt, det var första som tonåring som jag träffade resten av släkten och då började vi även åka till Tjeckoslovakien (och sedan Tjeckien) och kunde börja bygga upp dessa relationer.
Nu sitter jag själv här på andra sidan Atlanten, långt borta från släkten i Sverige. Inte alls samma situation, eftersom jag inte flytt från något, utan själmant tagit beslutet att flytta hit för jobbet och äventyret. Men släkten är långt borta. Så är det bara. Därför är det så underbart att se de små kusinerna leka och pussas och kramas nu när vi har släkt på besök. Det är så härligt att de redan har en sådan fin relation till varandra!
Posted by Monica at 9:25 PM 2 comments
Labels: Familj och vänner
Monday, December 10, 2007
Nu händer det grejer...
Romney har dragit igång tv-reklam där han ger sig på Huckabee, som det ju numer går helt fantastiskt bra för i opinionsundersökningarna.
Enligt CBS/NYT undersökning som släpptes ikväll: på republikanernas sida har Huckabees support nu nått ut utanför Iowa och han ligger bara en procentenhet (vilket ju ligger inom felmarginalen) bakom Giuliani på nationell nivå. Det är en upphämtning som heter duga eftersom han så sent som i oktober låg runt 4%. Romney går det också bättre för nationellt medan Giuliani har sett stödet minska, han var så sent som i augusti klar ledare i undersökningarna med närmare 40% stöd. Det ser även dystert ut för Thompson som McCain, vars siffror minskat kraftigt de senaste månaderna.
Giuliani 22%
Huckabee 21%
Romney 16%
McCain 7%
Thompson 7%
Men det är intressant att påpeka att i dessa undersökningar så säger ca 3 av 4 utfrågade republikaner att de fortfarande inte bestämt sig, dvs de kan fortfarande ändra sig. Endast 23% säger att de nu bestämt sig för vem de ska rösta på. 43% av republikanerna säger dock att de anser Giuliani vara den som har störst chans att vinna självaste presidentvalet, medan samma siffra för Romney är 18% och Huckabee 13%.
På demokraternas sida så leder fortfarande Hillary men Obama tar sakta med säkert in på henne.
Clinton 44%
Obama 27%
Edwards 11%
Bland demokraterna säger sig 40% ha bestämt sig för vem de ska rösta på, så helt klart fler än på republikanernas sida.Hela 63% anser att Hillary är den som har störts chans att vinna presidentvalet, endast 14% tror på Obama och 10% på Edwards. Enligt undersökningen anser demokraterna att Hillarys största tillgång är Bill och dessutom hennes erfarenhet, medan Obama anses vara en man som kommer att få till förändringar.
Oprah har ju som bekant hoppat på Obamas kampanjtåg men endast 1% av de tillfrågade anser att det kommer att förändra hur de kommer att rösta.
Posted by Monica at 8:38 PM 0 comments
Labels: Politik, USA-valet 2008
Vad ger mest status - Sverige vs USA
Idag skriver DN en artikel om det här med status. Vad svenskar, ryssar och amerikanare anser vara mest statusfyllt. Undersökningen är gjord av United Minds och vad som överraskade dem mest var hur bilden av USA som en nation av prylgalna människor (där fina bilar, diamanter och andra materiella föremål är viktigast) inte verkar stämma utan att amerikanarna faktiskt inte ligger så långt borta från svenskarna vad gäller åsikter om vad som ger status.
Och så hamnar IKEA långt ner på statuslistan här i USA också. Men vad gör väl det, jag drar dit idag för att bunkra lite mer inför julen och är stolt över mina IKEA-prylar i hemmet!
Mest statusfyllt i Sverige
1. Vara allmänbildad.
2. Vara duktig på sitt arbete.
3. Ha en egen ihoparbetad förmögenhet.
4. Kunna många språk.
5. Vara en engagerad och duktig förälder.
6. Lägga tid och pengar på att hjälpa behövande människor.
7. Ha ett långt och stabilt äktenskap.
8. Kunna bestämma över sin egen arbetstid.
9. Ha examen från universitet.
10. Ha möjlighet att vara ledig en längre, sammanhängande period.
Mest statusfyllt i USA
1. Vara duktig på sitt arbete.
2. Ha en egen ihoparbetad förmögenhet.
3. Äga ett företag.
4. Vara en engagerad och duktig förälder.
5. Vara allmänbildad.
6. Lägga tid och pengar på att hjälpa behövande människor.
7. Ha en examen från högskola/college.
8. Ha ett långt och stabilt äktenskap.
9. Ha examen från universitet.
10. Ha en doktorsexamen.
Lägst status i Sverige
100. Ha barnflicka/städhjälp och betala svart
99. Äga en äkta pälskappa/rock
98. Att förbättra sitt utseende med medicinska hjälpmedel
97. Gå i kyrkan varje söndag
96. Ha en 15 år yngre man
95. Ha en 15 år yngre fru
94. Äga en iPhone
93. Att gå i terapi
92. Engagera sig i kyrkans verksamhet
91. Vara singel med intensivt kärleksliv
Lägst status i USA
100. Gå i terapi
99. Ha en fulltecknad almanacka
98. Ha IKEA-möbler
97. Ha en 15 år yngre man
96. Betala mycket i skatt
95. Vara bra på tennis
94. Att förbättra sitt utseende med medicinska medel
93. Ha en 15 år yngre fru
92. Äga en äkta pälskappa/rock
91. Vara bra på att segla
Mest statusfyllda prylarna i Sverige
1. Ha en miljömärkt bil
2. Äga en ny bil
3. Äga tavlor med kända konstnärer
4. Äga en stor bokinsamling
5. Ha en vindsvåning
Mest statusfyllda prylarna i USA
1. Äga en ny bil
2. Äga tavlor av kända konstnärer
3. Ha en miljömärkt bil
4. Äga en stor bokinsamling
4. Äga en stor diamantring/halsband
Hur vi ser på medierna och vad som där ger mest status (samma resultat för bägge länderna).
1. Ha skrivit en egen bok
2. Ha en egen kolumn i välläst tidning
3. Ofta medverka i tv
4. Ha ett eget radioprogram
5. Ha en välbesökt blogg
Mest statusfyllda boendet i Sverige
1. Äga en gård
2. Äga ett hus utomlands
3. Ha ett designat och välinrett hem
4. Äga ett lantställe
5. ha en vindsvåning i ett attraktivt storstadsområde
Mest statusfyllda boendet i USA
1. Äga en gård
2. Äga ett hus utomlands
3. Ha ett designat och välinrett hem
4. Äga ett lantställe
5. Bo i stor villa på landet
Posted by Monica at 7:39 AM 9 comments
Labels: Jämförelser USA-Sv, Samhälle
Amerikanare älskar glögg de med
Dags för vår fjärde glöggfest här i USA och denna gången var det mycket folk, närmare 60 personer. Häftigt med blandningen av människor också, vi hade folk från Sverige, USA, Italien, Tyskland, Schweiz, Tjeckien, Kanada, Indien, Indonesien, Australien och Japan. Så ser vår bekantskapskrets ut och det är inget ovanligt här i Silicon Valley, som är en smältdegel av människor från världens alla hörn.
Vi bjöd på svenska jul-läckerheter som vörtbröd med ost,skinka och stark senap, danska snittar med julpålägg, lussekatter, pepparkakor, knäck, julmust, och så massor av glögg såklart!
Posted by Monica at 1:39 AM 7 comments
Saturday, December 8, 2007
Friday, December 7, 2007
Japp, han fick det hett om öronen!
Precis som jag skrev om Huckabee häromdagen så fick han det hett om öronen vad gäller hans roll i frigivningen av den våldtäktsdömde mannen som sedan våldtog och mördade en kvinna. Trodde kanske inte att det skulle gå så fort efter att hans väldigt positiva siffror i opinionsundersökningen i Iowa publicerats...
Posted by Monica at 12:34 AM 2 comments
Labels: Politik, USA-valet 2008
Thursday, December 6, 2007
Jag och Darth Vader (av gästbloggar-Eva)
Som jag redan nämnt är (numera VAR!) jag en blogg-Virgin. Jag var även ända tills igår en Yoga-Virgin. Tack vare min frivilliga svägerska fick jag möjligheten att testa det under mitt besök här i Palo Alto. Tio minuter för sent halkar jag in på passet och rullar världsvan ut mattan. Ganska snart inser jag varför världsvan är det sista jag borde känna mig på ett yoga pass:
1) Jag kan inte låta som Darth Vader
2) Jag är stelare än ett lysrör
3) Jag kan inte för min värld fokusera mer på min inre energi än hur kul det är att min sambo glidit hit iförd randiga pyjamas brallor.
Första halvtimmen av passet gick åt till att utröna varifrån Darth Vader-ljudet som fyllde lokalen kom (ni vet så där väsande det låter när nån har väldigt mycket i halsen alt. andas genom en riddar rustning). Min första gissning var att kvinnan mitt emot hade någon sorts andningsproblem-struma kanske?? Men går man verkligen på yoga då?? Nä, det måste vara nåt slags bakgrundsljud till musiken och vilket bra surround ljud de har! Plötsligt stannade musiken av en stund och surround ljudet var kvar?? Bannemej var det inte ungefär alla utom jag som hade Darth Vader-soundet! Eftersom man gärna vill smälta in testade jag några schyssta djupandningar. Resultatet blev föga insmältande, nu lät det mer som att jag höll på att falla i djup-sömn med tillhörande snarkningar. Ok. skit i andningen...
Nu hade rätt lång tid gått åt till att utröna huruvuda det var Darth Vader eller inte som infunnit sig på passet, så självaste stretch-övningarna hade hamnat lite ur fokus varpå yoga- fröken?ledaren?instruktören? vänligt men bestämt besökte min matta för att peta på mina höfter, knän & annat som stod åt fel håll. Ok. om jag bara fokuserar kan jag säkert också ta tag i min stortå med vänster hand medan höger ben är rakt och ryggen är sträckt och nacken avslappnad och....nä jag är ohjälpligt stelare än en farbror med käpp.
Ok. inre energi då? Låt se, energin ska sippra upp genom marken via fingrarna...men om man nu är så pass stel som undertecknad är, har man lite svårt att nå marken med fingrarna och vart ska då energin sippra från-anyone??
MEN det fanns fortfarande hopp! Avslappningen återstod och där kan jag utan att skryta säga att där var jag kung! Så tung så tung ända ut i naglarna-kanske hjälpte det att man inte varit så värst spänd/stretchad under passet, men nån nytta ska man väl ha av det också...
Posted by Monica at 10:56 AM 6 comments
Labels: Familj och vänner, Gästbloggare, Observationer
Tuesday, December 4, 2007
Gästbloggare Eva
Jag har fått äran att gäst-blogga under den månad vi tillbringar här i Staterna, vem är då jag?? Jo, Monicas frivilliga svägerska. Med frivillig svägerska menar vi (i alla fall jag eftersom jag uppfann ordet igår..) att vi var väldigt goda vänner redan innan vi blev svägerskor, dvs. Monica är inte en svägerska jag bara fick på köpet och plötsligt blev tvungen att låtsas ha någonting att säga till under jular & annat utan det kanon-tillskott i familjen man inget hellre vill än att fira såväl påsk som namnsdagar (om man nu vill fira det) med. Tillskott & tillskott förresten...när brorsan beslutade sig för att go west "förlorade" jag inte bara en bror utan även min goda vän att dela vardagen med(tack för det...) Well, well av den långa utläggningen kanske ni förstår att jag inte bara är svägerska utan även en ovan bloggare-this is my FIRST time-en s.k. Blogger-Virgin. Förutom det är jag även en Facebook-Virgin, en You Tube Virgin & närapå en data-Virgin, svårt att tro att man är syster med en Data-direktör, som min frivilliga svägerska uttryckte det häromdan...Vad ska jag då förgylla (alt. försämra)denna blogg med? Se mig som ett komplement till alla insiktsfulla politiska texter. Eftersom jag är sämre insatt än en öppen spis inom detta område, lovar jag att inte ens försöka mig på det, däremot har jag rätt mycket att säga om shopping-pirr, cute shoes & trådlösa vattenkokare & andra lyx-ämnen jag inte tycker får tillräckligt mycket plats i etern. See ya!
Posted by Monica at 8:09 PM 5 comments
Labels: Familj och vänner, Gästbloggare, Observationer
Och så kommer Mike Huckabee...
Mike Huckabee har nu seglat upp som en av topp-kandidaterna på republikanernas sida. Enligt en undersökning i Iowa så leder han nu inför de republikanska primärvalen där och han har dessutom nått till andraplatsen, efter Giuliani, i en nationell undersökning. Själv hade jag inte ens med honom i min lite utförligare presentation av de olika kandidaterna i juni.
Så tänkte skriva lite om hans bakgrund. Han är 52 år och föddes i Arkansas. Gifte sig med Janet endast 19 år gammal och har idag 3 vuxna barn. Studerade teologi och innan han började sin politiska bana arbetade han som baptist pastor i olika kyrkor och han anser att det här med att skilja på religion och politik är omöjligt.
Huckabee efterträdde Jim Guy Tucker som guvernör i Arkansas 1996 (Tucker efterträdde i sin tur Bill Clinton då denne blev president) och satt på den posten fram till januari i år . Han blev 2005 utnämnd till en av USA:s bästa guvernörer av TIME .
Inte helt otippat är Huckabee socialkonservativ och är emot abort, giftermål och partnerskap för homosexuella, emot vapenkontroll och för dödsstraff. Han har sagt att han skulle ha väldigt svårt att exempelvis säga ja till en vice-presidentpost om presidenten hade en annan åsikt i abortfrågan eftersom han anser denna fråga vara oerhört viktig. Han tycker även att det i skolorna borde läras ut om annat än evolutionsteorin vad gäller jordens skapelse, han tror ju själv inte på Darwins teorier. I immigrationsfrågan tycker han att USA:s gränskontroll ska stärkas men är däremot för att de illegala invandrarna vad tiden lider ska få medborgarskap.
Han har blivit kritiserats för att vara alltför liberal fiskalt eftersom Arkansas utgifter ökat och han samtidigt fått igenom ett antal skattehöjningar (som av många konservativa anses som något extremt negativt). Han har även haft en del negativ press kring olika uttalanden, som bland annat det här som jag skrev om tidigare i år. Huckabee var dessutom väldigt kritisk till livstidsstraffet för en viss herr DuMond som våldtagit en kvinna men när han sedan släpptes så våldtog och dödade han en kvinna. Detta är något som med all säkerhet Huckabee kommer att få till svars för framöver.
Mike Huckabee och Chuck Norris
Posted by Monica at 2:23 PM 4 comments
Labels: Politik, USA-valet 2008
Monday, December 3, 2007
San Francisco bortom turiststråken - Bernal Heights
Vi är ett gäng tjejer som bestämt oss för att utforska San Francisco, stadsdel för stadsdel. De flesta som kommer till San Francisco har ju sett Fisherman's Wharf, Golden Gate och Union Square. Men det finns så många fina kvarter spridda över hela hela staden. Igår tog vi oss in till San Francisco via Caltrain (som dagligen forslar 10 000-tals pendlare mellan städerna i Silicon Valley och San Francisco) för att utforska Bernal Heights, en lugn stadsdel med lite bohem-känsla, med många cafeer, fruktstånd, hem till många konstnärer och unga familjer som köper sitt första hus där. Stadsdelen är dessutom populär hos bland annat San Franciscos lesbiska kvinnor.
Vi började med att ta oss en titt på Alemany lopp-marknad och strosade sedan runt på Bernal Heights gator och tog oss en god lunch på populära restaurangen, The Liberty Cafe. Jag tycker personligen så mycket om de fina färgglada husen, som i och för sig inte är specialla för Bernal Heights utan för hela San Francisco. Och eftersom Bernal Heights är så kuperat så kan man se riktigt intressanta byggnadskonstruktioner.
Ser fram emot nya stadsdelar att upptäcka!
Posted by Monica at 10:39 PM 9 comments
Labels: Resor och Utflykter, San Francisco
Sunday, December 2, 2007
Sayulita - Mexiko
Sayulita är en liten by som ligger ca 40km norr om den stora turistorten Puerta Vallarta i Mexico. Byn har ca 4000 invånare och har varit väldigt populärt hos surfare sedan 60-talet. Byn är känd just för sin framtoning som en genuin, mexikansk by, turistvänlig men ändå inte överexploaterad. Vi bodde precis vid beachen i ett litet hus där bara sovrummen och toaletterna var inomhus medan kök och vardagsrum var utomhus. På kvällarna satt vi ute och läste och gick sedan och lade oss till havets brus. Vi kom hem utvilade och är en underbar upplevelse rikare.
Posted by Monica at 10:42 PM 2 comments
Labels: Resor och Utflykter
Saturday, December 1, 2007
Mexico Revolution Day
Tredje måndagen i November infaller den mexikanska högtiden Revolution Day. Mexikanska revolutionen var en period av politisk, social och militär konflikt i landet, som startade 20 november 1910 och varade till 1917. Under dessa år dog ca en miljon av de då 15 miljoner invånarna i Mexiko.
Eftersom vi var i Mexiko fick vi vara med när högtiden firades med parad i den lilla staden Sayulita. Barn som klädde ut sig och en av byns skönheter kom skridande till häst. Härlig upplevelse!
Posted by Monica at 10:51 AM 2 comments
Labels: Resor och Utflykter
Thursday, November 29, 2007
Direkt Demokrati i Kalifornien
Kalifornien och ytterligare 33 av USA:s stater har vad som kallas direkt demokrati. Det innebär att man till skillnad från representativ demokrati, som vi har i Sverige, vill ge alla medborgare möjlighet att bland annat fatta beslut och skapa/ändra lagar.
För att få igenom ett initiativ till en omröstning, som ex. en lagändring måste ett visst antal påskrifter samlas ihop (här i Kalifornien behövs mellan 5 och 8 procent av antalet som röstade i föregående guvernörsval).
Inför förra valet här i Kalifornien så läste jag igenom de olika initiativen och det inte alls helt lätt att förstå språket. Jag har frågat vänner och bekanta om hur de tacklar denna läsning och det verkar som att de flesta pratar med någon de litar på som får ge dem sin input i de olika frågorna. Olika fackföreningar ger också tips till sina medlemmar om hur de ska rösta. Här kan du se hur luntan som skickades ut inför valet 2006 såg ut!
Det mest kända initiativ här i USA är Proposition 13 där Kaliforniens medborgare 1978 beslöt att sänka fastighetskatten med hela 57%, från 12 miljarder dollar till 5 miljarder. Trots att politiker i båda partierna var emot förslaget så röstades det igenom av medborgarna och dessutom så beslöts om fortsatta restriktioner vad gäller framtida höjningar av fastighetskatten.
Det är denna form av direktpåverkan som enligt Peter Schrag, författaren till California America's High-Stakes Experiment, är en faktor bakom problematiken vad gäller Kaliforniens dåliga ekonomi och stora budgetunderskott. Han skriver att dessa initiativ är kostsamma samt att det faktiskt är de med pengar som får igenom sina initiativ. Precis som inför guvernörs- och presidentvalkampanjerna så samlas det ihop pengar till kampanjerna att påverka opinionen vad gäller dessa initiativ.
Recall är en annan ingrediens i den direkta demokratin i Kalifornien. Med tillräckligt många röster (närmare bestämt 12% av det antal som röstade i föregående guvernörsval) så kan man få till en omröstning om att avsätta en sittande guvernör. Det har bara skett 2 gånger i USA:s historia. Först ut var Lynn J. Frazier, som 1921 avsattes i North Dakota genom en recall. Vi har själva varit med om den andra recall (och än så länge sista) då Kaliforniens guvernör Gray Davis avsattes 2003, efter att ha blivit återvald året innan. Det var denna recall som gav Schwarzenegger chansen att bli guvernör, för när det röstades om huruvida Davis skulle avsättas eller inte så röstades det samtidigt på vilken kandidat som skulle ersätta Davis. Schwarzenegger hade förmodligen inte haft lika stora chanser i ett vanligt val.
Peter Schrag om direkt demokarti:
The conventional legislative process, for all the logrolling that sometimes accompanies it, is usually subject to a whole range of institutional checks that the initiative is not - committee hearings, expert witnesses, public debate, two-house agreement, executive veto, as well as the intrinsic legislative impulse to compromise and accommodate as many sides and interests as possible. None of that occurs in direct legislation, which is a winner-take-all process that, by its very nature, is rarely respectful of political minorities.
Posted by Monica at 3:12 PM 15 comments
Labels: Politik
Wednesday, November 28, 2007
Dust Buster Rambo
Japp, makens nya inköp, en dammsugare. Får en känsla av att han tror han är Rambo när han dammsuger...fast vad gör väl det, han får väl tro att han är vem som helst eller att han gör vad som helst...så länge brödsmulorna försvinner från golvet.
Posted by Monica at 8:15 PM 9 comments
Labels: Familj och vänner
Tuesday, November 27, 2007
Vilken låt?
Apple Mcintosh grundare, Jef Raskin, har en son som är finurlig han med. Sonen, Aza Raskin, lanserade för några veckor sedan siten Songza. Det är som en jukebox på webben. Du kan söka efter en låt och sedan lyssna på den direkt. Fullt med svensk musik också.
Posted by Monica at 8:28 PM 6 comments
Labels: Webben
Semesterlektyr
En sak som jag bara älskar med semester är all den extra tiden som kan ägnas åt läsning. Under vår vecka i Mexiko hann jag med hela 3 böcker.
Först ut var Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren. Hercule Barfuss föds på en bordell i Tyskland i början på 1800-talet. Hercule föds vanställd och döv men med en förmåga att läsa andras tankar. Man får följa hans liv som är kantat av djupa tragedier men också av kärlek - mot alla odds! Boken tar läsaren från bordellen till dårhus, kloster, Vatikanen och sedan vidare till USA. Med ett liv som skulle ha tagit död på de flesta fortsätter Hercule att andas, leva och älska.
En färgstark roman som är välskriven och lättläst,som även får en att ta sig en titt på sig själv!
För att fortsätta lite på temat från förra boken så är huvudpersonen i nästa bok,Parfymen, även han missfoster. Men medan Hercule är vanställd på ytan så har Parfymens huvudperson, Grenouille, ett inre som skulle få vem som helst att rygga - om de kunde se det vill säga! Grenouille föds i en hög av fiskslamsor i Paris fattigkvarter, det är inte meningen att han ska leva, men mot alla odds så överlever även han vedermödor som skulle tagit kål på de flesta. Han saknar helt kroppslukt men har däremot ett luktsinne som ingen annan - han glömmer aldrig en doft och han kan känna doften av en person på långa avstånd och kan sniffa sig till precis vad de ätit, var de varit och och vad de har i väskan. Han blir besatt av den, för honom, underbaraste av dofter, den av en ung vacker kvinna. Han vill, som parfymören, konservera doften, vilket leder till många offer på hans väg...
Kanske berodde det på att jag precis läst Carl-Johan Vallgrens utomordentligt intressanta bok innan, men jag fick svårt att känna något stort engagemang i historien om Grenouille. Ingen dålig bok, inte alls, men jag var kritisk till delar av historieberättelsen. Och all denna detalj vad gäller lukter, ja, det var faktiskt rentav ointressant för mig. Boken filmatiserades ju häromåret, har dock bara läst recensioner av människor som älskade boken som tyckte att filmen återgav berättelsen på ett bra sätt.
Jag avslutade med Peter Shrags California-America's High-Stakes Experiment. Wow, vilken superintressant bok om Kalifornien...och USA. Kalifornien, en stat som på 70-talet sågs som ett föredöme vad gäller utbildning, vägnät, vattensystem och parker, står inför stora utmaningar. Hantering (eller snarare brist på hantering) av den stora invandringen och då främst problematiken med de illegala invandrarna. Hur Kalifornien nu i flera studier visar på sämst resultat i hela landet vad gäller utbildning på olika nivåer. Budgetunderskott, dåliga vägnät, politisk polarisering, problematiken med den direkta demokratin. Men Peter Shrag är ingen domedagsprofet, -han visar vari statens problematik ligger, historien kring denna, och vad som behöver förändras - inte bara i Kalifornien- utan i USA.
För dig som är intresserad av amerikansk politik skulle jag verkligen rekommendera denna bok. Jag fick en mycket djupare förståelse för flera av de stora frågorna, som bland annat invandringen, invadringspolitiken, skatter, den lokala valrörelsen osv. Jag kommer att skriva lite mer i ett separat inlägg om sådant från boken som jag tycker var extra intressant!
Posted by Monica at 3:51 PM 6 comments
Labels: Bokrecension, Samhälle
Saturday, November 17, 2007
Ojoj vad tiden går...
Idag var det ett år sedan jag skrev mitt första inlägg på bloggen. Inte visste jag då vad kul det skulle vara och hur många nya människor jag skulle komma i kontakt med via bloggen!
Jag bestämde mig för ett tag sedan för att jag skulle lägga av när jag bloggat i 1 år. Men tror att jag håller på ett tag till!
Jag har också tänkt på det här med språket. Jag brukar ju ibland prata med amerikanska kompisar om det jag skriver om eller om sådant jag läst på andra bloggar. Fler av dem sagt att de gärna skulle vilja läsa min blogg också. Det skulle ju vara intressant att få ett annat perspektiv på sådant jag skriver om - från amerikanarnas sida! Fast jag känner också att min blogg ju är en svensk blogg och jag trivs med att skriva svenska. Jaja, en annan sak som tål att tänkas på.
Till er alla som kikar in här, tack så mycket för det! Och ett stort tack till er alla som tar er tid att kommentera. Jag uppskattar det verkligen enormt!
Posted by Monica at 4:04 PM 12 comments
Labels: Observationer
The Memory Keeper's Daughter
Lade ifrån mig boken igår natt. Jag kunde bara inte sluta att läsa, trots att klockan närmade sig 02. En bok som jag helt enkelt inte ville lägga ifrån mig förrän jag läst färdigt den.
En man som mitt i natten åker till sjukhuset med sin gravida fru för att det är dags att föda deras barn. En snöstorm förhindrar förlossningsläkaren att komma till sjukhuset, så mannen, som är läkare, får förlösa sin fru själv. Den förstfödde, är en liten pojke, och sedan föds en liten flicka. Mannen inser direkt att dottern har Downs Syndrom och bestämmer sig, inom loppet av några sekunder, att lämna bort flickan. Han ger flickan till en sjuksyster, för att hon ska åka med barnet till en institution och säger till sin fru att dottern dött. Ett beslut som kommer att förfölja honom och hans familj livet ut.
Sjuksyster åker till institutionen men inser att hon inte kan lämna barnet där, utan tar med sig henne, flyttar till en ny stad och skapar sig ett nytt liv.
En brilliant historia om ånger och upprättelse där man parallelt får följa de två familjerna och hur de alla påverkas av det förflutna. Edwards bjuder på en välskriven historia och trots att jag i början av boken fann vissa passager lite långsamma, så är boken överlag mycket bra.
Posted by Monica at 1:37 PM 5 comments
Labels: Bokrecension
Fredagens Rapport
Efter att ha laddat ner Miro, så kollade jag precis på fredagens Rapport. Svenska tv-nyheter direkt via datorn. Inte dåligt!
Posted by Monica at 1:06 AM 0 comments
Labels: Webben
Thursday, November 15, 2007
Amerikanarna donerar
Det börjar vankas juletider och nu doneras det - mycket! Dagens post bestod av hela 3 brev med förfrågningar om donationer. Det trillar in sådana brev året runt, men just nu inför julen blir det alltså extra mycket av denna sortens post i brevlådan.
Till skillnad från Sverige så är donationer här i USA avdragsgilla. Det handlar då om organisationer som är skattebefriade.
Enligt Giving USA Foundation så donerades förra året 295 miljader dollar. Det är en ökning med 4.2% från året innan vilket anses imponerande med tanke på hur mycket som donerades till katastroferna året innan. Ca 65% av dem som tjänar mindre än 100 000 dollar per år donerar vid något tillfälle pengar. Det är fler än både dem som röstar eller läser söndagstidningen.
Vilka är då mottagarna av alla dessa donationer? Religiösa församlingar eller organisationer få ta emot ca var tredje donerad dollar. Sedan följer utbildning med 14%, stiftelser 10%, Human Services (sjukvård, äldreomsorg, hjälp till låginkomstfamiljer osv) 10%.
Vi har en julfest med ett stort tjejgäng varje år och då bestämmer vi oss för en organisation som vi ska donera till (istället för att hålla på med presentbyten). Förra året köpte vi julklappar till barn i familjer i vårt närområde som inte har råd. I år har jag tagit på mig att hitta en ny organisation. Men det finns ju så många organisationer. Med så många behov. Matdistribution, kvinnohärbergen, miljöorganisationer, sjukvård, forskning...listan är så lång!
Posted by Monica at 9:27 PM 8 comments
Labels: Familj och vänner, Samhälle
Tips om bra artikel om religionen i USA
Mathias tipsade om en bra serie artiklar i Economist från början av november. Kolla in dem här och längst ner vid varje artikel finns en länk till nästa artikel. Vissa är mer generella medan de två sista är inriktade på USA. Intressant läsning.
Posted by Monica at 8:15 PM 0 comments
Labels: Religion
Wednesday, November 14, 2007
Bella
En fd fotbollsspelare som varit med om en tragedi som fortfarande förföljer honom och en ung kvinna som kämpar för att leva ett drägligt liv i New York som upptäcker att hon är gravid. Ingen traditionell love-story utan en story som utspelas under en dag, om 2 olyckliga människor, som hittar till varandra och kan få styrka av det den andre upplevt. Berörande och oförutsägbar.
Posted by Monica at 10:52 PM 5 comments
Labels: Film och teater
Dagens bildekal
Jag hann inte hala upp kameran innan bilen framför åkte iväg så fick leta på nätet efter den. Jag tycker den är rolig.
Ju närmare valet vi kommer desto mer politiska dekaler kommer vi dessuom att se. Jag har sett ovanligt många Ron Paul dekaler. Han verkar ju vara en jäkel på att mobilisera sina anhängare. Han har oändligt många klipp på YouTube, satte i förra veckan rekord med mest insamlade pengar till en valkampanj på en dag och nu så ser jag dessa dekaler överallt!
Posted by Monica at 2:33 PM 5 comments
Labels: Observationer, USA-valet 2008
Tuesday, November 13, 2007
Kallar på högre makter
I Georgia står man nu inför den värsta torkan på 100 år och trots att guvernören tagit till åtgärder som att i september förbjuda bevattning utomhus och i oktober införa ta-en-kortare-dusch-månad, så ser det dystert ut. Idag vände sig guvernören till högre makter, utanför statshuset samlade han en skara politiker och Georgia-bor och bad till Gud om regn.
För oss svenskar så kan ju detta te sig väldigt konstigt, men i södern här i USA anses det av många högst naturligt. I juli hade man i Alabama en be-om-regn vecka, ett initiativ av guvernören där.
Jag har lyssnat på debatter idag på radion och på nätet har det också debatterats hejvilt. För många organisationer har opponerat sig och tycker att man bör separera på stat och religion och att guvernören därmed inte bör initiera denna form av gemensam bön. Personligen tycker jag ju att det vore bättre om denna form av offentlig religionsutövning skedde i kyrkans regi.
Här har ni en dagsfärsk rapport om guvernörsbönen direkt från Fia i Georgia:
"Jag gjorde mig lustig över detta vid HELT FEL tillfälle och fick mig en omgång om att förböner minsann är bra...oooops. När ska jag lära mig att hålla igen brödluckan?? Jag VET ju att jag bor i bibelbältet. Oh, well, hittills har det iaf inte gett några synliga resultat, inget regn här inte. "
Posted by Monica at 10:09 PM 16 comments
Monday, November 12, 2007
Tv-tips
Jag är helt klart fascinerad av diskussionerna kring evolutionens vara eller inte vara i detta land. Imorgon sänds ett program i ämnet, på PBS som heter Judgement Day.
2005 hölls en rättegång i Pennsylvania i fallet Kitzmiller vs Dover Area School District. Den historien började med att några lärare vägrade att lyda när de fick instruktion av skolledningen att lära ut Intelligent Design (i stort sett en benämning på Gudatro, anhängarna vill att det supernaturliga ska få en plats i vetenskapen) som en mot-teori till evolutionsteorin. Historien fortsatte med att föräldrar stämde skolledningen. Ett samhälle som splittrades i fråga om religion och politik. Och ett spektakel till rättegång. Domen fastställde att Intelligent Design inte hör hemma i skolans utbildning i vetenskap, utan att det istället handlar om religion
Programmet imorgon tar upp frågor om evolutionsteorin, bristerna i Intelligent Design-konceptet och händelseförloppet i fallet som jag precis beskrivit.
Tror det kan vara värt en titt!
Posted by Monica at 10:44 PM 7 comments
Labels: Film och teater, Religion
Respons
Häromdagen skrev jag om avhållsamhet och jag skickade även vidare klippet med Bill Maher till några av mina amerikanska kompisar (som jag trodde skulle uppskatta klippet såklart). Fick lite respons:
"Monica, I went to an all girls Catholic school and we were all taught abstinence. My friends were still having sex, they just had a complex, They felt like they were sinning. I'm glad I waited til I was in college, but eventually I too started to have some real fun. I think it's your best bet, to try out different kinds of chocolate before you buy a box!"
Posted by Monica at 4:19 PM 4 comments
Labels: Samhälle
Sunday, November 11, 2007
Oracle Open World
Idag började Oracle Open World, en årlig konferens för Oracles kunder och partners. Oracle är världens andra största mjukvaruföretag (efter Microsoft) och under veckan invaderas San Francisco av ca 45 000 personer från världen över som ska delta i årets konferens. Jag sitter precis och lyssnar på Larry Ellison, Oracles grundare och CEO, som idag inledde konferensen med sitt anförande om historien om Oracle som började för 30 år sedan i Silicon Valley.
Imorgon ska maken, som jobbar på Oracle här i Silicon Valley, delta i en presentation på morgonen. Och eftersom det visas "live" på konferensens hemsida, så kommer jag att kunna sitta på första parkett här hemma med mitt morgonte och se hur väl han sköter sig! Jag tror han pratade om att det skulle vara uppemot 20 000 personer där för att lyssna på presentationen. Jag hoppas han inte får tunghäfta!
Oracles huvudkontor i Redwood Shores, Silicon Valley.
Posted by Monica at 11:09 PM 6 comments
Labels: Familj och vänner, San Francisco, Silicon Valley
Mexiko?
Med anledning av vår semester till Mexiko om en vecka så kollade vi runt lite på nätet och hittade det här menningsutbytet i ett forum. Och så fick vi oss ett gott skratt...
--------
Posted by Monica at 10:40 AM 8 comments
Labels: Familj och vänner, Resor och Utflykter
Saturday, November 10, 2007
DN:s Boklördag har USA som tema
Klicka på bilden för att se klippet med intervju av DN:s kulturchef. Hon diskuterar Susan Faludis nya bok The Terror Dream, som jag faktiskt precis beställt.
Posted by Monica at 10:01 PM 2 comments
Labels: Bokrecension
Och denna generositet...
"I wanted to share some big news with you all. Some of you have had the opportunity to meet XX who has been my life support and fabulous additional childcare provider to X and X for 4 years now. As some of you may recall, her brother and sister-in-law were pregnant with sextuplets. I cannot begin to understand all that the family has been through, let alone pass it along. But,..a very abbreviated story is that the babies were carried for nearly 30 weeks (with the last 2 of those months where X was on bed-rest at the hospital trying to contain her unbelievable contractions). Only 3 of the 6 babies survived the delivery. Two of the three babies were brought home from the NICU this past weekend (see e-mail below). The family has had to adjust to both joy and sorrow over these past weeks along with the reality of care that is required for 3 premature babies. ..."
Mailet fortsatte där min kompis bland annat kollade med sina vänner om det var någon som var intresserad av att hjälpa familjen. Det var så många som återkom till henne, fastän att de aldrig träffat paret i fråga med de för tidigt födda trillingarna. Så nu kommer familjen att få levererat måltider i ca 2 månader, av ett företag som dessutom själva sponsrade en del utöver det vi andra donerade.
Jag har skrivit om det förut och jag skriver om det igen. Jag blir så förundrad och glad över denna generositet omkring mig, över denna uppriktiga omtanke om andra medmänniskor. Det är något jag faktiskt måste förklara hemma i Sverige, för det är inte den synen många har av USA. Generositeten på individ-planet är helt klart något som jag lär av och värdesätter oerhört mycket.Posted by Monica at 8:10 PM 5 comments
Labels: Familj och vänner, Jämförelser USA-Sv, Samhälle
Friday, November 9, 2007
Världen med special-lins
Olivio Barberis coola bilder, som mest ser ut som små miniatyrer av verkligheten, visas för närvarande på Yancey Richardson Gallery i New York. Med helikopter och special-lins får Olivio till minst sagt originella bilder. Bilden ovan är tagen på Santa Monica piren i LA.
Posted by Monica at 8:54 PM 0 comments
Labels: fotoutställning, new york
The Swell Season i San Francisco
Idag, eller rättare sagt igår, eftersom det nu är efter midnatt, så åkte jag och en kompis in till San Francisco för att gå på konsert. Bilresan in tar ca 40 minuter och det är alltid en lika härlig känsla när man rullar in i stan, när hela staden ligger där framför en...San Francisco är verkligen en sådan otroligt vacker stad!
I slutet av juni skrev jag här i bloggen om filmen Once som jag tyckte var superbra. Jag tyckte framförallt allt musiken i denna moderna musikal var så vacker...ja, den var så vacker att både jag och kompisen satt och snyftade i slutet av filmen.
Så ni kan ju förstå att jag blev lyrisk när det visade sig att de två huvudrollsinnehavarna i filmen, Glen Hansard och Marketa Irglova, var på turne i USA och skulle ha en konsert i San Francisco. Ingen stor konsert, utan på ett lite mindre ställe som tog sådär 1000 pers. Vi skaffade biljetter direkt och idag fick vi alltså njuta av deras skönsång igen. Jag säger det igen, för er som inte sett filmen, gör det. Den är så genialt bra i all sin enkelhet.
Intressant är också att Glen är en känd rockstjärna i sitt hemland Irland medan Marketa är en klassiskt skolad konsertpianist från Tjeckien. Denna kombo visar sig vara en musikalisk hit. Här nedan kan ni se ett klipp från Sundance , där de vann pris för sin film. Njut av skönsången...
Posted by Monica at 12:44 AM 0 comments
Labels: Konsert, San Francisco
Wednesday, November 7, 2007
Utbildning om avhållsamhet funkar inte
National Campaign to Prevent Teen and Unplanned Pregnancy kom idag ut med en studie som visar att det inte finns något samband mellan utbildning om avhållsamhet och faktiskt avhållsamhet, senare sexualdebut eller färre sex-partners.
På många skolor är den enda "sexualupplysningen" tonåringarna får just upplysningen om avhållsamhet. Problemet är att många ungdomar i USA inte använder preventivmedel på regelbunden basis och dessutom så är tonårsgraviditeter väldigt vanliga jämfört med många andra västländer, ca 4% av tjejerna mellan 15-19 år i USA blir tonårs-mammor.
Det kan tyckas självklart att alla borde få riktig sexualupplysning om preventivmedel, men så är inte fallet på många ställen här i USA. Utan det spenderas miljontals dollar på utbildning om avhållsamhet med argumentet att sexualundervisning leder till mer sex och tidigare sex-debut.
Man får ju hoppas att rapporter som dessa faktiskt leder till positiva förändringar. Men tyvärr så har det kommit ut fler rapporter under den senste tiden som pekar på samma sak, men pengarna fortsätter att rulla till avhållsamhets-utbildningen!
Bill Maher om avhållsamhet
Posted by Monica at 11:50 PM 7 comments
Labels: Samhälle
Hur blir du en energigivare?
Har du som jag suttit på morgonen och stirrat på mjölkpaketet? Läst i faktarutan om allehanda smålustiga ting, tips och visa ord? Enligt Mjölkfrämjandet, dricker svensken i genomsnitt 3 dl mjölk per dag. Det är mycket mjölk och innebär att mjöllkpaketet förmodligen läses mer än någon annan tryckt media.
I dagarna kan man bland annat läsa följande på baksidan av paketen:
Är du en energigivare? Känner du någon som du blir väldigt glad av att vara med? Som du mår extra bra av att träffa, bli pigg av och känner dig trygg med. Då är säkert den personen en energigivare. Vissa människor har en speciell förmåga att ge kraft till andra och få dem att må bra. Man brukar säga att de har karisma eller positiv utstrålning. Du kan träna upp din egen förmåga att bli en energigivare. Regel nummer ett är att visa ett positivt intresse för andra människor. Alla har ju både goda och dåliga sidor, men fokusera på de goda istället för att reta dig på de dåliga. Du kan tex ge ärligt menande komplimanger, erbjuda din hjälp eller bara lyssna när någon behöver prata om ett bekymmer. Får du andra att må bra, får du positiv energi tillbaka.
Ett väldigt enkelt budskap! Idag så kom detta urklippta meddelande på posten från Sverige. Från en vän som skrev att hon tänkte på mig när hon läste detta. Att jag ger henne energi.
Så hon tar sig tiden att klippa ur detta meddelande på mjölkpaketet. Skriver till en massa snälla saker och går till postlådan med brevet. Allt detta bara för att. Snacka om att själv vara energigivare!
Bild från Arla
Posted by Monica at 4:44 PM 4 comments
Labels: Familj och vänner
Tuesday, November 6, 2007
Solpaneler i Berkeley
Berkeley blir först ut i landet med införa ett system som innebär att invånarna kommer att kunna köpa solpaneler utan att behöva betala för dem vid installationstillfället. Kostnaden kommer istället att spridas över 20 år med väldigt låg ränta.
Eftersom det är den initiala kostnaden som av många anses vara orsaken till att de inte investerar i solpaneler, så hoppas man med detta nya program i Berkeley att många invånare nu ska göra slag i saken och skaffa solpaneler.
Solpaneler i soliga Kalifornien. Det kan väl inte bli bättre än så!
Bild från Akeena Solar
Posted by Monica at 11:35 PM 4 comments
Labels: Miljön
Imse Vimse...
Imorse när jag skulle torka ansiktet så trillade den här krabaten ur handduken. iiiiiiiiiiiiiii (ok, barnen är här, skärp dig)...iiiiiiiiiiiiiiåååååååååååååååhhh, vilken fin spindel. Har ni sett!
Det var för övrigt den största spindeln jag sett här. Vi har ju inga sådana där ludna, stora, håriga rackare här som finns på andra håll i landet. Och det är jag evigt tacksam för!
Posted by Monica at 10:48 PM 5 comments
Labels: Livet i Kalifornien
Monday, November 5, 2007
Kuligt litet sällskap
Eftersom det fortfarande är ganska varmt ute men vi har tagit in grod-poolen, så bestämde sig dottern helt enkelt för att fixa egen pool. Skam den som ger sig...
Ikväll när vi lagt lillbrorsan så sa hon. -Mamma, nu tycker jag vi ska ha mysigt. Hon sprang och hämtade levande ljus, släckte lamporna och så fick jag fixa majskolvar som vi mumsade på.
Posted by Monica at 8:00 PM 12 comments
Labels: Familj och vänner
Sunday, November 4, 2007
YouTube
Ni som läser min blogg vet att jag ganska ofta har med videoklipp från YouTube. Jag måste säga att jag verkligen gillar att surfa runt på denna site efter nyheter, klipp på presidentkandidaterna, filmtrailers eller annat som kan vara av intresse. Idag läste jag en artikel i New York Times om YouTube och om vilka videosnuttar som är mest populära.
Det videoklipp som är mest omdiskuterat är "The Truth About Islam From an Ex-Muslim Lady". Detta klipp har spelats över 1.5 miljoner gånger och har idag 213 767 kommentarer (var sjunde gång denns snutt visas är det någon som skriver en kommentar).
"Atheist" ligger på tionde plats vad gäller mest omdiskuterade videoklipp på YouTube.
Vilket är då det mest sedda klippet? Ni har säkert redan sett det, "Evolution of Dance" som spelats över 63 miljoner gånger!
Posted by Monica at 8:55 PM 4 comments
Labels: Webben
Saturday, November 3, 2007
Vem skulle du rösta på?
Här har du ett test där du kan kolla vilken presidentkandidat i USA-valet du ligger närmast vad gäller vilka frågor som är viktiga för dig och dina åsikter i olika frågor.
Mitt resultat: Jag ligger närmast Hillary (81%) och sedan Bill Richardson (80%). Det här ju givetvis inget vetenskapligt test. En kompis som också gjorde testet fick som topp-kandidater Mitt Romney och Johan Edwards, vilket ju är högst otroligt resultat eftersom dessa två kandidater skiljer sig så mycket. Men jag tyckte det var lite kul ändå. Hur ser det ut för dig?
Posted by Monica at 8:05 PM 6 comments
Labels: USA-valet 2008
American Gangster
Idag var det date-night med maken och efter middagen gick vi på bio. Vi har oftast svårt att bestämma oss för en film som vi tror att båda kommer att tycka om eftersom vår filmsmak skiljer sig väldigt mycket. Men idag enades vi snabbt om att se Amercian Gangster, som hade premiär idag. Filmen är baserad på en verklig berättelse om en svart man(som spelas av Denzel Washington), som på slutet av 60-talet lyckades slå sig in på en marknad som förut helt dominerats av den italienska maffian - narkotikahandeln.
Filmen har två parallella handlingar, den ena följer vår amerikanska gangster och den andra följer den hederliga snuten, spelad av Russel Crow, som är ute efter att sätta dit gangstern. Låter kanske som en historia vi sett/hört förut? Jo, men trots att filmen är 2 timmar och 37 minuter lång så finns det inte en minut i filmen som känns onödig eller långsam. Den är spännande från början till slut.
Denzel är suverän, han är i ena stunden en karismatisk och humoristisk affärsman, och i nästa en hjärtlös narkotikahandlare och mördare. Han är lika trovärdig i bägge fallen och han sköter balansakten mellan de båda på ett enastående sätt. Jag tycker personligen att hans tolkning är av kalibern Oscars-material, så bra är han!
Russel Crowe är ju också en bra skådis men trots att han också gör en bra insats så är det Denzel som skiner, helt klart.
Jag tror att filmen är såpass allround så att den kommer att tilltala en bred publik och jag skulle verkligen rekommendera den.
Posted by Monica at 12:19 AM 3 comments
Labels: Film och teater
Friday, November 2, 2007
Mycket ny tv-reklam inför primärvalen
John McCain
Mitt Romneys reklam som börjar visas idag i New Hampshire
Barack Obamas nyaste tv-reklam som börjar visas i New Hamsphire imorgon
Posted by Monica at 8:34 AM 2 comments
Labels: USA-valet 2008
Thursday, November 1, 2007
Seinfeld gör comeback
Denna gång har han dock inte med sig sina vänner Elaine, George och Kramer. Han gör comeback som ett bi. Eller rättare sagt, han lånar ut sin röst till ett bi. I Bee Movie, som har premiär imorgon.
Dottern ska se filmen på söndag, då hon ska gå på bio-popcorn-pizza kalas. Hade gärna gått jag med, men jag är inte bjuden... ;)
Posted by Monica at 11:47 PM 0 comments
Labels: Film och teater
John Edwards nya tv-reklam
Om dryga 2 månader är det dags för första primärvalen, närmare bestämt i Iowa, den 4 januari. Iowa har nämligen ändrat datumet, för att kontra mot alla stater som flyttar fram sina primärval till tidigare datum . Iowa kommer fortfarande att vara först ut och därmed ha kvar sin roll som delvis tongivande i primärvalen.
John Edwards ligger efter såväl Clinton som Obama i flera undersökningar i de tidiga staterna Iowa, New Hampshire och South Carolina. Det är dags att spurta mot den 4 januari och dra i en högre växel. Här kan ni se hans nya reklam som börjar visas i Iowa idag:
Man kan ju undra varför det inte finns med annat än vita människor i reklamen, människorna han hänvisar till som dem han jobbar för. Så jag kollade upp demografin i Iowa och det visar sig att hela 94% av invånarna i denna stat är vita. Kanske en förklaring...?
Posted by Monica at 2:07 PM 6 comments
Labels: USA-valet 2008
Wednesday, October 31, 2007
Clinton vs Giuliani
Enligt en undersökning av The Pew Research Center som kom ut idag så ser det ljust ut för Hillary i en pot. framtida presidentfajt med Giuliani. Clinton 51%-Giuliani 43%.
Hillary har ett starkt stöd av sina väljare och de som röstar på henne röstar i stor utsträckning FÖR henne och endast 20% säger att deras röst är en röst MOT Giuliani. För Giuliani ser siffrorna annorlunda ut där hans röster utgörs av 46% som röstar FÖR honom och 50% som röstar MOT Hillary.
Posted by Monica at 11:42 PM 3 comments
Labels: USA-valet 2008
Nya kommunikationsformer för polisen
Idag fick jag detta voicemail från polisen i Palo Alto. Händelsen har det rapporterats om både på tv och i tidningar, men jag fick det först på min voicemail. Lyssna här
Posted by Monica at 10:16 PM 0 comments
På tal om jordbävningar
Efter jordskalvet på 5.6 på Richterskalan igår kväll så har Bay Area haft dryga 40 efterskalv, varav ett var det jag kände idag på 3.7.
Enligt en artikel i SF Gate så har nu sannolikheten för en större jordbävning ökat:
On Wednesday, the State Office of Emergency Services convened a conference call among members of the California Earthquake Prediction Council, the scientists who advise the state on seismic issues. The council members agreed that Tuesday's temblor "significantly increased" the probability of a damaging quake on the Hayward or the Calaveras faults over the next few days, but added that "the overall likelihood of such an event is still low."
...
To Brocher the major lesson from Tuesday night's temblor is that much larger quakes are always a threat and that every Bay Area resident should maintain a well-stocked earthquake survival kit with emergency supplies and keep its contents updated so they don't turn out to be useless if a Big One hits.
Men se, "earthquake-kit", det har vi redan.
Posted by Monica at 9:09 PM 4 comments
Nä nu får det sluta skaka...
03:54:24
För några minuter sedan började huset skaka igen. Denna gången under väldigt kort tid, bara någon sekund. Jaha, ännu ett jordskalv. 3.7 på Richterskalan, vid Alum Rock, där epicentret låg i gårdagens skalv.
Posted by Monica at 4:03 PM 0 comments